Follow me:

Rheinfall Schaffhausen: Bezoek de grootste waterval van Europa

Vlakbij het Zwitserse stadje Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa: de Rheinfall. Hier stort de Rijn zich zo’n 23 meter naar beneden, over een breedte van 150 meter. Dat zorgt voor heel wat watergeweld en het is dan ook zeker leuk om Rheinfall Schaffhausen te bezoeken.

Mijn allereerste herinneringen aan Schaffhausen dateren van toen ik nog heel jong was. We brachten in 1989 een vakantie door in het Zwarte Woud, dat tegen de Zwitserse grens bij Schaffhausen aan ligt. Ik was toen zes jaar oud en ik herinner me nog de diepe indruk die de neerstortende watermassa op mij maakte!

Zo’n twintig jaar later kwam ik er weer. Tijdens onze prachtige roadtrip van Duitsland naar Zwitserland en Toscane, kwamen we zo dicht langs Schaffhausen dat we besloten om hier even een tussenstop te maken.

De Rheinfall is weliswaar niet de hoogste waterval van Europa (hij is maar 23 meter hoog), maar dankzij de 150 meter breedte is het wel de grootste. Natuurlijk kan de Rheinfall niet tippen aan de watervallen van Iguazu, die we vorig jaar bezochten, maar toch is het een mooie waterval om te zien.

Rheinfall Schaffhausen grootste waterval Europa

Een bezoekje aan Rheinfall Schaffhausen

Omdat het geen vakantieperiode is en ook het zonnetje het laat afweten, is het heel rustig op de parkeerplaats van de Rheinfall. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de ingang. Al snel hebben we zicht op de enorme waterval. Hoewel het een prachtig gezicht is, was de Rheinfall in mijn herinnering nog veel groter en machtiger. Desondanks is het een prachtig gezicht.

In het midden van de watermassa steekt fier de Rheinfallfelsen omhoog: een puntige rots waar een wandelpad omhoog leidt naar de top van de rots. Via een boottocht (waar ik zo meer over vertel) kom je bij de voet van de rots, vanaf waar je omhoog kunt klimmen. Aan de rechterkant van de waterval staat het Schloss Laufen, waar zich een restaurant bevindt. De rode boot brengt je aan de voet van het kasteel, waar je met trappen of een lift naar boven kunt.

Rheinfall Schaffhausen grootste waterval Europa
Uitzicht op de Rheinfallfelsen

Wij slaan het Schloss Laufen en de Rheinfallfelsen over en gaan naar de linkerkant van de waterval. Via de Rheinfallquai hebben we een prachtig uitzicht op de waterval en ik herinner mij nog zo goed dat ik hier vroeger samen met mijn moeder liep! We wandelen via het fraai aangelegde wandelpad helemaal omhoog naar het Mühleradhaus. Hier sta je eigenlijk boven de waterval en ben je heel dicht bij het neerstortende water: een hele toffe ervaring! Verder is de omgeving van het Mühleradhaus nogal ‘bebouwd’ en een tikje industrieel: verwacht niet dat je hier midden in de groene natuur van Zwitserland zit!

Rheinfall Schaffhausen grootste waterval Europa

Aan het einde van ons bezoek eten we nog een taartje in restaurant Park am Rheinfall, een ietwat lelijke betonnen blokkendoos maar wel met mooi uitzicht op de waterval. Gelijk worden we geconfronteerd met Zwitserse prijzen: het is hier zeker niet goedkoop. Maar ach, voor een taartje met zo’n uitzicht zijn we wel bereid om te betalen!

Restaurant Park am Rheinfall

Een boottochtje langs de Rheinfall

Omdat wij nog verder moeten rijden naar Locarno en omdat het niet zo zonnig is, laten wij de boottocht even aan ons voorbij gaan. Mocht je wel genoeg tijd hebben, ga dan zeker mee met een van de verschillende boottrips bij Rheinfall Schaffhausen.

 • Geel: 30 minuten: hierbij beklim je ook de imposante rots Rheinfallfelsen (kosten CHF 20,00)
 • Blauw: 15 minuten: een korte rondvaart (kosten CHF 7,00)
 • Roze: 30 minuten: hiermee maak je een uitgebreidere rondvaart over de Rijn (kosten CHF 11,00)
 • Rood: 3 minuten: deze lijndienst brengt je naar de overkant (kosten CHF 3,00)

Houd er rekening mee dat je door het opspattende water en de nevel die van de Rheinfall af komt, behoorlijk nat kunt worden. Wel is het heel indrukwekkend om zo dicht bij de machtige waterval te komen. Ik kan je zeker aanraden om voor de gele boottocht te kiezen omdat je dan de Rheinfallfelsen kunt beklimmen.

Schaffhausen boten

De omgeving van Schaffhausen

Schaffhausen ligt helemaal in het noorden van Zwitserland, tegen de Duitse grens aan. De Rijn komt iets verder uit in de Bodensee, een prachtig meer dat op de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse grens ligt.

Je vindt bij Schaffhausen ook het mooie Naturpark Schaffhausen, waar diverse wandelroutes klaar liggen om gewandeld te worden. Ook het stadje Schaffhausen zelf is heel leuk en gemoedelijk, met oude pandjes en gezellige terrassen.

De Rheinfall Schaffhausen is indrukwekkend, maar het is ook weer niet zo bijzonder dat je helemaal naar Zwitserland rijdt, speciaal voor de waterval. Wel is een bezoekje aan de Rheinfall ideaal te combineren met bijvoorbeeld een vakantie in het Duitse Zwarte Woud: een schitterende regio waar je echt kunt genieten van de mooie natuur.

Rheinfall Schaffhausen grootste waterval Europa

Ook kan ik je de rondreis aanbevelen die wij in 2016 maakten:

 • 1 overnachting Rothenburg ob der Tauber (Duitsland)
 • 2 overnachtingen in Locarno (Zwitserland)
 • 5 overnachtingen in Lucca (Toscane)
 • 6 overnachtingen in Greve (Chiantistreek)
 • 1 overnachting in Limburg a/d Lahn

Ben jij al eens bij Rheinfall Schaffhausen geweest?

Previous Post Next Post

You may also like

9 Comments

 • Reply Linda

  Oh wauw! Geweldig dit. Dit ziet er heel mooi en indrukwekkend uit, een boottocht klinkt leuk, jammer dat het weer dat bij jullie niet toeliet

  28 november 2020 at 12:55 am
  • Reply Anne

   Ja, het is zeker leuk om eens gezien te hebben. Niet te vergelijken met Iguazu of Victoria Falls ofzo, maar toch wel indrukwekkend, zeker als je er vlakbij staat. En dat boottochtje bewaren we inderdaad voor een zonnige dag!

   30 november 2020 at 4:40 pm
 • Reply Maaike

  Wow wat gaaf, ik kende deze waterval helemaal niet! Ziet er tof uit, zeker om er een boottochtje te maken!

  30 november 2020 at 3:00 pm
  • Reply Anne

   Leuk om te horen! Altijd tof om over iets nieuws te schrijven! 😉

   30 november 2020 at 4:39 pm
 • Reply Yvonne

  Wat een natuurgeweld zeg. Kan me voorstellen dat dat als kind enorm veel indruk maakt. Lijkt me tof om eens te bezoeken.

  30 november 2020 at 10:08 pm
 • Reply Ech Wel

  He, leuk. Wij waren hier afgelopen september. Op omze reizen al heel wat watervallen gezien, dus zij we mss wat verwend geraakt, maar deze konden we toch moeilijk laten liggen. Het blijft toch wel een kick gezicht. Die bebouwing er omheen vonden we dan weer minder geslaagd.

  Die prijzen in Zwitserland zijn idd. ook wel apart. Wij betaalden 80 euro voor 2 pizza’s en twee bier! 💸💸

  1 december 2020 at 12:25 am
 • Reply Jacoba

  Oh wat tof! Deze had ik net op mijn bucket list Zwitserland gezet 🙂 Ik zou zeker de boottocht willen doen, lijkt me erg gaaf!
  Jacoba onlangs geplaatst…Bryce Canyon National Park: tips & de mooiste uitzichtpuntenMy Profile

  1 december 2020 at 12:45 pm
 • Reply Janet

  Rothenburg ob der Tauber hebben wij afgelopen zomer aangedaan op doorreis naar Slovenië, erg charmant plekje. Deze waterval stond op ons lijstje voor onze reis naar Zwitserland afgelopen jaar, maar deze moesten we helaas annuleren. Wie weet volgend jaar!

  5 december 2020 at 6:45 pm
 • Reply Hildebrand

  Leuk verslag! Ik heb veel door Zwitserland gereisd. Niet over de road, maar per spoor. De trein komt ook langs de prachtige watervallen van Schaffhausen, zoals op één van de foto’s te zien is. Zodra de coronamaatregelen het toelaat, lanceer ik zelfs https://www.treinrondreis.nl met bijvoorbeeld een rondreis vanuit Nederland naar Schaffhausen, en vervolgens het schema van de Grand Train Tour door dit mooie bergland.

  12 januari 2021 at 5:35 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge