Follow me:
Oostende jachtahven

Oostende: Wat je niet mag missen in deze badplaats!

Oostende is een beetje een vreemde badplaats… Als je door het centrum loopt, zie je voortdurend een mengelmoes van bouwstijlen. Enorm oude pandjes staan ingeklemd tussen betonnen hotelflats. Dat maakt dat het een beetje een rommelige stad is, maar tegelijk is het er ook wel heel gezellig! Wat is er allemaal te zien in Oostende?

Toen ik in een ver verleden nog fanatiek tafeltenniste, speelden we in de zomer vaak op een internationaal toernooi in Oostende. Eigenlijk ging het helemaal niet om het toernooi zelf, maar vooral aan een gezellig weekendje weg met een groep vrienden. En Oostende is een hele gezellige stad voor een weekendje weg!

Het centrum van Oostende

Oostende is een echte badplaats, met een gezellig centrum dat net achter de boulevard en de haven ligt. De zee is nooit ver weg en dat zorgt voor een fijn vakantiesfeertje in de stad.

Je kunt uitstekend shoppen in het centrum van Oostende, want de stad kent een uitgebreid aanbod aan winkels. Bij de drukke Kapellestraat zit het knusse Wapenplein. Op een zonnige, warme dag waan je je hier op een Toscaans terrasje, niet in het minst vanwege de wat Italiaans aandoende toren op het plein. Lunchen kun je hier afwisselen met shoppen in het leuke overdekte winkelcentrum aan het plein.

‘s Avonds verandert Oostende in een echte uitgaansstad, met talloze gezellige restaurants en cafés. Vooral aan het einde van de Langestraat zitten allemaal leuke cafeetjes en kroegen.

Oostende

De boulevard

De boulevard van Oostende is breed en mooi! Er zijn ook hier veel restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes en de boulevard nodigt ook echt uit om te flaneren. En wie wat meer actie wil: bij ‘Nico Fun on Wheels’ kun je allerhande skelters huren, ook voor meerdere personen! Hilariteit gegarandeerd, maar pas wel op dat je niet de boulevardwandelaars ondersteboven rijdt!

Wanneer je op de boulevard richting het zuiden loopt, kom je uit bij de voormalige Koninklijke Villa. Het huidige gebouw is in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd, maar al in de jaren ’70 koos de familie voor vakanties in Spanje en Italië (geef ze eens ongelijk!). De vervallen villa is onlangs omgebouwd tot een soort revalidatiecentrum. De prachtige pilaren geven een extra stukje èlan aan de boulevard.

Oostende boulevard
De brede bouvelard van Oostende.

Visserskaai en Fort Napoleon

Loop je helemaal de andere kant op van de boulevard, dan kom je uit bij de Visserskaai. Vanaf het Aquarium vertrekken gratis pontjes (‘overzet’ op z’n Vlaams!) naar de oosteroever. Hier kun je het Fort Napoleon bezoeken. Er is een bistro bij maar die is behoorlijk prijzig! (Let op: Vanwege het onderhoud is het Fort Napoleon tot juli 2019 gesloten!)

Ook start hier een fietsroute langs de kust. Er zijn grote plannen voor de Oosteroever, maar vooralsnog is het vooral een wat grauw en vervallen gebied, wat het arbeidersverleden van Oostende tentoonstelt.

Weer terug aan de Visserskaai valt ons direct het grote aantal horecagelegenheden op. Wat een erg leuk plekje is om te eten, is het pleintje pal tegenover de kade van de overzet. Met mooi weer zitten de terrassen hier al snel vol en doet het haast een tikje mediterraans aan!

Oostende overzet
De overzet die je naar de Oosteroever brengt.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk

Deze enorme kerk is een markant herkenningspunt in Oostende. Vroeger stond hier de kleinere St. Pieterskerk, die een doorn was in het oog van koning Leopold. De deken stak echter een stokje voor afbraak van deze kerk, waarna – uiterst toevallig – de kerk in 1896 in vlammen op ging. Alleen de Peperbusse-toren bleef nog bewaard en is nog steeds te zien. Uiteraard zei de koning niets van de brand af te weten maar nu kon hij toch zijn prestigieuze project doorzetten. En zo verrees de grote Sint-Petrus-en-Pauluskerk die nu het stadsbeeld van Oostende domineert.

Oostende kerk

Direct bij de ingang hangt een afbeelding van een ongelukkige missionaris die vanuit deze parochie uitgezonden werd. Hij moest in Azië het christendom verkondigen, maar blijkbaar zat men in China daar niet op te wachten. De arme man is daar als martelaar aan zijn einde gekomen.
In de kerk zelf vallen direct de prachtig gekleurde ramen op! De kerk hangt vol met geluidsboxen waardoor de gedragen achtergrondmuziek door de kerk klinkt. Het geschuifel van de andere toeristen doorbreekt de serene sfeer; je kunt hier beter vroeg in de ochtend de rust opzoeken!

Op het grote plein voor de kerk worden jaarlijks in augustus de Paulusfeesten gehouden; een gezellig feest met veel optredens.

Kerk Oostende
De Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende

Kursaal

Aan het einde van de Langestraat vind je de enorme Kursaal. Een wat lomp, grauw gebouw, waar tentoonstellingen en concerten gehouden worden. Ook het Casino van Oostende is hier ondergebracht.
Check voordat je gaat de agenda van de Kursaal; wie weet is er een leuk concert tijdens jouw bezoek!

Raversyde Atlantikwall Museum

Het Raversyde Atlantikwall Museum is een interessant openluchtmuseum dat over de beroemde Atlantikwall vertelt. Je vindt hier een unieke bewaarde Duitse kustbatterij, bunkers en ondergrondse gangen. Je kunt door een audiotour meer over de Atlantikwall te weten komen.

Raversyde Atlantikwall Museum, Nieuwpoortsesteenweg 636, Oostende

Hotspots in Oostende

Wie een gezonde lunch wil, kan bij Sandwichbar Stuttekotje zelf een broodje laten samenstellen. Deze zit op het voornoemde pleintje aan de Visserskaai. Heerlijk om het verse broodje vervolgens op hun zonnige terras op te eten!

Ook hebben we uitstekend gegeten bij restaurant De Amandine , deze zit ook aan de Visserskaai maar dan iets verderop. Zeker als je van vis houdt, zit je hier goed maar ook de kippenborstfilet met champignonsaus is een aanrader!

Aan de Van Iseghemlaan zit de brasserie Bentley’s. Aan de buitenkant ziet het er niet zo aantrekkelijk uit, maar hier kun je heerlijk eten! Het eten is niet goedkoop maar wel erg lekker.

Parkeren in Oostende

Parkeren in hartje Oostende is vaak niet goedkoop. Je kunt het beste gebruik maken van een randparking (een parkeerplaats buiten het centrum). De Randparking Maria-Hendrikapark heeft bijvoorbeeld 300 parkeerplekken en hier kun je gratis parkeren.

Gedurende het hele jaar kun je ook parkeren bij het Fort Napoleon en vanaf daar de overzet (pont) naar Oostende nemen. Dit is alleen niet handig als je midden in de nacht naar je auto moet; de overzet stopt er namelijk halverwege de avond mee en dan moet je de hele haven rondlopen!

Accommodatie in Oostende

Oostende is absoluut een overnachting waard! Wij verbleven in de Getaway Studio’s, in een gebouw dat pal achter de boulevard ligt. Dit hotel is in 2018 helemaal gerenoveerd. De locatie is echt perfect: vanuit het hotel loop je zo naar de Langestraat en naar de boulevard. Een perfect plekje!

Wil je naar Oostende maar schrik je wat terug vanwege de hotelprijzen èn vind je kamperen geen probleem? Overweeg dan eens een camping in Bredene. Deze rustige, gezellige badplaats ligt een paar kilometer noordelijker maar dankzij de kusttram ben je in een wip in Oostende! Bredene is een leuke plek, waar je echt een vakantiegevoel krijgt!

Heb jij nog tips voor een stedentrip naar Oostende?

Voor dit weekendje Oostende ging er een goedgevulde koffer mee. Welke gadgets neem ik allemaal mee op reis en welke laat ik juist thuis? Je leest er meer over in dit blogartikel!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Naomi in Wonderland

  Wat heb je Oostende mooi weten neer te zetten! Echt heel erg goed en duidelijk geschreven en exact Oostende besproken zoals ik denk dat de stad ook effectief is!

  19 augustus 2015 at 12:48 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Dat vind ik het leuke van bloggen; je kijkt met hele andere ogen naar een andere stad!

   19 augustus 2015 at 2:32 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge