Follow me:

Kerst 2017: All I want for Christmas is….Christmas!

“I thought of an old-fashioned Christmas
When the world was a glitter and snow,
When stars, in their lockets of velvet,
Their silvery beams below.”

 

Vorig jaar reden we op Eerste Kerstdag heen en weer tussen Apeldoorn en Hoofddorp. Niet om gezellig familie of vrienden te bezoeken, maar om verhuisdozen in te pakken en te verhuizen! Terug in Hoofddorp pakten we dozen uit, sloot Jeroen de geluidsinstallatie aan en o ja, hadden we ergens tussendoor ook nog een kerstdiner… Het kerstontbijt de volgende ochtend gebeurde tussen de niet-uitgepakte verhuisdozen. Die stonden opgestapeld op de plek waar andere jaren de kerstboom stond. Want ja, voor een kerstboom optuigen hadden we écht geen tijd! Dus wat ik dit jaar wil? Een fijne, traditionele Kerst!

 

 

“Where a Christmas tree stands in the corner
Decked out the seasons attire,
With a pearl-white necklace of popcorn,
The stringing, the children desire.”

 

Inmiddels woon ik alweer een jaar in Hoofddorp en hebben we nu alle tijd om ons voor te bereiden op Kerst. En eigenlijk houd ik enorm van een ouderwetse, traditionele kerst. Mijn ouders hadden nooit een kerstboom, maar we maakten wel gezellige kerststukjes voor op tafel. De appartementen waar ik later woonde, hadden geen van allen een grote woonkamer, dus deed ik het met een miniboompje in de vensterbank. En in het huis, waar ik de laatste drie jaar in Apeldoorn woonde, was ik met kerst eigenlijk nooit veel thuis en deed ik geen moeite voor een kerstboom. Dus dit jaar tuigde ik voor het eerst van mijn leven een heuse kerstboom op! Ach, je bent nooit te oud voor nieuwe ervaringen, toch?

Natuurlijk is er iets voor te zeggen dat het bij kerst niet alleen maar om lichtjes en glitter and glamour (en dus kerstbomen) draait. Maar ik vind dat er niets mis mee is om de periode rond de feestdagen extra gezellig te maken. Niet voor niets hebben veel mensen last van ‘winter blues’, dus als we dat met wat kerstgezelligheid kunnen tegengaan, waarom niet?

 

Kerst boom

 

“I thought of an old-fashioned Christmas,
And a church in the valley of peace,
And the bell with its silver chiming,
That erased our cares ere it ceased.”

 

Traditioneel hoort ‘Kerst’ bij ‘kerk’. Vroeger als kind naar een gewone dienst op Eerste Kerstdag, een speciale dienst voor de kinderen op Tweede Kerstdag. En om één of andere reden hing er een magische sfeer in de kerk. Misschien kwam dat ook wel omdat je als kind wist dat er na afloop van de kinderdienst een boek met een zak lekkers voor je klaar lag! Toen ik ouder werd, zongen we met het jongerenkoor, waar ik lid van was, rond de kerstdagen altijd in prachtige kerken. Concerten waren altijd leuk, maar deze waren extra bijzonder! Ook nu ik koorlid-af ben, probeer ik jaarlijks naar het concert van mijn vaders mannenkoor te gaan, om tóch nog dat kerstgevoel op te doen!

Verder zijn er elke jaar meerdere kerstnachtdiensten bij de kerk in ons dorp. We gaan daar jaarlijks met vrienden heen; wel naar de middagdienst want ‘s avonds gaan we dan uit eten. Een échte kerstnachtdienst is natuurlijk nog sfeervoller, maar dit is toch een mooie manier om de kerstdagen in te luiden!

 

Kerst kerk

 

“With shopping to do,
And packages to wrap,
There will be little time,
For that well-deserved nap.”

 

Cadeautjes-met-kerst is ook iets waar ik niet mee opgegroeid ben, maar het is toch een mooie gewoonte. En zeg nu zelf, nu ik eindelijk een kerstboom heb, horen er toch ook pakjes onder te liggen? Net als bij Sinterklaas is het ontzettend lastig om voor iedereen iets geschikts te vinden, zeker omdat ik het liefst met iets origineels kom en zo min mogelijk lijstjes gebruik. De afgelopen weken zijn ontzettend druk geweest dus het kerstshoppen gaat steeds even snel tussendoor. Ik zal dan ook blij zijn als alles binnen is en het uitpakken kan beginnen!

* * *

Nog maar een paar uur te gaan en dan begint Kerst. De afgelopen maanden zijn erg druk (té druk!) geweest en ik kijk ontzettend naar de kerstdagen uit, ook om even te ontspannen. Eerste Kerstdag zijn we samen en zal het vooral een hele relaxte, ontspannen dag worden. Traditioneel koken we ‘s avonds uitgebreid voor elkaar dus ik ga dit jaar maar eens los op de toetjes! Daarna ploffen we met een kleedje op de bank en zoeken we een mooie film uit.

Tweede Kerstdag brengen we met familie door, ook fijn en gezellig! We beginnen al met een kerstbrunch en ‘s avonds wordt er weer uitgebreid getafeld en bijgepraat!

Ik wens jullie ook allemaal enorm fijne feestdagen toe! Helaas geen witte Kerst dit jaar, maar geniet desondanks van deze mooie dagen. Vooral als ze een tikje ouderwets zijn!

 

“I wish you an old-fashioned Christmas,
With neighbours and family and friends,
With church bells and singing and blessings,
as the old year comes to an end!”

 

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Romy

  Wat heerlijk dat jullie nu kerst kunnen vieren in jullie nieuwe huis zonder verhuisstress en met de fijne tradities. Ik wens je een heel vrolijk kerstfeest toe!
  Romy onlangs geplaatst…Alleen op reis: waarom wel of niet?My Profile

  23 december 2016 at 7:24 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Het is inderdaad een erg fijne relaxte kerst geworden! Jij ook nog fijne dagen!

   26 december 2016 at 12:49 pm
 • Reply Susan

  Hopelijk heb je een heerlijke kerst gehad!
  Susan onlangs geplaatst…Trind Perfect Nail&CuticleMy Profile

  27 december 2016 at 8:57 am
 • Reply Charel

  Wat gezellig! Die kerstboom vind ik wel heel erg tof hihi!
  Charel onlangs geplaatst…Eeuwige liefdeMy Profile

  27 december 2016 at 3:15 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge