Follow me:
Herfst Olmenhorst

‘De Olmenhorst’: Op en rond het landgoed

In de gemeente Haarlemmermeer is het een begrip: Landgoed ‘De Olmenhorst’. Ouders met kinderen komen hier massaal naar toe voor de zelfpluk in september. Ook de bekende flesjes met appelsap en perensap worden op veel plekken verkocht. Laten we eens kennis maken met ‘De Olmenhorst’!

Het Landgoed ‘De Olmenhorst’ ligt tussen Nieuw Vennep en Lisserbroek, midden in het vlakke landschap van de Haarlemmermeer. Twee jaar nadat de Haarlemmermeerpolder ontstond, werd de grond van ‘De Olmenhorst’ aangekocht door de familie De Clerq, die nog steeds eigenaar is van het landgoed. Indertijd was de fruitboomgaard een aanvulling op de akkerbouw, tegenwoordig is de fruitteelt de core business van ‘De Olmenhorst’.

Olmenhorst
Landgoed ‘De Olmenhorst’ ligt in het vlakke landschap van de Haarlemmermeerpolder.

‘De Olmenhorst’ nu

Tegenwoordig is Landgoed ‘De Olmenhorst’ een behoorlijk bedrijf geworden. In de Fruitloods kun je allerhande producten aanschaffen, waaronder natuurlijk de welbekende flessen appel- en perensap. Ook is er een heel gezellig terras, waar je neer kunt strijken voor de overheerlijke appeltaart of een high tea. Goed om te weten: alle producten zijn biologisch.
Her en der op het terrein zijn nog andere ateliers en bedrijfjes te vinden.

Ook is Landgoed ‘De Olmenhorst’ een populaire locatie voor bruiloften en andere feesten. En ik moet zeggen: met zonnig weer ziet het er ook wel heel erg idyllisch uit!

Olmenhorst
Naast de fruitteelt vind je ook wat kleine winkeltjes en ateliers op het terrein.

Zelfpluk en ‘adopteer een boom’

Vanaf half september tot eind oktober kun je zelf appels plukken bij ‘De Olmenhorst’. Op woensdagmiddag, zaterdag en zondag mag je zelf de boomgaard in om te plukken. Wat is er nu leuker dan appeltaart te bakken met zelfgeplukte appels? Je betaalt € 2,25 per kilo wat wel iets goedkoper is dan een kilo biologische appels bij de supermarkt. Maar het gaat natuurlijk vooral om de charme!

Ook kun je een appel- of perenboom adopteren. Voor nog geen € 30,00 per jaar heb je je ‘eigen’ boom in de boomgaard. ‘De Olmenhorst’ zorgt voor het onderhoud, en jij plukt de vruchten!

Olmenhorst

Wandelen rond ‘De Olmenhorst’

De ANWB heeft een wandelroute uitgestippeld rondom Landgoed ‘De Olmenhorst’. Op een zonnige zondagmiddag besluiten we deze 9,5 kilometer lange route uit te proberen.

Eerlijk is eerlijk: echt heel idyllisch is het landschap van de Haarlemmermeer niet. Delen van de route loop je langs drukke wegen waar de nodige auto’s voorbij komen. En het stuk langs de Ringvaartdijk is zo bebouwd dat ook dit niet echt leuk is om te lopen.

Wij hebben overigens de route in tegengestelde richting gelopen. Wanneer je de ANWB-route volgt, ben je namelijk al binnen een half uur bij Landgoed ‘De Olmenhorst’ maar kom je daarna geen leuke restaurants of cafés meer tegen. Daarom lopen we de route andersom zodat we vlak voor het einde een tussenstop kunnen houden bij ‘De Olmenhorst’. Met behulp van de plattegrond bij de routebeschrijving is het eenvoudig navigeren.

Wanneer je van de weidse landschappen en het unieke lijnenspel van de Haarlemmermeer houdt, is het een leuke wandeling. Maar er zijn veel mooiere wandelroutes in de omgeving te vinden dan deze.

Haarlemmermeer
Als je van de strakke lijnen van de Haarlemmermeer houdt, dan is de wandelroute rond ‘De Olmenhorst’ een aanrader.

‘De Olmenhorst’ – Praktisch

Ik bezocht ‘De Olmenhorst’ twee keer in de afgelopen weken. Eerst op een zaterdagochtend half juli, tijdens mijn project ‘Ontdek de Haarlemmermeer’. Op dat moment was het heerlijk rustig op het landgoed.

Mijn tweede bezoek was toen we de Olmenhorstroute wandelden. Het was een zondagmiddag tijdens het eerste weekend van de Zelfpluk. Wat een verschil met de vorige keer! Het was er verschrikkelijk druk en bij de Fruitloods moesten we echt zoeken naar een tafeltje om wat te kunnen drinken. Ook was er dat weekend een ‘Plukmarkt’, dus het hele grasveld bij de Fruitloods stond vol kraampjes.

Tijdens de Zelfpluk betaal je in het weekend € 3,00 parkeerkosten. De overige maanden van het jaar is het landgoed vrij toegankelijk.

Olmenhorst boomgaard
De boomgaard van ‘De Olmenhorst’

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om ‘De Olmenhorst’ op een rustiger moment te bezoeken. De rust die het landgoed uitstraalt is heel prettig en het is een prachtig plekje in de Haarlemmermeer.

Het landgoed is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. De Fruitloods is dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur.

Landgoed ‘De Olmenhorst’, Lisserweg 481, Lisserbroek
www.olmenhorst.nl

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge