fbpx
Follow me:

Praag: Tips voor deze prachtige stad aan de Moldau!

De Tsjechische componist Smetana moet veel van Praag gehouden hebben. Het is niet voor niets dat hij in het prachtige muziekstuk ‘De Moldau’ een juichend einde componeert, als de Moldau door de stad Praag stroomt, langs het kasteel Vysehrad. Maar wat is er eigenlijk zo mooi aan Praag? En wat is er tegenwoordig te zien en te doen in de Tsjechische hoofdstad?

Praag is inderdaad een schitterende stad, een pareltje voor het oog! Zeker wanneer je vanaf een hoger gelegen punt de stad kunt overzien, de vele bruggen, het blauwe water van de Moldau en het statige kasteel, dat hoog boven de stad uittorent, kan ik niet anders zeggen dan dat ik Praag een van de mooiste steden van Europa vind!

Het nadeel van Praag is dat het toerisme de stad ook ontdekt heeft. De binnenstad is bezaaid met toeristenwinkeltjes en heel veel toeristen. Te veel, naar mijn mening! De terrasjes op het oude stadsplein weten aardige prijzen te berekenen voor een hapje en een drankje en de Karelsbrug bezwijkt bijna onder de massa toegestroomde vakantiegangers.  Wanneer je hier echter langs kijkt, zul je een prachtige stad ontdekken!

Karelsbrug

We noemden hem net al: de Karelsbrug. Een prachtige, oude brug, waarvan de eerste steen nog door koning Karel IV werd gelegd in de 14e eeuw. Let goed op de mooie beelden van heiligen aan weerszijden van de brug; een groot deel van de beelden zijn replica’s maar evengoed mooi om te zien! Ook de oude torens aan het begin en einde van de brug zijn prachtig. Op de brug zelf zijn vele portretschilders aan het werk om voor de toegestroomde toeristen een mooi souvenir te tekenen!

Artiesten op de Karelsbrug

Artiesten op de Karelsbrug

Praagse burcht

Het terrein van de oude Praagse burcht is gigantisch (het grootste omsloten burchtterein ter wereld) en trek dan ook ruim de tijd uit voor het bezoeken van dit kasteel en de bijbehorende tuinen. Op het terrein vind je de grote Vituskathedraal, je vindt het koninklijk paleis, waar met name de wisseling van de wacht leuk is om te zien.
In het Gouden Straatje vind je de kleine huisjes van de kasteelbedienden, waar later ook bepaalde gilden in gevestigd zouden zijn. Nummer 22 was het huis waar de schrijver Franz Kafka woonde: hier is nu een klein museumpje met een boekhandel gevestigd. Neem je camera mee want het Gouden Straatje is uiterst fotogeniek!

Het Gouden Straatje, met vooraan het blauwe huis waar Kafka woonde.

Het Gouden Straatje, met vooraan het blauwe huis waar Kafka woonde.

Loop je het park in, zoek dan ook eens naar het oude badhuis, dat hier tussen het groen ligt. Aan de achterzijde een wat saai, stenen gebouw maar aan de voorzijde een prachtig barokke voorgevel!

Het badhuis in de tuinen van de Praagse Burcht

Het badhuis in de tuinen van de Praagse Burcht

Oudestadsplein

Het Oudestadsplein ligt midden in de Oude Stad, waar de straatjes smal en gezellig zijn. Als gezegd is het aantal toeristenwinkels hier wel schrikbarend hoog, maar toch is het een gezellige wijk om rond te lopen.
Op het plein vind je niet alleen talloze terrassen, maar ook het prachtige Astronomische Uurwerk, dat elk uur weer vele kijkers trekt. Ook het grote beeld van Jan Hus, de Tsjechische prediker die in Praag op de brandstapel verbrand is, staat pontificaal op dit grote plein. En vergeet ook niet de mooie Tynkerk op de foto te zetten!
Een terrasje pakken is hier leuk, want er is veel te zien, maar je betaalt hier wel de hoofdprijs!

De Tynkerk op het Oudestadsplein

De Tynkerk op het Oudestadsplein

Joodse wijk en Letnapark

Iets verderop in Praag vind je Josefov, de Joodse wijk. De oude joodse begraafplaats en de synagoge zijn zeker een bezoek waard; bijzonder om de begraafplaatsen de enorme hoeveelheid grafstenen kriskras door elkaar te zien! Ook het geboortehuis van Kafka vind je in deze wijk. Een groot contrast met de nabijgelegen elegante Pariszka-straat, waar je de luxe modehuizen en stijlvolle cafés vindt!

De Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats

Loop je de Pariszkastraat vanaf de Oude Stad helemaal uit tot aan de Moldau, dan vind je aan de overkant van de rivier het grote Letnapark. Het is een flinke klim om bij de enorme, 22 meter hoge metronoom te komen, maar de klim levert je absoluut iets op: een heel mooi zicht op de Altstad en de vele bruggen van Praag!

Uitzicht vanaf het Letnin-park

Uitzicht over de Moldau vanaf het Letna-park

Petrinheuvel

Over mooi uitzicht gesproken… Ook de Petrinheuvel is een bezoek meer dan waard! Bovenop vind je de Petrin uitkijktoren: een kleine versie van de Eiffeltoren. Niet helemaal geschikt als je hoogtevrees hebt: bovenop voel je de toren een beetje bewegen in de wind! Maar wie zich daar niet door af laat schrikken: het uitzicht is fantastisch!
Wie geen zin heeft om naar boven te lopen, kan het kabelbaantje nemen vanaf de tramhalte Ujzed (gewone metrokaartjes zijn geldig). Het Petrinpark is verder heel aangenaam, zeker bij zonnig weer!

Prachtig uitzicht over Praag vanaf de Petrinheuvel.

Prachtig uitzicht over Praag vanaf de Petrinheuvel.

Kampa Eiland

Een mooi plekje in de stad is het Kampa Eiland, dat midden in de Moldau ligt. De naam ‘Klein Venetië’ zal je niet verbazen als je hier rondloopt. Je ziet hier niet alleen mooie tuinen en parken maar ook kleine grachtjes, mooie huizen en leuke pleintjes, wat bij elkaar een heel schilderachtig plaatje oplevert!

Pleintje op Kampa Eiland

Pleintje op Kampa Eiland

Vysehrad

Een stuk zuidelijker van het oude centrum ligt het kasteel Vysehrad, dat al uit de 10e eeuw dateert. Niet alleen de burcht is bezichtigen, maar hier is ook de Sint-Petrus-en-Paulus-basiliek te vinden. Op de begraafplaats van de basiliek liggen diverse bekende Tsjechen begraven, zoals de componist Dvorák en de voornoemde componist Bedrich Smetana.

Bedrich Smetana

Smetana schreef het muziekstuk Má Vlast (Mijn Vaderland), waarvan ‘De Moldau’ een onderdeel is. Een muzikale ode aan zijn land! ‘De Moldau’ beschrijft de loop van de rivier: van een opborrelend stroompje dat vervolgens door de bossen stroomt, langs een bruiloftsfeest komt en uiteindelijk door de prachtige stad Praag komt. Het is een prachtige muziekstuk en de wetenschap dat Smetana doof was vanwege syfilis, maakt het een nóg mooiere ode aan deze Tsjechische hoofdstad!
Met Smetana liep het echter minder goed af: de syfilis zorgde voor psychische klachten, waarna hij een jaar later, in 1884, overleed.

De Moldau met de Karelsbrug

De Moldau met de Karelsbrug

Rondreizen door Tsjechië

Praag is ook ideaal te combineren met een rondreis door Tsjechië. Lees bijvoorbeeld meer over een rondreis langs de mooiste plekken van Tsjechië op het blog van Jenny.

Zelf bezocht ik ook het industriële oosten van Tsjechië, wat ook zeker de moeite waard is. Genoeg te zien dus!

Hotel Troja, Praag

Zoek je een leuk en betaalbaar hotel? Hotel Troja ligt wat buiten het centrum en daardoor krijg je ook de kans om het échte Praag te zien, niet alleen het voor de toeristen opgeknapte centrum. Via de metro ben je in no-time in het centrum van Praag. De kamers zijn prima en het hotel beschikt over een aangename zomer- en wintertuin waar je prima kunt lunchen.
Voor zo’n € 70,00 per nacht heb je al een tweepersoonskamer in dit 4*-hotel, wat naar ons idee een prima prijs is!
IMG_0038

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen?
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge