Follow me:

Edinburgh: Een stedentrip tijdens het backpacken!

In welke prachtige stad kun je nu beter je Schotse backpackavontuur afsluiten dan in Edinburgh? Dit is echt een schitterende stad met een hele eigen stijl. Het imposante Edinburgh Castle torent hoog boven de stad uit, maar naast deze burcht is er nog genoeg in deze stad te ontdekken. Toegegeven, het is een hele omschakeling: van de stille Hooglanden naar een drukke winkelstraat in Edinburgh, maar dit is de zogenoemde kers op je reistaart!

Het centrum van Edinburgh is verdeeld in Old Town en New Town. In New Town vind je de huizen in Georgiaanse stijl, chique en strak, terwijl je in Old Town de oude, middeleeuwse kromme straatjes vindt. Old Town heeft veel meer sfeer; in New Town vind je de modernere winkels. Wat valt er allemaal te zien in Edinburgh?

 

The Royal Mile

The Royal Mile

The Royal Mile – koninklijk Edinburgh

Dit is een prachtige, brede straat die vanaf Holyrood Palace richting Edinburgh Castle loopt. Halverwege wisselt hij van naam en wordt het ‘High Street’, maar deze straat is zeker de moeite waard! We beginnen bij Holyrood Palace, het officiële verblijf van de Britse koninklijke familie. Als Her Majesty niet in Schotland verblijft, is het paleis open voor bezoekers.

We lopen de Royal Mile op en stoppen al direct voor een kop thee en een heerlijke tart bij Clarinda’s Tea Room. Wat een gezellig sfeertje vind je hier! En de taarten zijn overheerlijk! Een paar meter verder zien we aan onze rechterhand de Canongate Kirk met de Dunbar’s Close Garden. Dit is echt een prachtig plekje midden in de drukke stad, waar je even het gekrioel van toeristen achter je kunt laten. Geniet van de rust en de stilte voor we ons weer in de drukte storten!

 

Dunbars Close Gardens

Dunbars Close Gardens

Immers, hoe verder we richting High Street komen, hoe drukker het wordt. Links en rechts zien we leuke winkeltjes en de eerste straatmuzikanten (in kilt, uiteraard!) laten al van zich horen!

Wie geïnteresseerd is in de Schotse kerkgeschiedenis (die nauw verbonden is met de Nederlandse kerkgeschiedenis!) kan het John Knox House bezoeken. Het pand dateert van 1470 en hoewel John Knox hier slechts korte tijd gewoond heeft, was de associatie met de kerkleider genoeg om het huis van de vernietiging te sparen! Dankzij (audio)tours kom je meer te weten over dit bijzondere gebouw.

Loop daarna kort even door het Museum of Childhood. Het stelt niet heel veel voor, maar toch grappig om even te bekijken. Entree is gratis dus daarvoor hoef je het niet te laten!

Vlak daarna gaat The Royal Mile over in de brede en mooie High Street, die je naar Edinburgh Castle leidt.

St. Giles Cathedral

De enorme St. Giles Cathedral is een blikvanger midden op de High Street. In juni 1559 leidde een preek van voornoemde John Knox tot het begin van de reformatie. Een historisch gebouw dus! Omdat ook de kerk na de reformatie niet helemaal op één lijn zat, werd deze kathedraal, met behulp van een paar extra muren, door drie verschillende stromingen gebruikt. Inmiddels zijn deze muren weer verwijderd en kun je de kerk weer in zijn oude staat zien. Toegang is gratis maar een donatie van GBP 3,00 wordt gewaardeerd! Voor de kerk zijn vaak muzikanten en straatartiesten aan het werk en vind je hier grote groepen toehoorders.

Straatmuzikant bij St. Giles Cathedral

Straatmuzikant bij St. Giles Cathedral

Edinburgh Castle

Dit is het prachtige kasteel dat voor Edinburghs markante aanzicht zorgt! In het kasteel vind je diverse musea, zoals het Regimental Museum en het National War Museum. In het Royal Palace vind je de Schotse kroonjuwelen. Kom wel op tijd want het is hier vaak druk! En vergeet ook je portemonnee niet: de toegangsprijs is fors! Je mag maar liefst GBP 16,50 (ca. € 21,00) neerleggen voor een bezoekje aan dit kasteel! Voor ons reden om het links te laten liggen; er is genoeg ander moois te zien in Edinburgh!

 

Edinburgh Castle vanaf Princess Street

Edinburgh Castle vanaf Princess Street

Camera Obscura

Wat je ook aan de Royal Mile vindt, is Camera Obscura. De toren was ooit een observatorium maar werd omgebouwd naar een museum. Tegenwoordig vind je hier Camera Obscura and the World of Illusions. Wie van optisch bedrog houdt, komt hier volledig aan zijn trekken! Niet goedkoop (GBP 14,50) maar wel leuk!

Greyfriars Bobby
Het is een aandoenlijk verhaal, dat van Greyfriars Bobby. Toen John Gray, nachtwaker in Edinburgh, overleed, waakte zijn Skyterriër Bobby dagelijks bij het graf van zijn baas. En dat niet voor een of twee maanden…nee, veertien jaar hield de dappere kleine hond het vol! Op het graf van Bobby staat vermeld ‘Let his loyalty and devotion be a lesson for us all.’ Wat een moraalridders, die Schotten!
Voor de Greyfriars Bobby pub (die overigens een bezoek waard is!) staat een standbeeld voor Bobby.

Lees hier de drie verhalen over drie hele bijzondere honden, waaronder Greyfriars Bobby!

 

Greyfriars Bobby

De gezellige pub van Greyfriars, vernoemd naar de trouwe Bobby.

Neem ook zeker de tijd om rond te slenteren in de prachtige bochtige straatjes rond Victoria Street en Grassmarket. Dit is misschien wel het mooiste stukje Edinburgh dus vergeet je camera niet!

 

De knusse straatjes van Old Town

De knusse straatjes van Old Town

Princess Street Park

Het ruime Princess Street Park vormt een natuurlijke scheiding tussen Old en New Town. Aan de noordzijde van het park vind je Princess Street met de bekende winkelketens, een schril contrast met de knusse straatjes in Old Town. Maar wie naar Edinburgh komt om te shoppen, zal het ongetwijfeld naar zijn zin hebben op Princess Street!

Dean Village

Het is even goed opletten hoe je moet lopen, maar Dean Village is absoluut een bezoek waard! Zoals de Trottergids Schotland schrijft: “Het lijkt alsof dit plekje per ongeluk is ontstaan aan de laaggelegen oevers van een ongelooflijk groene stroom. Het oude molenaarsdorpje ontvouwt zijn fraaie woningen langs de bruisende rivier’. Inderdaad een heel mooi, idyllisch plekje, waarbij je je niet voor kunt stellen dat je zo dicht bij de drukke en levendige Princess Street bent. Loop over het wandelpad langs de rivier en bewonder de oude huizen langs het riviertje Leith. Een absolute must-see!

 

Dean Village is echt een bezoek waard!

Dean Village is echt een bezoek waard!

Staat Edinburgh al op jouw lijst?

…is er natuurlijk nog meer dan genoeg te zien in Edinburgh. We zouden er wel twee blogs aan kunnen wijden! Ik kan je zeker ook het artikel over Edinburgh van reisblogger Kirsten aanraden waar nog andere handige tips in staan.  Behalve over Edinburgh zouden we ook nog wel een extra blog over de Highlands kunnen schrijven, en over Skye…kortom, we raken niet snel uitgepraat over de pracht van Schotland! We hopen dat we in ieder geval een paar tips hebben kunnen geven voor je verblijf in Edinburgh, zodat je enthousiast thuis komt na het backpacken door Schotland!

Een stedentrip naar Edinburgh is het laatste artikel in de serie ‘Backpacken door Schotland’. Aan de hand van de artikelen kun je een fantastische rondreis door Schotland samenstellen, waarbij je van de Hebrideneilanden naar de Hooglanden reist en je reis afsluit met een stedentrip Edinburgh. 

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge