Follow me:
Manhattan

Virtueel reizen: Hoe bekijk je de wereld als je (even) niet kunt reizen?

In de periode waarin ik dit blogartikel schrijf, kan er overduidelijk een tijdje niet gereisd worden. Nu bijna iedereen thuis moet blijven vanwege het Coronavirus, de vliegtuigen aan de grond blijven en vakantie even niet aan de orde is, komen er heel wat reisjes in het geding. Gelukkig kunnen we ons ook op andere manieren even een soort van ‘op reis toveren’, door één van onderstaande tips voor virtueel reizen!

Waar heel wat mensen hun geplande vakanties in het water zien vallen door de Coronacrisis, hebben wij het ‘geluk’ dat we juist voor deze zomer niet echt reisplannen hadden. We overwogen af en toe om in juni een paar dagen naar Ierland te gaan, maar concreet was dat nog niet. Omdat we net een klushuis kochten, zullen onze vakantiedagen dit jaar grotendeels op gaan aan klussen in ons nieuwe paleisje!

Het Leesten Apeldoorn
Onze vakantiedagen zullen grotendeels op de Veluwe doorgebracht worden…tijdens het klussen aan ons nieuwe huis!

Wie wel hunkert naar het reizen kan misschien op één van deze manieren toch wat van de wereld ontdekken, gewoon vanuit huis!

‘Bezoek’ de beste musea ter wereld

Via Google Arts & Culture kun je de allerbeste musea ter wereld bezoeken! De National Gallery in Londen? The Israel Museum in Jeruzalem? De Uffizi Gallery in Florence? Of gewoon het Van Gogh Museum in Amsterdam? Vanuit je luie stoel kun je door de collectie bladeren of zelfs door het museum dwalen. Een leuke manier om zo toch prachtige kunst uit binnen- en buitenland te ontdekken!

Een van mijn favorieten is het Hermitage State Museum in St. Petersburg, alleen al omdat het gebouw van binnen schitterend mooi is.

Je kunt via Google Arts & Culture eindeloos doorklikken en ook makkelijk zoeken op materiaal, kunstenaar etcetera. Ook zijn er speciale ‘online exposities’: extra verhalen of uitleg die je kunt volgen. Erg leuk!

Virtueel reizen
Het Natural History Museum in Londen kun je nu ook virtueel bezoeken!

Wil je jouw virtuele museumbezoek nóg echter maken? Maak dan voor of na je bezoek een virtuele treinreis. Op het reisblog Globalizious lees je alles over mooie virtuele treinreizen!

Maak een mooie legpuzzel

Het is misschien supertruttig maar ik ben er verslaafd aan: legpuzzels maken! Het eindeloos passen en meten van de stukjes tot er een prachtig schilderij voor je ogen ontstaat. Natuurlijk maak ik het liefst legpuzzels van mooie bestemmingen. As je zó intens met het straatbeeld van een onbekende plek bezig bent, waan je jezelf bijna op die plaats.

Mijn nieuwste aankoop is een doos met drie prachtige puzzels van fabrikant King. Onlangs maakte ik een andere puzzel van King van het stadje Rothenburg ob der Tauber en ik verbaasde mij over de hoge kwaliteit van deze puzzel. Fijne, stevige stukjes en mooie heldere kleuren: aanrader!

Virtueel Reizen Rothenburg

Stippel je droom-wereldreis uit met Streetview

Een van de allerleukste dingen om te doen vind ik het uitstippelen van een nieuwe reis. Het uitzoeken van een mooie bestemming, het rondkijken naar een leuke accommodatie, het uitstippelen van trips en tours…het wordt allemaal extra leuk als je in Google Maps de functie StreetView gebruikt.

Heb je een middag niets te doen? Bepaal dan een budget en stel een reisperiode vast en probeer dan binnen budget en tijd jouw droom-wereldreis uit te stippelen! Welke plekken bezoek je en wat staat er nog op jouw bucketlist? Zo maak je een prachtige virtuele reis!

Lees boeken over mooie bestemmingen

Sommige boeken kunnen de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt zó aanlokkelijk vertellen, dat je er het liefst naar toe wilt. Dit is een lijstje met mijn favoriete boeken die écht reiskriebels oproepen!

‘De Thuisreis’ (Rosamunde Pilcher) – Cornwall

Dit is echt een ontzettend fijn boek! Niet alleen omdat het zo’n dikke pil (864 pagina’s!) is dat je voor je gevoel eindeloos lang door kunt lezen, maar ook omdat het een enorm mooi verhaal is! De manier waarop Rosamunde Pilcher het landschap van Cornwall beschrijft, zorgt er voor dat ik echt graag eens die kant op wil. In dit boek vertelt ze over Judith Dunbar, die kennismaakt met het wervelende leven op het landhuis van de familie Carey-Lewis. Om jaloers op te worden!

Cornwall (Foto: Darren Welsh via Unsplash)

‘Het Verlangen’ (Anita Shreve) – Maine, USA

Nog een boek waardoor ik de kust van Maine op mijn bucketlijst heb gezet. Dit verhaal speelt zich af in een strandhuis aan de kust van Maine, in het dorpje Fortunes Rocks. De 15-jarige Olivia Biddeford wordt verliefd op de 43-jarige arts Haskell, een vriend van haar vader. De manier waarop de omgeving beschreven wordt zorgt er voor dat ik hier echt graag eens naar toe wil!

Fortunes Rocks Maine
Fortunes Rocks – (Foto: J. Remus via Unsplash)

‘Anne van het Groene Huis’ (L.M. Montgomery) – Prince Edward Island, Canada

Als ik toch in Maine, USA ben kan ik dit gelijk combineren met een bezoek aan Nova Scotia en Prince Edward Island in Canada. Zo ver ligt dit niet bij elkaar vandaan.

Anne van het Groene Huis is één van mijn favoriete jeugdboeken, hoewel het ook prima door volwassenen gelezen kan worden. De auteur is Lucy Maud Montgomery. (Gek, ik heb mijn hele jeugd gedacht dat L.M. Montgomery een man was!) Niet alleen is het verhaal van Anne fascinerend mooi, maar ook de omgeving wordt zó mooi beschreven! Als je dit boek leest wil je zelf ook het liefst lange boswandelingen maken, bloemen plukken in het wild, bessen inmaken en picknicken! Montgomery beschrijft het allemaal zó aanlokkelijk dat ik beslist eens een bezoek moet brengen aan dit schitterende plekje!

Prince Edward Island virtueel reizen
Prince Edward Island (Foto: Tobias Negele via Unsplash)

Andere boeken over mooie bestemmingen:

Bekijk inspirerende reisfilms

Op YouTube staan ontelbaar veel reisfilms over tal van mooie bestemmingen. Zo vind ik deze film over ‘200 dagen – A Trip Around The World’ erg tof om te zien!

Hoewel ik een paar jaar geleden al voor Afrika gevallen ben, is met deze schitterende reisfilm over Afrika ongetwijfeld iedereen enthousiast voor dit continent te krijgen!

Hoewel deze film misschien niet zo gek veel met reizen te maken heeft, vind ik hem toch enorm grappig gemaakt en misschien een leuke inspiratiebron!

En heb je onze laatste reisfilm over Argentinië en Chili al gezien? Op mijn YouTube-kanaal vind je nog een paar andere reisfilms.

Kook internationaal!

Soms bestaat een mooie herinnering aan een bepaald land niet uit beelden of geluiden, maar uit de heerlijke smaak van een lekker gerecht. Zo denk ik altijd weer terug aan een schitterende roadtrip langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika als ik deze typisch Zuid-Afrikaanse bobotie maak. En deze Ierse cottage pie zorgt altijd weer voor flashbacks naar fijne avonden in een traditionele Ierse pub! Een soort virtueel reizen dus!

Bobotie Potluck Boskombuis
Hier wordt in Potluck Boskombuis overheerlijke bobotie gekookt!

In de supermarkt vind je natuurlijk allerlei ideeën voor gerechten uit alle hoeken van de wereld. Maar je kunt ook eens op Pinterest zoeken naar een leuk recept uit jouw favoriete vakantieland! Vaak verrassender en lekkerder dan een standaard wereldgerecht van de AH!


Beara Virtueel Reizen

Heb jij nog goede tips voor virtueel reizen?

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Lizette

  Leuke tips Anne! Ik lees in deze tijd flink wat af. Ook koken of bestellen we regelmatig buitenlands eten. Aan het bezoeken van musea digitaal ben ik nog niet toe gekomen. Ik bezoek ook niet vaak musea, maar misschien is het juist leuk dat nu wel eens te doen, want ik kan doorklikken wanneer ik wil. Fijn dat je toch al van plan was veel te klussen. Voor ons vallen veel plannen in het water en dat blijft toch zuur.
  Lizette onlangs geplaatst…Met je baby naar een warme bestemming, zo overleeft je baby de hitte!My Profile

  28 april 2020 at 7:22 am
  • Reply Anne

   Ja het is wel heel balen dat er zoveel reisplannen niet door gaan, als wij iets geboekt zouden hebben voor deze zomer zou ik ook behoorlijk ziek er van zijn!

   30 april 2020 at 11:47 am
 • Reply Darina

  Hele fijne tips! Wij klussen nu ook veel in huis, is nu toch genoeg tijd voor 🙂 En ik kijk soms YouTube filmpjes van bestemmingen waar ik ben geweest…ben ik er toch een klein beetje.
  Darina onlangs geplaatst…Interieurstyling, mijn nieuwe hobby!My Profile

  28 april 2020 at 11:59 am
  • Reply Anne

   Haha ja, het is nu wel een mooie tijd om te klussen!

   30 april 2020 at 11:46 am
 • Reply Diana

  Wat een leuke tips. Zelf ben ik heel veel aan het puzzelen, series en films aan het kijken en boeken aan het lezen. Heerlijke bezigheid nu ik niet kan reizen. Het filmpje van die jongen die op 100 plekken heeft gedanst is echt tof om te zien. Misschien leuk om dit te doen op plekken over de wereld 🙂

  28 april 2020 at 7:11 pm
  • Reply Anne

   Ja, vind het echt een fantastisch filmpje, ook ooit wel eens over nagedacht om zoiets te doen maar is wel lastig denk ik!

   30 april 2020 at 11:46 am
 • Reply Sanne

  Ja reizen zit er voorlopig niet in. Ik luister ook graag nog echte ‘reisnummers’ die me even het echte roadtrip gevoel geven. Maar dan thuis op de speakers.

  1 mei 2020 at 4:19 pm
 • Reply Jenny

  Wat een grappig idee om gewoon een droomreis uit te stippelen! Ik wil over twee jaar een lange reis maken en heb nog geen idee waarheen.

  Vreemd genoeg heb ik niet echt tijd over nu…

  1 mei 2020 at 10:30 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge