“Terwijl we voor het rode sein staan, kijk ik naar hen uit. Jess zit, zeker in de zomer, vaak ’s ochtends buiten koffie te drinken. Als ik haar daar zie, heb ik soms het gevoel dat ze mij ook ziet, krijg ik het idee dat ze me recht in de ogen kijkt en ik voel de aanvechting om te zwaaien.”
Afgelopen week las ik het boek ‘Het meisje in de trein’. Toen ik deze titel onder ogen kreeg was dit een beetje verwarrend, omdat ik net vorig jaar het boek ‘Het meisje uit de trein’ van Irma Joubert gelezen had; het blijkt echter om een totaal ander boek te gaan.
‘Het meisje in de trein’ heeft de VN Thriller Award 2015 gewonnen dus mijn verwachtingen waren hooggespannen. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie!
‘Het meisje in de trein’
Rachel reist dagelijks met de trein naar haar werk in Londen. Elke dag stopt de trein bij hetzelfde sein, waardoor Rachel een blik kan werpen in de tuin (en het leven) van een jong stel, die ze voor zichzelf de namen Jason en Jess geeft. Gedurende het boek krijgen we een inkijkje in het wat problematische leven van Rachel: door haar man Tom verlaten, haar geliefde woning uitgezet en nu inwonend bij een wat vage vriendin, al aan het begin van het boek ontslagen en tot slot ook nog eens een flink alcoholprobleem.
Als ‘Jess’ vermist wordt, besluit Rachel naar de politie te gaan omdat ze op de dag van Jess’ verdwijning iets merkwaardigs heeft gezien. De politie neemt haar echter niet heel serieus dus gaat Rachel, bij gebrek aan een baan en getriggerd door Jess´ vermissing, zelf maar op onderzoek uit. En zo komt ze dichter en dichter bij de waarheid maar of dat nu zo positief is?
Dit vind ik
Het duurde bij mij even voor ik echt in het verhaal zat. Later werd het boek wel spannender en bleef ik toch doorlezen om nu te horen wie de dader was, waarbij het boek toch nog een beetje een onverwachte wending kreeg. Toen dat echter eenmaal bekend werd, was gelijk de spanningsfactor van het boek verdwenen en was ik blij toen ik het uit had.
Er zit veel herhaling in het boek: je wordt als lezer voortdurend geconfronteerd met het gevecht van Rachel tegen de alcohol, wat ze keer op keer verliest. Ook kun je na drie keer de conflicten tussen Rachel en Anna, de nieuwe vrouw van Rachels ex Tom, wel uittekenen; er gebeurt in die zin weinig nieuws. Daarnaast vond ik het erg verwarrend dat het verhaal zich voortdurend in een verschillende tijdspanne afspeelt. Ik moest steeds terugbladeren naar het vorige hoofdstuk om te kijken in welke periode dat nu speelde, om vervolgens het nieuwe hoofdstuk in de juiste context te kunnen plaatsen.
De schrijfstijl is een tikje eenvoudig; het leest daardoor wel makkelijk weg maar verwacht geen mooie volzinnen of treffende beschrijvingen. Je leest dit boek vooral omdat het spannend is en niet omdat het zo’n bijzonder interessant boek is.
Conclusie
Samengevat is ‘Het meisje in de trein’ prima om te lezen maar persoonlijk vind ik de titel VN Thriller van het Jaar wel wat overdreven. En wie een beter boek zoekt dan dit, zou ik veel liever ‘Het meisje uit de trein’ aanraden!
Het verhaal van ‘Het meisje in de trein’ speelt zich af in Londen. Heb je ons artikel over een Budget stedentrip Londen al gelezen?
Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen?
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!
Shirley zegt
Ik vond het boek ook een beetje tegenvallen. Misschien omdat ik er al zoveel over had gehoord en mijn verwachtingen te hoog waren. Ik had het boek alsnog in een dag uit.
Anne zegt
Oke, herkenbaar dus! Je blijft inderdaad wel doorlezen omdat het toch een soort van spannend is, maar ik vind bijvoorbeeld de thrillers van Esther Verhoef beter!