Follow me:
Wandelroute bij Hoog Soeren

Wandelroute bij Hoog Soeren: Door het bos en langs de hei

Hoog Soeren is misschien wel één van mijn favoriete plekken op de Veluwe. Het kleine dorpje is zo prachtig gelegen, midden in de Veluwse natuur. Ik ga er graag wandelen en loop regelmatig ‘s avonds deze 6 kilometer lange wandelroute bij Hoog Soeren. Vanaf de kapel loop je door het bos naar het uitzichtpunt over de Asselsche Heide, waar de kans groot is dat je wild spot!

Let op! Van half september tot eind december is een groot deel van het Kroondomein gesloten. Helaas is deze wandelroute bij Hoog Soeren dan ook niet toegankelijk.

Vanuit Apeldoorn is het maar een paar kilometer naar Hoog Soeren, hoewel het op de fiets een fikse klim is. Al gelijk als je Apeldoorn uitrijdt kom je in de bossen terecht en even later rijd je het kleine dorpje Hoog Soeren binnen. Hoog Soeren is zó klein dat ze hier geen straatnamen hebben maar alle huizen als adres ‘Hoog Soeren’ met huisnummer hebben.

Hoog Soeren telt wel diverse restaurants (waarover straks meer), twee hotels, een kapel en een golfclub. En natuurlijk heel veel prachtige natuur waar je fantastisch kunt wandelen of fietsen. En daar maak ik graag gebruik van!

Neem voor deze wandelroute zeker je verrekijker mee want je komt langs twee uitzichtpunten. Je kijkt uit over de uitgestrekte Asselsche Heide. Ik heb hier al regelmatig een roedel edelherten zien lopen maar dan is het extra fijn als je een verrekijker bij je hebt. Een voorbeeld van een fijne verrekijker is deze Stern 10×42 verrekijker.

Asselsche Heide wild spotten
Een roedel edelherten in de winter (links van het boompje zie je nog allemaal ‘oortjes’)

Wandelroute

De wandelroute loop je het makkelijkst door gebruik te maken van de Komoot app. Hier vind je de route van deze wandelroute bij Hoog Soeren.

Je kunt makkelijk parkeren bij de kapel van Hoog Soeren, die heel mooi gelegen is met uitzicht over de glooiende akkers. Vanaf de parkeerplaats loopt er een pad links langs de akkers langs. Sla dit in en loop helemaal door tot je bij een klaphek komt. Volg het pad rechtdoor.

In dit deel van het bos kun je veel oude bomen met tonderzwammen zien. Leuk weetje: van deze versteende zwammen werden vroeger tonderdozen gemaakt, waarmee men vuur kon maken.

Wandelroute bij Hoog Soeren
Een boom vol tonderzwammen.

Loop dit pad helemaal uit tot je op een grintweg uitkomt. Hier sla je linksaf.

Uitzichtpunt Asselsche Heide

Kijk goed om je heen als je hier loopt: de laatste keer dat ik deze wandelroute bij Hoog Soeren liep, staken er een paar herten net voor onze neus over! Je loopt namelijk vlakbij het rustgebied voor wild dus dan is de kans groter dat je herten of wilde zwijnen ziet.

Wandelroute bij Hoog Soeren
De grintweg

Aan het einde van de grintweg kom je uit bij een heel mooi uitzichtpunt. Hier staat een bankje voor je klaar! Vanaf dit uitzichtpunt heb je een prachtig zicht over de uitgestrekte Asselsche Heide. Ik kom hier heel graag en kan hier rustig een uur lang de heide afspeuren, op zoek naar dieren. Soms heb je pech en is er niets te zien, maar heel vaak is er toch wel een hert, ree of wild zwijn te zien. Zorg in de zomermaanden ook dat je een flesje anti-muggenzalf bij je hebt want er zitten hier veel muggen!

Kroondomein Het Loo
Herten op de Asselsche Heide

Terug naar Hoog Soeren

Als je uitgekeken bent, loop je helemaal langs de heide op. Het zanderige pad loopt zo nu en dan lastig door het rulle zand, maar het is toch een prachtig stukje Veluwe. Af en toe heb je weer een mooi uitzicht over de heide en je passeert even later nóg een hoger gelegen uitkijkpunt. Blijf ook hier goed om je heen kijken want ik zie ook hier nog wel eens een verbaasde ree of hert door het struikgewas gluren!

Zonsondergang Asselse Heide
Zonsondergang op de Asselchse Heide

Bij dit deel van de route is het handig om de Komoot-app er even bij te pakken want je moet een keertje linksaf slaan (nadat je diverse afslagen naar links genegeerd hebt). Je loopt nu door een donker stukje bos waar de omgewoelde grond je vertelt dat hier veel wilde zwijnen zitten. Het pad loopt door een heel mooi dalletje en gaat uiteindelijk achter de golfbaan langs. Je komt bij het wildrooster weer op de verharde weg uit en nu is het nog maar een paar meter terug naar de kapel van Hoog Soeren.

Wandelroute bij Hoog Soeren
Ook in de winter is deze wandelroute bij Hoog Soeren prachtig!

Horeca in Hoog Soeren

Onderweg kom je geen horeca tegen dus wil je onderweg wat eten/drinken, dan moet je dit zelf meenemen. In (de buurt van) Hoog Soeren vind je echter genoeg leuke locaties om op een terrasje uit te puffen.

Direct naast de parkeerplaats vind je Brasserie Het Jachthuis: een schitterend gelegen brasserie met een heel mooi terras. Het is hier wel wat formeler (en wat duurder), maar de locatie is absoluut heel mooi.

Loop je Hoog Soeren in, dan vind je verderop het Pannenkoekenhuis Berg en Dal, dat ook een leuk terras heeft. Zelf vind ik dit pannenkoekhuis vooral leuk om in de wintermaanden naartoe te gaan, omdat het binnen zo gezellig en Veluws-folkloristisch ingericht is, met roodgeblokte tafelkleedjes en herten- en zwijnenkoppen aan de muur.

Restaurant Berg en Dal Hoog Soeren
Pannenkoekenrestaurant Berg en Dal

Mijn favoriet is echter Restaurant No. 15 van Hotel Hoog Soeren, dat tegenover het pannenkoekhuis ligt. Hier hebben ze een fijne menukaart en een heerlijk terras! Ik vind dit zo’n mooi plekje! Ook binnen is het heel gezellig en uiteraard kun je er nog voor kiezen om hier te overnachten.

Hotel Hoog Soeren
Boutique Hotel Hoog Soeren

Net buiten Hoog Soeren vind je nog zo’n pareltje: Het Aardhuis. Dit is echt een fantastische plek om wat te eten of te drinken. In een oud jachtchalet van koning Willem III is er een ‘eetlokaal’ gevestigd (van dezelfde eigenaar als Restaurant No. 15) en wat een gaaf gebouw is dit! Een aanrader dus!
Ik schreef eerder al dit enthousiaste blog over Het Aardhuis!

Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo
Het Aardhuis

Wandelroute bij Hoog Soeren: praktisch

De wandelroute is 6 kilometer lang. De route is niet gemarkeerd maar je kunt de route heel eenvoudig via Komoot volgen.
Vanwege het rulle zand adviseer ik om met hoge (wandel)schoenen te lopen.

Zoals al aangegeven is de route helaas niet toegankelijk tussen half september en eind december.

Handig om mee te nemen:

  • Eten/drinken voor onderweg
  • Verrekijker
  • Fotocamera
  • Anti-muggenzalf
  • Zonnebril
  • Telefoon (voor navigatie)
Wandelroute bij Hoog Soeren

Vind je deze wandelroute bij Hoog Soeren leuk en wil je meer wandeltips voor de Veluwe? Lees dan mijn blog met mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge