Follow me:
Mooiste uitzicht Praag zoemrvakantie

Praag: Tips voor deze prachtige stad aan de Moldau!

De Tsjechische componist Smetana moet veel van Praag gehouden hebben. Het is niet voor niets dat hij in het prachtige muziekstuk ‘De Moldau’ een juichend einde componeert, als de Moldau door de stad Praag stroomt, langs het kasteel Vysehrad. Maar wat is er eigenlijk zo mooi aan Praag? En wat is er tegenwoordig te zien en te doen in de Tsjechische hoofdstad?

Praag is inderdaad een schitterende stad, een pareltje voor het oog! Zeker wanneer je vanaf een hoger gelegen punt de stad kunt overzien, de vele bruggen, het blauwe water van de Moldau en het statige kasteel, dat hoog boven de stad uittorent, kan ik niet anders zeggen dan dat ik Praag een van de mooiste steden van Europa vind!

Praag

Het nadeel van Praag is dat het toerisme de stad ook ontdekt heeft. De binnenstad is bezaaid met toeristenwinkeltjes en heel veel toeristen. Te veel, naar mijn mening! De terrasjes op het oude stadsplein weten aardige prijzen te berekenen voor een hapje en een drankje en de Karelsbrug bezwijkt bijna onder de massa toegestroomde vakantiegangers.  Wanneer je hier echter langs kijkt, zul je een prachtige stad ontdekken!

Praag voorjaar
Ik bezocht Praag in 2008…lang geleden dus alweer!

Karelsbrug

Een van de highlights van Praag: de Karelsbrug. Een prachtige, oude brug, waarvan de eerste steen nog door koning Karel IV werd gelegd in de 14e eeuw. Let goed op de mooie beelden van heiligen aan weerszijden van de brug; een groot deel van de beelden zijn replica’s maar evengoed mooi om te zien! Ook de oude torens aan het begin en einde van de brug zijn prachtig. Op de brug zelf zijn vele portretschilders aan het werk om voor de toegestroomde toeristen een mooi souvenir te tekenen!

Wil je de brug in alle rust fotograferen of bewonderen, dan zul je de wekker ‘s ochtends vroeg moeten zetten om er voor de drukte te zijn.

Karelsbrug
Portrettekenaars op de Karelsbrug

Praagse burcht

Het terrein van de oude Praagse burcht is gigantisch (het grootste omsloten burchtterein ter wereld) en trek dan ook ruim de tijd uit voor het bezoeken van dit kasteel en de bijbehorende tuinen. Op het terrein vind je de grote Vituskathedraal en je vindt er het koninklijk paleis, waar met name de wisseling van de wacht leuk is om te zien.


In het Gouden Straatje vind je de kleine huisjes van de kasteelbedienden, waar later ook bepaalde gilden in gevestigd zouden zijn. Nummer 22 was het huis waar de schrijver Franz Kafka woonde: hier is nu een klein museumpje met een boekhandel gevestigd. Neem je camera mee want het Gouden Straatje is uiterst fotogeniek!

Gouden straatje Praag

Loop je het park in, zoek dan ook eens naar de oude Burchtbalzaal, die hier tussen het groen ligt. Aan de voorzijde een prachtig barokke voorgevel, echt een heel bijzonder gebouw.

Burchtbalzaal Praag
De Burchtbalzaal van Praag

Je kunt echt urenlang door de prachtige tuinen dwalen. Vooral in het voorjaar, als alles mooi in bloei staat, is het hier fijn toeven. Her en der heb je uitzichtpunten vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de stad.

Praag

Oudestadsplein

Het Oudestadsplein ligt midden in de Oude Stad, waar de straatjes smal en gezellig zijn. Als gezegd is het aantal toeristenwinkels hier wel schrikbarend hoog, maar toch is het een gezellige wijk om rond te lopen.
Op het plein vind je niet alleen talloze terrassen, maar ook het prachtige astronomische uurwerk, dat vele kijkers trekt. Elk uur kun je namelijk de parade van de twaalf apostelen zien. 

Astronomisch uurwerk Praag
Het Astronomisch Uurwerk

Ook het grote beeld van Johannes Hus, de Tsjechische prediker die rector in Praag was, staat pontificaal op dit grote plein. Hij werd als martelaar op de brandstapel in Konstanz verbrand, maar veroorzaakte wel de protestantse hervormingsbeweging die de Hussieten werden genoemd en Hus was dan ook een inspiratiebron voor o.a. Maarten Luther.

Standbeeld Johannes Hus
Het standbeeld van Johannes Hus

Vergeet ook niet de mooie Tynkerk op de foto te zetten! Uiteraard kun je ook een bezoek brengen aan de kerk. Een terrasje pakken op het Oudestadsplein is ook leuk, want er is veel te zien, maar je betaalt hier wel de hoofdprijs!

Tynkerk Praag
De Tynkerk

Joodse wijk en Letnapark

De Joodse wijk in Praag is ook zeker een bezienswaardigheid. De geschiedenis van de Joodse gemeenschap gaat al terug naar de 9e eeuw, toen Joodse handelaren zich in Praag vestigden. Later werden ze gedwongen om in deze wijk te gaan wonen, waardoor het Joodse ghetto ontstond.

Neem vooral een kijkje in de Jeruzalem Synagoge aan het Jeruzalémská: de schitterende Moorse stijl zorgt voor een hele bijzondere uitstraling.

Jeruzalem synagoge Praag
De Jeruzalem Synagoge

Vlakbij ligt de oude Joodse begraafplaats waar je een enorme hoeveelheid grafstenen kriskras door elkaar kunt zien. Dit is de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa. Er liggen zoveel lagen graven boven elkaar dat men niet weet hoeveel mensen er nu precies begraven liggen. Je kunt één ticket kopen voor de Joodse wijk zodat je meerdere bezienswaardigheden tegelijk kunt bezoeken. 

Joodse begraafplaats Praag
Lastig om nog uit te zoeken hoeveel mensen er op deze begraafplaats liggen!

De oude synagoges vormen een groot contrast met de nabijgelegen elegante Pariszka-straat, waar je de luxe modehuizen en stijlvolle cafés vindt!

Loop je de Pariszkastraat vanaf de Oude Stad helemaal uit tot aan de Moldau, dan vind je aan de overkant van de rivier het grote Letnapark. Het is een flinke klim om bij de enorme, 22 meter hoge metronoom te komen, maar de klim levert je absoluut iets op: een heel mooi zicht op de Altstad en de vele bruggen van Praag! Ooit stond er een enorm beeld van Stalin op deze plek maar dat werd in 1962 vernietigd en vervangen voor deze metronoom. 

Mooiste uitzicht Praag
Het mooiste uitzicht op Praag!

Petrinheuvel: uitzicht over Praag

Over mooi uitzicht gesproken… Ook de Petrinheuvel is een bezoek meer dan waard! Bovenop vind je de Petrin uitkijktoren: een kleine versie van de Eiffeltoren. Niet helemaal geschikt als je hoogtevrees hebt: bovenop voel je de toren een beetje bewegen in de wind! Maar wie zich daar niet door af laat schrikken: het uitzicht is fantastisch!

Petrin uitkijktoren


Wie geen zin heeft om naar boven te lopen, kan het kabelbaantje nemen vanaf de tramhalte Ujzed (gewone metrokaartjes zijn geldig). Het Petrinpark is verder heel aangenaam, zeker bij zonnig weer!

De groene Petrinheuvel leent zich zeker om verder te ontdekken, met oude standbeelden en veel groen. Vlakbij vind je ook de prachtige barokke Vrtba-tuin, een rustplekje in de drukke stad.  

Praag petrin
Het uitzicht vanaf de Petrin-heuvel.

Kampa Eiland

Een mooi plekje in de stad is het Kampa Eiland, dat aan de oever van de Moldau ligt. De naam ‘Klein Venetië’ zal je niet verbazen als je hier rondloopt. Je ziet hier niet alleen mooie tuinen en parken maar ook kleine grachtjes, mooie huizen en leuke pleintjes, wat bij elkaar een heel schilderachtig plaatje oplevert!

Kampa eiland

Vysehrad

Een stuk zuidelijker van het oude centrum ligt het kasteel Vysehrad, dat al uit de 10e eeuw dateert. Niet alleen de burcht is bezichtigen, maar hier is ook de Sint-Petrus-en-Paulus-basiliek te vinden. Op de begraafplaats van de basiliek liggen diverse bekende Tsjechen begraven, zoals de componist Dvorák en de voornoemde componist Bedrich Smetana.

Smetana schreef het muziekstuk Má Vlast (Mijn Vaderland), waarvan ‘De Moldau’ een onderdeel is. Een muzikale ode aan zijn land! ‘De Moldau’ beschrijft de loop van de rivier: van een opborrelend stroompje dat vervolgens door de bossen stroomt, langs een bruiloftsfeest komt en uiteindelijk door de prachtige stad Praag komt. Het is een prachtig muziekstuk! 

Karelsbrug Praag
Smetana wijdde een heel muziekstuk aan de Moldau.

Praag combineren met een rondreis door Tsjechië

Praag is ook ideaal te combineren met een rondreis door Tsjechië. Lees bijvoorbeeld meer over een rondreis langs de mooiste plekken van Tsjechië op het blog van Jenny.

Zelf bezocht ik ook het industriële oosten van Tsjechië, wat ook zeker de moeite waard is. En in het westen, vlakbij de Duitse grens, ligt het prachtige kuurstadje Mariënbad met de stijlvolle Colonnade. Genoeg te zien in Tsjechië dus!

Colonnade Mariënbad
De Colonnade van Mariënbad

Betaalbare accommodatie in Praag

Zoek je een leuk en betaalbaar hotel? Het 4* Hotel Troja ligt wat buiten het centrum maar met de metro ben je in minder dan 10 minuten in het centrum van Praag. De kamers zijn prima en het hotel beschikt over een aangename zomer- en wintertuin waar je prima kunt lunchen.

Troja Hotel Praag

Iets dichter bij het centrum vind je Boutique Hotel Seven Days, waar Jeroen onlangs verbleef en waar hij erg tevreden over was. Ook een betaalbaar hotel in Praag en op loopafstand van het centrum. De stijlvolle inrichting van het hotel zorgen voor een heel tof sfeertje dus dit boutiquehotel is zeker een aanrader!


Praag
PraagPrevious Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge