Follow me:

Acht redenen waarom Facebook steeds minder leuk wordt!

Als doorgewinterde social media freak ben ik uiteraard lid van LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. Elk medium heeft zijn voor- en nadelen, maar ik moet eerlijk toegeven dat er steeds meer nadelen aan Facebook zitten. En dit gaat dan over Facebook, maar ook andere social media vertonen steeds meer vervelende (gecommercialiseerde) streken… Hoewel ik graag positieve dingen blog, vandaag toch een lijstje met ergernissen!

De reden dat ik nog op Facebook zit, is voornamelijk vanwege mijn blogs. Een groot deel van mijn bezoekers komt via Facebook binnen dus dat is de belangrijkste reden dat ik mijn account nog aanhoud. Maar het gebeurt steeds vaker dat ik mij in de loop van de dag ineens realiseer dat ik nog geen enkele blik op Facebook geworpen heb, iets wat jaren geleden ondenkbaar was! 🙂 Dit zijn de redenen!

1. Er is nog maar een kleine vaste kern actief op Facebook

Misschien heeft het met alle kritiek op social media te maken, waardoor mensen niet goed meer durven te posten op Facebook. Er posten nog maar weinig mensen persoonlijke updates, de rest leest mee of liket af en toe iets. Daardoor zie je steeds dezelfde namen voorbij komen en, hoe leuk ze ook zijn, je bent ook wel eens benieuwd naar de andere 80% Facebookvrienden!

2. Dumpbox

Het leukste blijven toch de persoonlijke updates, foto’s van grappige momenten, vakantieverslagjes of andere posts, waardoor ik mee kan lezen met wat mijn vrienden bezighoudt. Dat was voor mij namelijk de belangrijkste reden om actief te zijn op Facebook. Maar daarvoor moet je tegenwoordig eerst door talloze flauwe of politieke filmpjes en artikelen bladeren, die iedereen kriskras online gooit. Omdat mijn tijdlijn ook alles laat zien wat mijn vrienden liken, scroll ik dus voortdurend langs trouwfoto’s van mensen die ik nog nooit gezien heb, langs vakantiefoto’s van volslagen onbekenden en nog veel meer niet-relevante troep!

3. Winacties

Om nog maar niet te spreken van de eindeloze stroom winacties op Facebook! Denken mensen nu echt dat ze complete tuinsets, scooters en I-Pads kunnen winnen? Maar ondertussen regelen ze heel naïef gratis marketing voor de gretige bedrijven! Gewoon niet doen dus!
Het is wat anders als het om kleine, goedkopere producten gaat, zoals chocola of tickets voor een uitje. Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook zo!

Hoeveel mensen ken jij die wel eens een IPhone via Facebook gewonnen hebben?

 

4. Facebook bepaalt wat je ziet

Als er één goede reden zou zijn om te stoppen, zou deze het zijn. Als je in Facebook aanklikt dat je de meest recente berichten wilt zien, krijg je héle andere updates op je scherm dan wanneer je gewoon Facebook opent. Betutteling heet dat, en daar houden we niet van! Facebook beslist wat interessant voor jou is (lees: wat het meeste geld voor Facebook oplevert) en laat vooral die updates zien. Om helemaal nog maar niet te spreken over alle reclame die tussendoor verschijnt!
Overigens doen ook andere social media, zoals Instagram en LinkedIn hier vrolijk aan mee, wat ik echt tenenkrommend vind! Als ik op Instagram eerst foto’s van 18 uur geleden te zien krijg en pas na een eind scrollen de foto’s van vijf minuten geleden, dan is dat echt behoorlijk storend!

5. Facebook blijft maar zeuren om geld

Omdat ik ook beheerder van een aantal pagina’s ben, blijft Facebook maar zeuren om mij over te halen om te adverteren. Ik begrijp best dat adverteren ongetwijfeld heel handig is om meer volgers te krijgen, maar ik weet de advertentiefunctie prima zelf te vinden! En die hoeft dus niet elke keer dat ik Facebook open, getoond te worden!

Facebook advertisement

Voortdurend stuit ik op deze adverteermogelijkheden van Facebook, alsof ik dat zelf niet weet te vinden!

6. Mysterieuze statusupdates

Wat voor mij een reden is om mensen van mijn Facebook te gooien, is het plaatsen van mysterieuze, aandachttrekkende statusupdates. Social media vindt men blijkbaar te publiek om te vertellen wat er aan de hand is, maar men wil wel aandacht… Je krijgt dan dus een vage statusupdate te zien, in de trant van ‘wat een ellendige dag vandaag’ of een melding dat men op weg is naar de operatietafel, gevolgd door massa’s reacties met ‘sterkte, maar wat is er aan de hand?’. Zeg dan gewoon niets en zoek je meeleven buiten Facebook!!

7. Babyspam!

Dit punt noem ik wel wat voorzichtig want ik wil niet de verkeerde tegen het zere been schoppen. Maar bij sommige mensen word ik wel eens moe van de babyspam. Leuk dat je kind er zo schattig uitziet maar moet dat nu echt elke paar dagen gedeeld worden? Ik heb een paar Facebookvrienden met gewoon leuke of grappige kinderen, wat dus ook grappige statusupdates oplevert, prima! En iemand met een drieling, wat ook erg schattige fotootjes zijn. Daar hoor je mij echt niet over! En ik begrijp best dat elke kersverse moeder regelmatig een fotootje van de kleine wil posten. Maar er zijn ook mensen die geen leven meer naast hun baby lijken te hebben en waarbij elk lachje en traantje uitgebreid gedeeld moet worden! Dan haak ik al heel snel af!

8. Het gezeur dat Facebook een onecht beeld schetst

Uhm, dat doen we toch in real life ook? Als er op feestjes gevraagd wordt hoe het gaat, dan zegt toch ook iedereen automatisch ‘goed’? Of ga je dan ineens wel uitgebreid vertellen hoe je baalt van je partner, hoe de vakantie één grote misère was, hoe je op je werk voortdurend bedenkt dat je baalt van deze job… En geef eerlijk toe, als we in real life ook zouden kunnen Photoshoppen, zodat we altijd een maatje (of twee) kleiner ogen dan we in werkelijkheid zijn, zou er dan niet volop gephotoshopt worden?

Ja, op social media worden misschien de positieve dingen belicht, maar is dat reden om er over te zeuren? Volgens mij zegt het meer over een jaloerse aanleg! Als je focust op de positieve dingen in je leven, dan hoef je niet afgunstig naar anderen te kijken!

 

 

Natuurlijk is dit allemaal wel in het negatieve uitgelicht, want er zijn ook heus nog wel positieve dingen te melden over Facebook. Zo is het erg leuk als je jarig bent en er de hele dag lieve felicitatieberichtjes binnenrollen, zeker toen ik in New York verrast werd! En om contact te houden met familie en vrienden, die wat verder weg wonen, is het ook een ideaal medium. Verder maak ik regelmatig gebruik van groepen, vooral rondom het bloggen. Er zijn diverse groepen voor (reis)bloggers waar ik veel tips uit haal en leuke contacten op doe. En daar is Facebook dan wel weer leuk voor!

Wat vind jij van Facebook?

Zit jij nog wel op Facebook? Top! Dan kun je namelijk Ditisanne.nl volgen op Facebook voor de laatste blogs en heel veel reisinspiratie!

Previous Post Next Post

31 Comments

 • Reply Jenny - ikreis.net

  Soms kijk ik via Facebook memories terug naar berichten van vijf jaar geleden. Toen had je nog echt interactie met mensen, nu is FB meer een dump van links en foto’s.

  Ik probeer op mijn persoonlijke pagina regelmatig wat over mezelf te vertellen. Achteraf hoor je van mensen dat ze het leuk vinden om te lezen. Achteraf, ja.

  Facebook is nu inderdaad minder leuk dan vroegah. Toch blijf ik het nog gebruiken.

  12 december 2016 at 11:59 am
  • Reply Anne

   Mooi samengevat Jenny! En je hebt helemaal gelijk!
   Helaas is er nog niet echt een goed alternatief voor Facebook dus ik blijf ook nog maar even…!

   12 december 2016 at 6:25 pm
 • Reply Irene beter bekend als @as_ever_Irene

  Ja, dat ben ik wel met je eens. Ik bespeur bij mezelf dan ook de tendens om ‘te scannen’ door Social Media kanalen. Ik laat het gezeur over politiek, religie, en de tips over hoe je zo snel mogelijk miljonair wordt, dan ook liefst links liggen. Daar moet je wel wat voor doen… 😉

  12 december 2016 at 12:03 pm
 • Reply Paul

  Ik herken me wel in een aantal punten. Er zijn ‘vrienden’ die niets anders lijken te posten dan winacties. Gelukkig kun je de updates per persoon uitzetten. Met als nadeel dat ik daardoor laatst het overlijden van de vader van een vriendin had gemist. Auw.

  En inderdaad bepaalt Facebook wat je ziet. Ik zag op een zeker moment niets meer van wat mijn eigen man postte. Vreemd.

  12 december 2016 at 1:48 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik heb ook bij een aantal mensen de updates uitgezet, met inderdaad het risico dat je ook belangrijke dingen mist. Gelukkig laat ook Facebook veel berichten niet eens aan je zien, dus je kunt het altijd daar op schuiven!

   Mijn vriend en ik hebben veel gemeenschappelijke vrienden op Facebook, maar we zien allebei soms hele verschillende statusupdates!

   12 december 2016 at 6:27 pm
 • Reply Romy

  Ik moet zeggen dat ik een aantal punten echt wel herken. Waar ik me vooral aan stoor, is het feit dat je op Facebook gesponsorde posts moet maken om als blogger of bedrijf onder de aandacht te komen. Dat is voor een blogger of bedrijf vervelend, omdat zij moeten betalen voor iets wat ooit gratis was, maar ook voor alle volgers die vaak advertenties te zien krijgen van pagina’s die ze helemaal niet leuk vinden. Toch probeer ook ik het soms maar om op die manier posts onder de aandacht te brengen. Verder merk ik inderdaad op persoonlijk vlak dat mensen minder op Facebook plaatsen. Ik geloof dat Instagram een stuk populairder is tegenwoordig.
  Romy onlangs geplaatst…Vrolijke cadeautip: HEMA Happiness PlannerMy Profile

  12 december 2016 at 7:20 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik vind Instagram tegenwoordig ook leuker dan Facebook, vooral omdat ik fotografie ook leuk vind. Maar je komt ook gewoon minder onzin tegen… 😀

   12 december 2016 at 7:43 pm
 • Reply Elisa | Lies rond de wereld

  Dit is allemaal zo herkenbaar en voor mij ook 1 van de redenen dat ik Facebook steeds minder leuk vind. Instagram daarentegen, dat vind ik toch wel erg leuk 🙂

  13 december 2016 at 12:10 am
  • Reply Anne

   Ja, Instagram is erg leuk, al irriteer ik me daar ook aan de invloed van Instagram die voorkeursfotos laat zien.

   13 december 2016 at 12:27 am
 • Reply Jessica

  Ja het is jammer dat de interactie op Facebook aan het verdwijnen is, want het is echt wel een leuk medium. Ik word trouwens ook gek van die dagelijkse updates of ik niet een advertentie wil plaatsen. Zoals je al zegt: ik ben niet achterlijk, ik weet na 2 jaar een pagina bij te houden inmiddels wel waar de adverteerdersknop zit. ;p
  Jessica onlangs geplaatst…Handige reisspullen die iedere backpacker wil hebben #2My Profile

  13 december 2016 at 4:03 am
  • Reply Anne

   Haha ja, bizar dat ze het maar op blijven dringen hè! Ik vind het ook jammer want ooit was Facebook echt leuk. Maar ik denk dat ze hun eigen graf gegraven hebben!

   13 december 2016 at 9:30 am
 • Reply Patricia

  Leuk geschreven. Ik vraag me soms ook af wat ik nog met Facebook moet. Dan bedenk ik me dat veel volgers via Facebook op m’n blog binnen komen. En een belangrijke factor, mijn familie die niet meer in de buurt woont en zo toch nog een beetje extra op de hoogte blijft van het wel en wee in mijn gezin. Hoewel de extra highlights gewoon via Whatsapp gaan. Instagram is wel erg leuk, fotootje kijken. Ik ben toch wel visueel ingesteld denk ik!

  13 december 2016 at 11:35 am
  • Reply Anne

   Dank je wel! Ik blijf ook vooral op Facebook vanwege de volgers van mijn blog, daar blijft het dan wel weer handig voor!

   13 december 2016 at 6:25 pm
 • Reply Jorinde

  Goed artikel. Ik vond Facebook van een paar jaar geleden ook leuker, moet ik zeggen. Toen was het inderdaad een soort van vriendenboek idee waarmee je in contact bleef met vrienden en kennissen die je niet 1,2,3 ziet. Sommige mensen blijven gelukkig nog wel posten (ik vind dat juist leuk om te zien), terwijl er ook steeds meer lurkers zijn die alleen actief zijn in kijken en het taggen in memes. Toch jammer dat die interactie verdwijnt. Het wordt steeds oppervlakkiger.
  Jorinde onlangs geplaatst…Review | Lawinegevaar van Suzanne VermeerMy Profile

  13 december 2016 at 1:26 pm
  • Reply Anne

   Ja, dat oppervlakkige is heel jammer, maar helaas is er niet echt een alternatief. Instagram is leuk maar toch heel anders dan FB.

   13 december 2016 at 6:24 pm
 • Reply Denise

  Toen Hyves nog bestond en facebook net bestond, gebruikte ik facebook heel veel. Toen iedereen langzaam naar facebook ging en hyves in de steek liet, veranderde facebook heel snel. Sinds een paar maanden ben ik nu geen facebook gebruiker meer. Ook wel door de massa irritante ‘like mijn pagina’-spam. Facebook is niet leuk meer vind ik en daar vind je mij waarschijnlijk ook niet meer. Misschien ooit weer in de toekomst?
  Denise onlangs geplaatst…Verslaafd aan een spelletje zijn op de mobielMy Profile

  14 december 2016 at 5:19 pm
  • Reply Anne

   Wie weet komt er ooit weer iets nieuws, zodat Facebook net als Hyves een stille dood sterft…! 🙂

   14 december 2016 at 9:27 pm
 • Reply Marcella

  Herkenbaar! Ook ik vind FB niet zo leuk. Ik zie er vooral foto’s van dierenleed en de zoveelste winactie die perse gedeeld moet worden. En ik deel er wel mijn posts regelmatig, haal er veel verkeer vandaan. Dat dan weer wel.
  Marcella onlangs geplaatst…Route Dolomieten – een geweldige roadtrip door de bergenMy Profile

  14 december 2016 at 9:04 pm
  • Reply Anne

   Haha ja, ik haal veel van mijn bezoekers er vandaan, dus daarom wil ik mijn account niet opzeggen. Maar anders…! 🙂

   14 december 2016 at 9:26 pm
 • Reply Wanda

  Ik zit pas sinds een jaartje op Facebook omdat ik het daarvoor altijd een beetje gluren bij de buren vond. Toch was ik er wel nieuwsgierig naar en heb ik dus een pagina aangemaakt. Nu deel ik er mijn artikelen en natuurlijk foto’s van onze uitstapjes. Dat levert naast leuke reacties ook weleens negatieve opmerkingen op wat inderdaad vaak met afgunst te maken heeft. Ik merk verder inderdaad ook dat er nog maar weinig mensen echt iets delen, behalve winacties en deelacties. Erg jammer…
  Wanda onlangs geplaatst…Op de Koffie | Kerstcruise, een spiegeltic & vele kerstmarktenMy Profile

  14 december 2016 at 11:11 pm
  • Reply Anne

   Oke, dan heb je de leuke jaren van Facebook dus gemist! 😄 En die afgunst, daar moet je gewoon boven staan!

   15 december 2016 at 1:55 am
 • Reply Leoni

  Ik ben het wel een beetje met je eens, sommige punten ben ik me pas na het lezen van je post bewust van dat ik me daar eigenlijk ook mateloos aan irriteer! Maar toch vind ik het heerlijk om smorgens ff door mijn tijdlijn heen te scrollen. Ik like heel veel van die paginas die allemaal schattige dierenfilmpjes posten en die maken me altijd erg blij. Ik probeer zoveel mogelijke negatieve berichten (en mensen) te bannen uit mijn tijdlijn zodat ik die leuke kattenfilmpjes blijf zien! Hahaha.

  15 december 2016 at 9:23 pm
  • Reply Anne

   Haha, leuk om te horen dat mijn artikel voor bewustwording zorgt…dat zijn de beste posts toch? 🙂 Ach ja, er zijn ook genoeg leuke dingen te zien op Facebook, maar af en toe ligt mijn irritatiegrens gewoon wat hoger!

   16 december 2016 at 1:34 pm
 • Reply Inge

  Ik ontdek nu pas je website. Je schrijft heel mooi en rustig. Heel aangenaam om te lezen. De foto’s tussendoor maken het af.

  16 december 2016 at 1:03 pm
  • Reply Anne

   Hi Inge, wat lief, dank je wel!! Zulke complimentjes maken mij altijd blij! 😉

   16 december 2016 at 1:33 pm
 • Reply Naomi

  Ik begrijp je wel maar ik vind Facebook nog steeds top, al is het maar om in contact te blijven met vrienden enzo, die erg ver wonen! Maar ik snap je puntjes zeker wel.
  Naomi onlangs geplaatst…Mini guide to SevillaMy Profile

  17 december 2016 at 5:29 pm
  • Reply Anne

   Ja, Facebook heeft ook wel zijn voordelen, dat klopt!

   21 december 2016 at 12:06 pm
 • Reply J.

  Ik vind Facebook soms een té gemakkelijke manier om je interesse in iemand te tonen. En nou heb ik het over familie. Ik zie ze nooit, hoor ze nooit, maar met verjaardagen word ik gefeliciteerd dmv een digitale verjaardagsgroet die automatisch oppupt , dus ze hoeven er niet eens bij na te denken. Kortgeleden waren wij 50 jaar getrouwd. We konden het vanwege coronamaatregelen niet vieren maar we waren wel 50! Jaar getrouwd! Van mijn zus, maar ook van sommige vriendinnen,kreeg ik een facebookfelicitatie. Lekker makkelijk. Té gemakkelijk. Op zijn minst stuur je een bloemetje. Dat vind ik.

  6 september 2020 at 8:46 am
 • Reply j.

  Graag je mening

  6 september 2020 at 8:49 am
 • Reply Jan Smid

  Ik veronderstel dat een Facebook pagina met jouw naam erboven van jou is , anders hoeft jouw naam er niet boven te staan. Ik moet echter ontdekken dat het helemaal niet mijn pagina is want iedereen kan op mijn pagina met mijn naam er boven gewoon alle berichten meelezen. Dat lijkt me bijzonder vreemd en onlogisch. Ik kan dus bijvb. aan mijn eigen broer of zus op hun Facebook pagina geen vertrouwelijke berichten kwijt. Dit terwijl het hun pagina is. Dat snap ik niet. Wie heeft dit bedacht?.

  24 juli 2021 at 7:06 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge