Follow me:

Roadtrip langs de bloesem bij Lek en Linge

Het prachtige zonnige voorjaarsweer hebben we dankbaar aangegrepen voor onze eerste cabrio roadtrip van dit jaar! Ondanks dat de temperatuur niet heel bijzonder hoog was (15, 16 graden), zaten we toch met korte mouwen in de auto.

We kozen ditmaal voor een gebied waar ik jaren geleden vaak op de racefiets te vinden was: de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug. In deze tijd van het jaar dubbel zo mooi dankzij de net ontluikende bloesempracht!

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Onze route start bij het dorp Everdingen, vanaf waar we via de Lekdijk naar Culemborg rijden. Het water van de rivier is prachtig blauw in het frisgroene voorjaarslandschap. We slingeren zo door de weilanden – met stoere knotwilgen langs de weg – naar Heerlijkheid Mariënwaerdt, een enorm landgoed aan de Linge. Vandaag slaan we een bezoek aan het landgoed zelf over, maar je zou hier prachtig kunnen wandelen!

 

Betuwe 2 roadtrip

 

Linge en Buren

Ook de omgeving is erg mooi, en via de bekende (maar érg drukke en toeristische) Appeldijk, waar de bloesem voorzichtig aan het bloeien slaat, rijden we richting Tricht. Midden in Tricht heeft Bistro De Lachende Gans een heerlijk terras aan het riviertje Linge. Omdat het terras wat lager ligt, zit je hier al snel uit de wind. Onze broodjes (Franse brie en zalm) smaken uitstekend!

We vervolgen onze weg via de Lingedijk, via Buurmalsen, richting Buren. Een bezoek aan de Betuwe is niet compleet als je dit oude stadje overslaat! We slenteren door de smalle klinkerstraatjes, bewonderen de grote, oude Lambertuskerk, waar ooit Willem van Oranje met Anna van Buren trouwde, waardoor ook onze huidige koning nog de titel ‘Graaf van Buren’ draagt (en zelfs gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een Elfstedentocht!).

 

Buren roadtrip

Buren

Korenmolen

Aan de rand van het centrum staat een oude korenmolen, die je gratis kunt bezoeken. Via een steile trap kom je hoger en hoger in de molen, tot je helemaal bovenin de grote molensteen ziet liggen. Een verdieping lager is de omgang van de molen, vanaf waar je een prachtig uitzicht over Buren en Betuwe hebt! Op de begane grond is een winkeltje waar je allerhande soorten meel en cake-mixen kunt kopen.

 

Betuwe 5

 

Op de terugweg naar de auto stuiten we nog onverwachts op het schitterende oude weeshuis, een prachtig paleiselijk gebouw. Hier vind je ook het Marechausseemuseum; alleen het pand is al de moeite waard!

 

Oude weeshuis van Buren

Oude weeshuis van Buren

Zonnig terras

Vanaf Buren rijden we verder naar Zoelen en bewonderen de schitterende bloesem aan de fruitbomen onderweg. Het landschap is afwisselend en vooral érg groen, prachtig! We slingeren zo via smalle, bochtige wegen richting Wijk bij Duurstede, waarbij we onderweg nog de imposante Prinses Marijkesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal passeren.

Om Wijk bij Duurstede te bereiken, moeten we met het pontje de Nederrijn oversteken (kosten per auto: € 2,10), wat met dit zonnige weer allesbehalve vervelend is! In Wijk parkeren we de auto langs het water en lopen het oude stadje in. Aan de rivier ligt het oude kasteel van Wijk bij Duurstede (ooit Dorestad genoemd), maar omwille van de tijd slaan we dit over. Het zonnige terras lokt en we genieten hier van een heerlijk koel biertje, met uitzicht op het blauwe water van de rivier.

 

Betuwe 6 roadtrip

 

Daarna stappen we weer in de auto voor het laatste stuk van onze roadtrip. Vanaf Wijk bij Duurstede rijden via prachtige boerenlandweggetjes naar Leersum en nemen hier de Rijksstraatweg via Doorn naar Driebergen en slaan daar rechtsaf om via Austerlitz weer richting de A28 te rijden. Vanaf hier is het nog een uurtje rijden naar huis, waar we dan ook moe maar heel voldaan aan komen!

Betuwe 4

We maken bij mooi weer dankbaar gebruik van onze cabrio! Zo maakte ik ook al eens een mooie roadtrip door Twente!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Jenny - ikreis.net

  Prachtig die bloesem! Helaas heb ik dit jaar (weer) geen bloesemtocht gemaakt, hopelijk komt het er volgend jaar van. Ik word altijd helemaal blij als de boompjes in mijn tuin in bloei staan.

  6 mei 2016 at 9:06 am
 • Reply Wanda

  Inderdaad een prachtig stukje Nederland! Ik ben er ooit weleens geweest maar dat is alweer zo lang geleden. Een idee voor volgend voorjaar want nu lukt het helaas niet meer, maar die bloesems zijn zeker mooi om te zien!
  Wanda onlangs geplaatst…Happy List… (9)My Profile

  6 mei 2016 at 9:45 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge