We zitten alweer in de laatste loodjes van 2017 en 2018 komt steeds dichterbij. Vorig jaar hoorde het lezen van 40 boeken bij mijn goede voornemens voor 2017. Om het wat makkelijker te maken, gebruikte ik de Reading Challenge, zoals je die onderaan dit blog vindt. Hoog tijd om eens te kijken hoe het met de challenge gaat en of ik de veertig boeken gehaald heb!
Tja, over dat laatste kan ik heel kort zijn: ik heb het helaas niet gehaald. Alle goede voornemens ten spijt om wat meer tijd vrij te maken voor lezen, is dat niet gelukt. Ook 2017 was weer een razend druk jaar met spaarzame vrije momenten en dus stond lezen niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Als ik zo globaal even tel ben ik op zo’n 20,5 boek gestrand (een half boek omdat ik ‘The Zookeepers Wife’ zó taai vond dat ik het niet uitgelezen heb!).
Welke boeken zaten daar onder andere tussen?
A book involving travel
‘Koorts’ van Saskia Noort
Twee vriendinnen gaan samen naar Ibiza, het party-eiland bij uitstek. Direct na aankomst belanden ze al in een feestje, waarna één van de twee verdwijnt. Dorien gaat op zoek naar haar vriendin en reist daarvoor het hele eiland rond.
To be honest? Ik was niet echt enthousiast over ‘Koorts’. Niet alleen is de verhaallijn ontzettend afgezaagd en voorspelbaar, maar er zijn al zoveel vergelijkbare boeken op de markt gebracht, dat ik steeds het gevoel had dat ik dit boek al eens gelezen had (wat niet zo was). Zeer zeker geen aanrader dus, integendeel!
A book with pictures
Carry on en leef! van Glennon Melton Doyle
Over dit boek wordt het volgende geschreven: “In een wereld van Instagramfilters en Photoshop is hier de frisse wind van Glennon Doyle Melton, de auteur van ‘Carry on en Leef’. Ze omschrijft zichzelf als ‘bijna beschamend schaamteloos’ met een duidelijke missie: de waarheid vertellen. Oók als die pijnlijk is.
In ‘Carry On en Leef’ blikt Glennon Doyle Melton terug op haar leven so far – ze is nog maar net veertig.Twintig jaar lang nam ze haar toevlucht tot overmatig eten, alcohol en drugs, totdat ze koos voor het leven. Met vallen en opstaan, dat wel. Haar (eigenzinnige) geloof speelt daarin een belangrijke rol. Vermakelijk, herkenbaar er vooral vol levenswijsheid, die Melton schijnbaar achteloos tentoonspreidt. Een inspirerend boek over compassie en kwetsbaar zijn.”
Ook dit is een fijn boek dat je zeker zou moeten lezen! Glennon schrijft gewoon op wat ze denkt en dat is soms heel verfrissend (en herkenbaar!). Aanrader!
A book about a person with a disability
‘Terug naar Mountfern‘ door Maeve Binchy
Toegegeven, dit is een beetje smokkelen want dit boek beschrijft heel veel personages in een dorp, waaronder iemand die in een rolstoel belandt. Maar ik heb zo genoten van dit boek dat ik het toch ergens in deze lijst moest moffelen!
Sowieso vind ik de boeken van Binchy echt heerlijk weglezen, je wordt helemaal in het verhaal meegezogen. Misschien komt het ook omdat ik vaak in Ierland kom, waardoor je de Ierse dorpjes die zij beschrijft echt op je netvlies ziet! In ‘Terug naar Mountfern’ wordt het dorpsleven ruw verstoord als een Amerikaan de kasteelruïne opkoopt om er een luxueus hotel van te maken. Gaat het plan hem lukken?
Het is een enorm dikke pil dus je moet voor dit boek wel even tijd uittrekken. Maar als je eenmaal in het verhaal zit, leg je het boek echt met moeite weer weg!
A book with a cat on the cover
‘De ongelooflijke reis‘ van Sheila Burnford
Dit is echt een prachtig verhaal over drie dieren die een reis van honderden kilometers door de Canadese wildernis maken. Ik had het ooit als kind gelezen maar wist het boekje onlangs ergens op de kop te tikken. Een labrador, een bulldog en een kat lopen van hun logeeradres weg om op zoek te gaan naar hun eigenlijke huis. Onderweg maken ze allerlei avonturen mee. Weten ze alledrie thuis aan te komen?
An author from a country you’ve never visited
‘Arafat was mijn held’ van Tass Saada
De ondertitel van dit boek is ‘Hoe een sluipschutter van de PLO liefde voor Jezus kreeg’. Het boek is autobiografisch en gaat over het verleden van Tass Saada, toen hij als sluipschutter en als chauffeur voor Yasser Arafat werkte. Hij gaat naar Amerika en komt daar tot geloof. Tegenwoordig is Saada weer in het Midden-Oosten, om als evangelist onder moslims te werken.
Het is redelijk pakkend geschreven waardoor het boek vrij makkelijk wegleest.
Vooruitblik naar 2018
Tja, natuurlijk zoek ik nog wel een stok achter de deur om in 2018 te blijven lezen. Veertig boeken is misschien wat veel maar aan de andere kant is het wel een mooie uitdaging. Veel lezen blijft in ieder geval gewoon op mijn lijstje met goede voornemens staan!
Dit was de Reading Challenge die ik voor 2017 hanteerde:
Mevrouw Marloes zegt
De reading challenge heb ik nog nooit gedaan. Misschien dat ik ‘m uitprobeer als ik over anderhalf jaar klaar ben met mijn studie en ook gewoon boeken kan lezen die ik wil lezen (en niet een hele boekenlijst moet afwerken voor mijn studie). Wel vind ik het leuk om vanaf 1 januari voor mezelf bij te houden welke boeken ik allemaal lees!
Anne zegt
Leuk! Het is een mooie stok achter de deur om eens andere boeken te lezen dan ik normaal gesproken doe. Ik vond het superleuk om te doen, hoewel ik in 2018 waarschijnlijk geen gebruik maak van een challenge maar gewoon voor zoveel mogelijk boeken ga! 🙂