Follow me:

Ballonfiësta Barneveld: Vergapen aan een grote Van Gogh

Ook al zijn er al heel wat bijzondere ballonnen de revue gepasseerd vanavond, bij het opblazen van Vincent van Gogh houdt toch iedereen even de adem in. Wat een prachtige ballon is dit! Mooi vormgegeven, gedetailleerd en…enorm! Als het gevaarte eindelijk overeind staat, zijn alle blikken van de toeschouwers op het gezicht van Vincent gericht, dat niet veel later statig het luchtruim kiest. Waar we zijn? Op het Ballonfiësta van Barneveld!

Ieder jaar in augustus vindt dit festival plaats op de Koewei van Kasteel De Schaffelaar. Als we aan komen rijden, zien we al de enorme parkeerterreinen langzaam gevuld worden. Omdat voor parkeren € 5,00 gevraagd wordt en je op loopafstand in het centrum van Barneveld gratis kunt parkeren, maken we geen gebruik van de parkeerterreinen.

Bijzondere ballonnen op het Ballonfiësta

We kopen een entreekaartje en omdat het een lange avond belooft te worden, gaan we ook maar voor een tribuneplaats. Deze extra € 2,50 is echter de investering meer dan waard omdat je vanaf de tribune een uitstekend uitzicht hebt op het opblazen van de ballonnen. De ene na de andere ballon zien we overeind geblazen worden en onder enthousiast applaus de lucht in gaan.

Het leukste zijn natuurlijk de bijzondere ballonnen. Piet Piraat, Garfield, Babette, Funny Bunny, Woody Woodpecker, een enorme Matroeska, een gigantisch (Barnevelds) kuiken en de voornoemde Vincent van Gogh…we zien ze allemaal voor onze ogen opgeblazen worden en opstijgen. Ook het kleine ballonnetje van I Love is bijzonder: hier hangt geen mandje onder maar de piloot zit enkel op een aan de gasfles bevestigd zitje.

Ballonfiësta

Valkenier en NK Modelballonnen

Als alles de lucht in is, begint het tussenprogramma. Heel bijzonder is de proef met een valk, die vanuit een opgestegen ballon gegooid wordt. Het dier heeft een cameraatje op zijn rug en het is de bedoeling dat hij naar de valkenier op de Koeweide komt. Deze staat met een pakketje met prooi te zwaaien, in de hoop dat de scherpe ogen van de roofvogel hem opmerken. Heel het publiek houdt haar adem in maar ja hoor, met een enorme vaart laat de valk zich vallen en scheert over de bomen, over het veld, rakelings langs een auto naar de valkenier, waar hij zijn verdiende delicatesse mag oppeuzelen. Tof om te zien!

Verder vindt tijdens het tussenprogramma een NK van modelballonnetjes plaats, wat niet erg spectaculair is. Ook liggen er twee grote ballonnen half opgeblazen op het veld, waar het publiek even een kijkje in de ballon mag nemen.

Nightglow 

Als het wat donkerder wordt, mag al het publiek weer terug achter de hekken en wordt het middenterrein klaar gemaakt voor de nightglow. Een spektakelstuk waarbij er een klank- en lichtshow gehouden wordt met behulp van enkele ballonnen. Het is even wachten (brrr…het koelt ook af!) maar eindelijk gaan we dan van start. Met het nummer ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle wordt de aftrap gegeven. Met behulp van lasers en de vlammen in de ballonnen wordt er zo een mooie show opgevoerd. Tijdens het nummer ‘Let it go’ uit Frozen, stijgt de ballon van Van Manen uit Barneveld op voor het maken van een nachtvlucht. Prachtig gezicht om de verlichte ballon zo tegen de donkere hemel op te zien stijgen.

Ballonfiësta

 

Helaas duurt de hele show maar zo’n vier á vijf nummers (met zoals elk jaar het ‘Conquest of Paradise’ er bij) dus voor je het weet is het weer voorbij en schuifelen we terug naar onze auto’s.

Als we op de A1 richting Apeldoorn rijden zien we af en toe nog de ballon van Van Manen oplichten…die zijn voorlopig nog niet thuis!

Het Ballonfiësta Barneveld vindt in 2019 van 21 tot en met 24 augustus plaats. Entree is € 5,00 voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 2,00. Er is diverse horeca op het terrein aanwezig (friettent, poffertjes, suikerspinnen etc.). Het festival begint al vroeg (ca. 18.30 uur) en duurt tot ca. 23.00 uur. 

Ben jij al eens op het Ballonfiësta geweest?

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Nicky

  Ik ben er ooit ook geweest, heerlijk om te zien!

  20 augustus 2015 at 11:02 am
  • Reply Anne

   Wat leuk! Heb je dit jaar geen plannen om te gaan?

   20 augustus 2015 at 11:03 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge