Follow me:
Rijndal

Het Romantische Rijndal: Van Drachenfels en Lorelei!

“Ich weiss nicht, was soll es bedeuten,
das ich so traurig bin…”
(Heinrich Heine)

 

Deze dramatische dichtregels komen uit het gedicht ‘Die Lorelei’. Bovenop een rots in de Rijn zingt een schone maagd haar prachtige lied. Een argeloze schipper heeft alleen nog maar oog voor de dame: “Er schaut nicht die Felsenriffe,  er schaut nur hinauf in die Höh”. Het schip loopt op de rotsen en dat is het einde van de arme schipper.  De ‘Lorelei’ bestaat nog steeds en is een hoge rots, midden in de Rijn. Niet alleen de rots is een bezoek zeker waard, ook het omliggende Rijndal is een prachtige regio!

Wie naar het Rijndal afreist, komt uiteraard niet alleen voor de Lorelei, maar ook voor de schitterende natuur, de oude kastelen, de oude stadjes en de uitgestrekte wijngaarden. Niet voor niets is dit één van de mooiste gebieden van Duitsland! In mijn jeugd gingen we regelmatig naar deze regio op vakantie. Ik herinner me nog de gezellige stadjes met vakwerkhuizen en mooie pleintjes. We bezochten kastelen, zwommen in verkoelende meren en maakten prachtige wandelingen!

 

Rijndal

Het prachtige Rijndal

 

Siebengebirge en Drachenfels

Goede herinneringen heb ik nog aan het stadje Konigswinter, prachtig gelegen in het Siebengebirge. Met een tandradbaan werden we naar de oude ruïne op de Drachenfels gebracht. Het kasteel lag hier uiterst strategisch want men had een fantastisch uitzicht over het Rijndal. De Drachenfels komt aan zijn naam door de legende, die vertelt over een woeste draak die, uiteraard, door een dappere jonkheer verslagen werd. Van de draak is weinig meer over en ook het kasteel Schloss Drachenburg is behoorlijk vervallen. Maar toch is dit een leuk uitstapje voor wie het Rijndal bezoekt!

Leuk weetje: Heinrich Heine, die het gedicht ‘Die Lorelei’ schreef, schreef overigens ook een gedicht over de Drachenfels: ‘Die Nacht auf den Drachenfels.”

Het Siebengebirge bestaat uit, jawel, zeven bergen, waar de Drachensfels er één van is. Het is een prachtig wandelgebied, waar natuur afgewisseld wordt met leuke stadjes.

Door het Rijndal naar het zuiden

Rijden we langs de Rijn verder naar het zuiden, dan zien we de beroemde Ludendorffbrug, beter bekend als de ‘Brücke von Remagen’. Gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, was deze brug tijdens de Tweede Wereldoorlog de laatste intact zijnde brug over de Rijn. De Duitsers hebben meermaals geprobeerd de brug op te blazen, maar hij bleef ongeschonden in handen van de Amerikanen, tot hij in maart 1945 alsnog instortte. Er is een film gemaakt over de brug en er is een museum.

Iets verderop komen we langs de mooie stad Andernach met haar prachtige Rheintor. Deze stad heeft nog een goed bewaarde stadsmuur, inclusief originele kanonskogels!

Boppard

Ten zuiden van de grotere stad Koblenz komen we in het Rijnstadje Boppard, een populaire toeristentrekker. Een stoeltjeslift brengt ons bij het uitzichtpunt Vierseenblick, vanaf waar we een schitterend uitzicht op de kronkelende Rijn hebben. Maar we hoeven niet direct omhoog voor een mooi zicht op de Rijn: Boppard heeft een leuke boulevard met gezellige winkeltjes en terrassen. Alleen al van het zitten op een terrasje krijg je een ontzettend vakantiegevoel: de traag stromende Rijn, een spits kerkje aan de overkant en de glooiende hellingen van het Rijndal. Prachtig! Ook de klinkerstraatjes van Boppard nodigen de toerist zeker uit om rond te slenteren in het stadje. Breng ook zeker een bezoek aan de mooie Sint-Severuskerk.

Ooit behoorde Boppard tot het Romeinse Rijk en luisterde naar de naam ‘Baudobriga’, wat later verbasterd is tot Boppard. Restanten van de Romeinse tijd zijn nog te zien in Boppard, hoewel er ook veel in de loop van de jaren verdwenen is.

Het stadsmuseum van Boppard is wel in een heel bijzonder gebouw gehuisvest. Ooit was dit namelijk de burcht van de keurvorsten van Trier. Het middeleeuwse gebouw vind je direct aan de Rijnoever.

 

Rijndal Boppard

Boppard

 

Lorelei

Wanneer we onze weg vervolgen, passeren we al snel de voornoemde ‘Lorelei’. Dat ook de Duitsers niet wars zijn van vercommercialisering, blijkt uit het feit dat de beroemde rots volledig uitgebuit wordt. Je vindt er een Loreley Besucherzentrum, de Loreley-Herberge, een zomerrodelbaan en de nodige restaurants en campings met klinkende namen als ‘Loreley-blick’. Maar, we kunnen niet ontkennen dat de puntige rots een prachtig stukje in het Rijndal is!

De route brengt ons langs prachtige stadjes en oude kastelen, die vaak heel strategisch langs de Rijn liggen. De rivier slingert en kronkelt en we genieten van het prachtige uitzicht! Voor we het weten, arriveren we in Bingen, waar een veerboot ons naar het stadje Rüdesheim brengt.

Rijndal Lorelei

De Lorelei, bekend van het gedicht van Heinrich Heine.

Rüdesheim

Rüdesheim is echt een ontzettend leuk stadje, met mooie vakwerkhuizen en smalle straatjes. In de beroemde ‘Drosselgasse’ vind je talloze bars, restaurants en tavernes en natuurlijk de nodige souvenirwinkels. Dit bijna 150 meter lange straatje trekt toeristen vanuit de hele wereld en overal is in de zomermaanden dan ook live-muziek te horen! En ook in de adventsperiode, als Rüdesheim volop bezocht wordt vanwege haar práchtige kerstmarkt, is er volop levendigheid in de Drosselgasse!

 

Rijndal

De gezellige Drosselgasse (foto: www.romantischerijn.nl)

 

Maar dat is niet het enige dat Rüdesheim te bieden heeft. In de stad zijn er volop historische gebouwen te bezoeken, zoals de oude Brömserburg, waar tegenwoordig een wijnmuseum in gehuisvest is. Leuk weetje: dit kasteel stond ooit pal aan het water en heeft muren van maar liefst twee meter dik!

Wie van vakwerkhuizen houdt, moet echt even langs de Klunkhardshof lopen, één van de oudste gebouwen in Rüdesheim! Dit was ooit de woning van de familie Klunkhard; tegenwoordig een enorm fotogeniek plekje!

Sla ook de witte Adlersturm niet over, aan de Rijnoever. Deze toren werd gebouwd in de 15e eeuw. In de 19e eeuw was er een taverne gehuisvest in de toren, waar de beroemde dichter Goethe regelmatig te gast was. Hij genoot dan van het prachtige uitzicht over de Rijn en ik kan hem geen ongelijk geven!

Boottocht

Natuurlijk is er nog veel meer moois te zien in het Rijndal. Wie de Rijn graag eens op een andere manier bekijkt, kan een leuke boottocht maken vanuit één van de grotere plaatsen. Koblenz is bijvoorbeeld een erg leuke stad, die zich ook goed leent voor een citytrip. Zeker met zonnig weer is een Rijnbezoek per boot een relaxte manier om te genieten van het schitterende uitzicht, de stadjes en de kastelen.

Let alleen wel goed op bij de Loreley en houd de schipper goed in de gaten!

 

 

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Romy

  Wat een prachtige plek zeg! Je hoeft dus echt niet naar de andere kant van de wereld om mooie natuur te kunnen zien 🙂 Prachtige foto’s en mooie tekst erbij!
  Romy onlangs geplaatst…Christmas Tag: word ik vrolijk van de winter en kou?My Profile

  22 december 2016 at 9:11 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Wij gingen vroeger vaak naar Duitsland en vond het toen maar saai. Maar nu vind ik het prachtig!

   23 december 2016 at 9:42 am
 • Reply Jorinde

  Wat een mooie plek! Ik wist niet dat het zo mooi is daar. En wat een prachtig verhaal over Lorelei, volgens mij heb ik er inderdaad wel eens van gehoord. Mooi als een mythe zo’n extra lading geeft aan een plek.
  Jorinde onlangs geplaatst…Kerst Week | Hotspots in MünsterMy Profile

  23 december 2016 at 8:14 am
  • Reply Anne

   Ja, de Lorelei is wel een bekend gedicht, grote kans dat je het op school eens langs hebt horen komen, daar ken ik het ook van.

   23 december 2016 at 9:43 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge