Follow me:

Boekrecensie: ‘Dicht bij jou’ van Jojo Moyes

“Hannah stond in de deuropening en bestudeerde me. “Waarom heb je tegen ons gelogen, Mike?'”

In het Australische Silver Bay wonen de 70-jarige Kathleen, haar nicht Liza en Liza’s dochter Hannah. Ze leiden een regelmatig en teruggetrokken leven, waarbij al snel duidelijk wordt dat Liza een geheim met zich meedraagt. Ze lijkt zelfs ergens voor op de vlucht te zijn. Silver Bay is een prachtig stukje Australië, waar men probeert wat te verdienen aan boottochtjes naar de walvissen en dolfijnen, die hier voor de kust zwemmen.

Maar dan arriveert de Britse Mike Dormer vanuit Londen in Silver Bay. Een geslaagde zakenman die binnenkort met zijn intelligente vriendin Vanessa zal trouwen. Hij moet verplicht afreizen naar Silver Bay om een en ander op poten te zetten voor een luxe resort. Hij overnacht in het wat oubollige Silver Bay Hotel, dat door Kathleen wordt gerund, en sluit zo voorzichtig vriendschap met Kathleen, Hannah en, met enige moeite, ook met Liza. Maar als zij er achter komen met welke bedoelingen Mike hier verblijft, wordt hem dat niet in dank afgenomen. De watersportfaciliteiten van zijn beoogde resort zullen immers flinke impact hebben op de aanwezigheid van de walvissen. Als dan ook Vanessa nog eens onverwachts op de stoep staat, is de sfeer helemaal ijzig te noemen.

 

DIcht bij jou

Wat vind ik van ‘Dicht bij jou’?

Dicht bij Jou is een boek van de bekende romanschrijfster Jojo Moyes, die vooral doorbrak met ‘Voor Jou’. Waar je bij de meeste boeken van Moyes al snel in het verhaal wordt meegezogen, was dit bij ‘Dicht bij jou’ niet direct het geval. Ik moest echt even door het eerste stuk heen bijten voor het verhaal mij meer pakte. Maar daarna heb ik de rest van het boek wel in één middag uitgelezen (toegegeven, ook omdat ik het boek ‘s avonds mee wilde nemen om aan mijn zus uit te lenen!).

Het leuke van ‘Dicht bij jou’ is dat elk hoofdstuk vanuit een andere persoon verteld wordt. Daardoor breng je voor alle hoofdrolspelers wel begrip op en is er niet echt een ‘bad guy’ en ‘good guy’. Bovendien houdt het verhaal daarom de vaart en de spanning er een beetje in.

Zo af en toe gaat Moyes een tikje teveel met haar fantasie aan de haal maar over het algemeen is het toch wel een realistisch verhaal. Een aanrader dus, en houd vol als het begin niet helemaal lekker loopt!

“Ik zag haar over de kustweg lopen, een halfuur nadat ik terug was van mijn rit naar Hannah’s school. De hond kefte van blijdschap. Ze was duidelijk uitgeput en haar gezicht was heel bleek. De pijpen van haar spijkerbroek waren nat en zaten onder het zand. Toen ze me op het uiteinde van de steiger bij het strand zag zitten, veranderde de uitdrukking op haar gezicht niet.”

Jojo Moyes

Inmiddels staat er al een aardig rijtje boeken van Jojo Moyes in onze boekenkast. Bovendien heb ik ook nog een aantal boeken van haar digitaal gelezen dus genoeg vergelijkingsmateriaal. Waar iedereen lyrisch was over ‘Voor Jou’, was ik juist wat minder enthousiast over dit boek. Om over de film maar niet te spreken; die vond ik echt zó slecht.

Gelukkig heeft Moyes nog veel meer gepubliceerd, waarvan ik bijvoorbeeld ‘De laatste liefdesbrief‘ echt een aanrader vind! Voor komend jaar staat het boek ‘Dans met mij’ nog op mijn lijstje, ik ben benieuwd!

Welk boek van Jojo Moyes spreekt jou het meest aan?

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge