fbpx
Follow me:

Wat je niet mag missen in Oostende!

Oostende is een beetje een vreemde badplaats… Als je door het centrum loopt, zie je voortdurend een mengelmoes van bouwstijlen. Enorm oude pandjes staan ingeklemd tussen betonnen hotelflats. Dat maakt dat het een beetje een rommelige stad is, maar tegelijk is het er ook wel heel gezellig! Wat mag je echt niet missen in Oostende?

Oostende is absoluut een overnachting waard! Wij kozen voor het budget hotel Royal Astor, dat pal achter de boulevard ligt. Bovendien loop je vanuit dit hotel zo naar de Langestraat, waar ‘s avonds een zee aan kroegen te vinden is, al dan niet met een gezellig terras er bij! Hier hebben we menig gezellige avond doorgebracht! Ook de drukke Kapellestraat, de winkelstraat van Oostende, bevindt zich vlakbij het hotel. In deze straat wisselen bekende ketens (Blokker, HEMA, H&M) zich af met kleine boetiekjes en leuke winkeltjes.

Tip, let eens op het prachtige pand van C&A! Dit prachtige vakwerkhuis verwacht je ergens in de Elzas! Zou het ooit van een Duitse koopman geweest zijn, die een optrekje in het koninklijke Oostende liet bouwen?

Boulevard
De boulevard is breed en mooi! Er zijn ook hier veel restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes en de boulevard nodigt ook echt uit om te flaneren. En wie wat meer actie wil: bij ‘Nico Fun on Wheels’ kun je allerhande skelters huren, ook voor meerdere personen! Hilariteit gegarandeerd, maar pas wel op dat je niet de boulevardwandelaars ondersteboven rijdt!

Wanneer je doorloopt, kom je uit bij de voormalige Koninklijke Villa. Het huidige gebouw is in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd, maar al in de jaren ’70 koos de familie voor vakanties in Spanje en Italië (geef ze eens ongelijk!). De vervallen villa is onlangs omgebouwd tot een soort revalidatiecentrum. De prachtige pilaren geven een extra stukje èlan aan de boulevard.
 
P8143670
 
Visserskaai
Loop je helemaal de andere kant op van de boulevard, dan kom je uit bij de Visserskaai. Vanaf het Aquarium vertrekken gratis pontjes (‘overzet’ op z’n Vlaams!) naar de oosteroever. Hier kun je het Fort Napoleon bezoeken (er is een restaurant bij; prijzig en weinig keuze op de kaart!). Ook start hier een fietsroute langs de kust. Er zijn grote plannen voor de Oosteroever, maar vooralsnog is het vooral een wat grauw en vervallen gebied, wat het arbeidersverleden van Oostende tentoonstelt.

Weer terug aan de Visserskaai valt ons direct het grote aantal horecagelegenheden op. Wat een erg leuk plekje is om te eten, is het pleintje pal tegenover de kade van de overzet. Met mooi weer zitten de terrassen hier al snel vol en doet het haast een tikje mediterraans aan!
 

De overzet die je naar de Oosteroever brengt.

De overzet die je naar de Oosteroever brengt.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk
Deze enorme kerk is een markant herkenningspunt in Oostende. Vroeger stond hier de kleinere St. Pieterskerk, die een doorn was in het oog van koning Leopold. De deken stak echter een stokje voor afbraak van deze kerk, waarna – uiterst toevallig – de kerk in 1896 in vlammen op ging. Alleen de Peperbusse-toren bleef nog bewaard en is nog steeds te zien. Uiteraard zei de koning niets van de brand af te weten maar nu kon hij toch zijn prestigieuze project doorzetten. En zo verrees de grote Sint-Petrus-en-Pauluskerk die nu het stadsbeeld van Oostende domineert.

Direct bij de ingang hangt een afbeelding van een ongelukkige missionaris die vanuit deze parochie uitgezonden werd. Hij moest in Azië het Zaad zaaien maar blijkbaar zat men in China daar niet op te wachten en is de arme man daar als martelaar aan zijn einde gekomen.
In de kerk zelf vallen direct de prachtig gekleurde ramen op! De kerk hangt vol met geluidsboxen waardoor de gedragen achtergrondmuziek door de kerk klinkt. Het geschuifel van de andere toeristen doorbreekt de serene sfeer; je kunt hier beter vroeg in de ochtend de rust opzoeken!

Op het grote plein voor de kerk worden jaarlijks in augustus de Paulusfeesten gehouden; een gezellig feest met veel optredens.
 

P8143661
 
Kursaal
Aan het einde van de Langestraat vind je de enorme Kursaal. Een wat lomp, grauw gebouw, waar tentoonstellingen en concerten gehouden worden. Ook het Casino van Oostende is hier ondergebracht.
Check voordat je gaat de agenda van de Kursaal; wie weet is er een leuk concert tijdens jouw bezoek!

Hotspots
Wie een gezonde lunch wil, kan bij Sandwichbar Stuttekotje zelf een broodje laten samenstellen. Deze zit op het voornoemde pleintje aan de Visserskaai. Heerlijk om het verse broodje vervolgens op hun zonnige terras op te eten!

Ook hebben we uitstekend gegeten bij restaurant De Amandine , deze zit ook aan de Visserskaai maar dan iets verderop. Zeker als je van vis houdt, zit je hier goed maar ook de kippenborstfilet met champignonsaus is een aanrader!

Waar we niet gegeten hebben maar wat wel een aanrader is (wel van tevoren reserveren!) is Thais restaurant LeeLawaDee aan de Louisestraat.

Aan de Kapellestraat zit het knusse Wapenplein. Op een zonnige, warme dag waan je je hier op een Toscaans terrasje, niet in het minst vanwege de wat Italiaans aandoende toren op het plein. Lunchen kun je hier afwisselen met shoppen in het leuke overdekte winkelcentrum aan het plein.
 

Het gezellige Wapenplein in Oostende

Praktisch
Wil je naar Oostende maar schrik je wat terug vanwege de toch wel wat hogere hotelprijzen èn vind je kamperen geen probleem? Overweeg dan eens een camping in Bredene. Dit rustige, gezellige badplaatsje ligt een paar kilometer noordelijker maar dankzij de kusttram ben je in een wip in Oostende!

Parkeren in hartje Oostende is vaak niet goedkoop. In de zomermaanden (juli en augustus) is er een enorme gratis parkeerplaats pal achter het station. Volg hiervoor de borden ‘Randparkeren Oostende P+R’, die al vanaf de afrit van de snelweg te zien zijn; deze leiden je naar deze parkeerplaats. Je hoeft alleen nog maar het station door te lopen en je staat al in hartje Oostende. Ideaal!
Gedurende het hele jaar kun je ook parkeren bij het Fort Napoleon en vanaf daar de overzet (pont) naar Oostende nemen. Dit is alleen niet handig als je midden in de nacht naar je auto moet; de overzet stopt er namelijk halverwege de avond mee en dan moet je de hele haven rondlopen!

P8143673

 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Naomi in Wonderland

  Wat heb je Oostende mooi weten neer te zetten! Echt heel erg goed en duidelijk geschreven en exact Oostende besproken zoals ik denk dat de stad ook effectief is!

  19 augustus 2015 at 12:48 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Dat vind ik het leuke van bloggen; je kijkt met hele andere ogen naar een andere stad!

   19 augustus 2015 at 2:32 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge