Follow me:
Aken winter stedentrip

Aken: Wat te doen en te zien in deze historische stad?

Een paar jaar geleden besloten we de jaarwisseling door te brengen in de Duitse stad Aken. Omdat ik net druk was met mijn verhuizing naar Hoofddorp, was een tripje Aken even wat anders dan dozen sjouwen! Toen we al geboekt hadden besloten goede vrienden van ons om ook naar Aken te gaan, extra leuk dus!

De oude stad Aken ligt vlakbij het drielandenpunt bij Vaals. De geschiedenis van Aken start ongeveer in de 8e eeuw, toen Karel de Grote de geneeskrachtige bronnen op deze plaats ontdekte en daar een paleis liet bouwen. De kapel van deze zogenoemde paltz is later opgegaan in de Dom. De bronnen zijn er nog steeds, de Dom is een pareltje en de Altstadt is een bezoek zeker waard. Tijd om deze stad in Duitsland nader te bekijken!

De Dom van Aken

Veel kerken in West-Europa hebben wel iets van elkaar weg maar door de Dom van Aken werd ik positief verrast! Het is geen enorm grote kathedraal, zoals die in Keulen, maar de rondgang naast het middenschip is magnifiek versierd met talloze mozaïeken!  Daardoor heeft de Dom een haast oosterse uitstraling. Dat de kerk in de 8e eeuw naar Byzantijns voorbeeld werd gebouwd verbaast ons dus ook niets! Later is er nog vanalles aan de kerk uitgebreid maar het originele gedeelte is dus enorm oud!

Ten noordwesten van de Dom vind je de schatkamers van de Dom. Deze zijn te bezichtigen, maar helaas tijdens Oudejaarsdag gesloten.

Aken Dom
De Dom van Aken

Rathaus

Aan de overkant van de enorme Domplatz bevindt zich het oude Rathaus. Dit was ooit de Aula Regia van de palts van Karel de Grote en hier bevonden zich de keizerlijke zalen. Zeker aan de achterzijde is het een bijzonder mooi gebouw; de voorzijde heeft wel iets weg van het Paleis op de Dam. Al met al een stukje historie dat echt een bezoek waard is. Het Rathaus is te  bezichtigen en dat staat absoluut op mijn verlanglijstje voor een volgend bezoek aan Aken!

Aken Rathaus
Het prachtige Rathaus van Aken

Altstadt en Domkeller

Rondom Dom en Rathaus vind je de mooie, idyllische straatjes van de Altstadt. Het is niet moeilijk om je even terug in de tijd te wanen. Breng zeker ook een bezoek aan de Domkeller, een café vlak bij de Dom, gevestigd in een prachtig authentiek pand.
In de oude straatjes vind je de leukste winkels; de grote winkelketens zijn namelijk naar de Adalbertstrasse verbannen, zodat de Altstadt behouden blijft voor leuke, kleine winkeltjes.

Domkeller Aken
Op de hoek het gezellige café Domkeller

Aachener Küchen

Overal in de Altstadt vind je de verleidelijke winkeltjes van Nobis, waar de traditionele Aachener Küchen verkocht worden. De etalages zijn ware kunstwerken op zich, met stapels Lebkuchen uitgestald om de toeristen te verleiden. Vers zijn ze prima te eten; de smaak heeft iets weg van het bekende taai-taai dat we ook in Nederland wel kennen.

Aken
De goedgevulde etalage van Nobis

Elisenbrunnen

Vanuit de Altstadt loop je zo tegen de Elisenbrunnen aan, een groot wit gebouw waar nog steeds het warme zwavelwater uit de fonteinen komt. Het gebouw werd in de periode 1820-1827 gebouwd. Het bronwater komt uit de Kaiserquellen en veroorzaakt een wat penetrante rotte-eieren-geur, die je wel vaker tegenkomt bij heetwaterbronnen.
Links en rechts van de bronnen hangen namenlijsten van diverse ‘groten der aarde’, die in het verleden een bezoek aan deze bronnen brachten.

Achter de bronnen vind je een mooie tentoonstelling van de diverse bouwlagen in Aken, leuk om te zien!

Hotspot: Restaurant Macaroni

Aan de Schmiedstrasse, midden in de gezellige Altstadt van Aken, vind je het Italiaanse restaurant Macaroni. Alleen het prachtige ‘Jugendstillokal’ is al de moeite waard. In het restaurant op de begane grond vind je een enorme toog in de karakteristieke Jugendstil; ik zou het zelf niet in mijn huis hoeven maar hier heeft het toch wel een bepaalde stijl.
Het eten is uitstekend, probeer zeker één van de heerlijke ravioli’s als voorgerecht! Voortreffelijk!  Als dessert nam ik de overheerlijke pannacotta, enorm lekker en deze kan ik je absoluut aanraden!
De menukaart is uitgebreid en heel prettig geprijsd, zeker gelet op de perfecte locatie!

Aken Macaroni
Restaurant Macaroni

Accommodatie in Aken: Aquis Grana City Hotel

Zoek je een leuk hotel in Aken? Boek dan een kamer in 4* hotel Aquis Grana. Aan de buitenkant is het een beetje een betonnen bak maar binnen vind je een heel prettig hotel met prima kamers. De locatie (pal tussen Altstadt en het winkelgebied rond de Adalbertstrasse) is uitstekend, er is een fijn ontbijtbuffet en € 100,00 voor een comfort tweepersoonskamer in hartje Aken vinden wij een prima prijs!
Hotel Aquis Grana City Hotel, Büchel 32 in Aken. www.hotel-aquis-grana.de
Parkeren kost € 14,00 per dag in de eigen parkeergarage van het hotel.

Vuurwerkpanorama

Tijdens de jaarwisseling verzamelen veel mensen zich op de Lousberg, een steile heuvel vlak achter het centrum. Het was er zó druk, dat we halverwege al vast liepen in een lange rij wachtende mensen. Via een bospaadje konden we echter de rij omzeilen en stonden we boven op de eerste rang, weliswaar aan de verkeerde kant van het dranghek maar met een fantastisch uitzicht! Een minuut voor 12 bleef het nog wat stil ondanks de honderden mensen op de berg dus zijn wij met z’n vieren maar luidkeels (in het Nederlands) af gaan tellen. Bij de “acht!” deed de rij achter ons al mee en bij de “vier!” dreunde de hele kudde aanwezigen met ons mee! Hilarisch! We zijn nu van mening dat het dankzij ons nieuwjaar werd in Aken! 🙂

En toen was het volop genieten!  Genieten van het waanzinnige panorama dat zich rondom ons ontvouwde. Overal zagen we het mooiste vuurwerk de lucht in gaan en we konden misschien wel twintig tot dertig kilometer ver kijken. Bizar mooi!
Genieten van de fles Prosecco die we meegenomen hadden zodat we echt op het nieuwe jaar konden toosten! En natuurlijk genieten van het fantastische sfeertje om met honderden onbekenden op een berg in Aken deze unieke jaarwisseling te beleven!

Bij gebrek aan tijd hebben we lang niet alles in Aken kunnen bekijken. Wil je meer informatie over deze mooie stad? Kijk dan zeker eens op deze informatieve website! Hier vind je ongetwijfeld wat je zoekt!

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Desiree

  Aken is een leuke stad he! Ben er toevallig afgelopen vakantie geweest! 🙂 toen stond het hele centrum nog vol met kerstmarkten.

  3 januari 2016 at 7:53 am
  • Reply Anne

   Wat leuk dat je er ook geweest bent! De kerstmarkten waren helaas al weg, dat was jammer want die zullen zeker nog meer sfeer gegeven hebben!

   3 januari 2016 at 4:09 pm
   • Reply Leuda

    Wij zitten er nu twijfel of we er oud en blijven maar na jou verhaal zeker

    28 december 2018 at 12:45 am
 • Reply Kim

  Oh dat klinkt echt heerlijk zeg! Ik heb zelf de jaarwisseling ook in Duitsland gevierd en ik moet zeggen dat ik de sfeer daar zo ontspannen vind. Ik zou het zo weer doen!

  7 januari 2016 at 11:00 am
 • Reply Anniek

  Leuke post Anne! Ik ben in de kerstvakantie ook in Aken geweest, hele fijne en gezellige stad inderdaad!

  7 januari 2016 at 3:09 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge