De açaí bowl is een populair gerecht, dat je bij steeds meer foodtentjes op de menukaart ziet verschijnen. Zo ook bij de juicebar naast mijn sportschool, waar ik een paar weken geleden voor het eerst de açaí bowl probeerde. En ik was gelijk enthousiast! Iets wat naar bosbessenijs smaakt maar wel gezond is! En het is ook nog eens heel makkelijk klaar te maken!
Misschien heb je nog nooit van açaí (je spreekt het uit als assaajie) gehoord. Toegegeven, ik moest ook even googelen wat het precies was. Ik dacht namelijk dat het een soort quinoa was maar het blijkt iets heel anders te zijn. De açaí is een kleine bes, die in Zuid-Amerika groeit. De vrucht is blijkbaar heel gezond met allerlei antioxidanten en andere positieve bijwerkingen. Op dit blog van Eerlijker Eten kun je uitgebreid lezen over de açaíbes.
Omdat ik hard aan het trainen ben voor het nieuwe triatlonseizoen, probeer ik ook wat gezonder te eten. Zo eet ik zoveel mogelijk koolhydraatarm. Deze açaí bowl past dus prima in mijn nieuwe eetpatroon!
Waar koop je het?
Je kunt açaíbessen als bevroren fruitpulp kopen of als poeder. Omdat ons vriesvak niet zo groot is en al overvol zit, gebruik ik het poeder. Het was even een zoektocht waar je het kunt kopen, maar uiteindelijk ben ik bij de Ekoplaza geslaagd. Açaípoeder is niet goedkoop: voor een blikje van 50 gram betaalde ik € 11,49. Je kunt het ook makkelijk online bestellen, daar is het wat goedkoper. Wel is het goed om te weten dat je niet zoveel poeder nodig hebt voor een açaí bowl.
Wat is de basis van een açaí bowl?
Een açaí bowl is heel eenvoudig te maken. Het leukste vind ik dat je helemaal zelf bepaalt welke toppings je gebruikt. De basis voor een açaí bowl is dit: (voldoende voor twee bowls)
- 2 bevroren bananen (deze kun je voor het invriezen het beste in dunne schijfjes snijden en in een vershoudzakje in de vriezer doen)
- scheutje amandelmelk
- handje blauwe bessen
- 1 kleine eetlepel açaípoeder
Check wel eerst even of jouw blender in staat is om bevroren fruit te vermalen. Daarna kun je alle ingredienten in de blender vermalen tot een romige brij, die er uitziet als paars softijs. En het leuke is, het smaakt ook gewoon naar ijs!
Toppings op je açaí bowl
Verdeel de brij over twee schalen en voeg daarna de toppings toe. Een paar suggesties voor toppings, die ik vaak gebruik:
- kokossnippers of -poeder
- amandelschaafsel
- 1 theelepel lijnzaad (ook heel gezond, maar neem niet meer dan 45 gram per dag!)
- chiazaad
- cruesli of granola
- (wal)noten
- blauwe bessen
- kiwi
- aardbeien
- schijfjes banaan
- frambozen
Het acai-ijs zelf smaakt een beetje naar banaan, bosbessen en een beetje chocola-achtig dus in feite kun je alles, wat je hier bij vindt passen, als topping gebruiken.
Heb jij nog goede en creatieve ideeën voor een topping? Laat het weten in de reacties hier onder!
Darina zegt
Wat ziet het er heerlijk uit. Ik heb dit nog nooit op, maar ik wil het zeker eens proberen. Succes met trainen!
Anne zegt
Het is makkelijk te maken dus gewoon een keertje proberen! 🙂
Mevrouw Marloes zegt
Ziet er heerlijk uit!! Denk dat ik dit ook maar eens ga maken. Succes met het trainen voor de triathlon(s).
Liefs,
Marloes
Anne zegt
Thanks! Jij bent toch ook aan het trainen voor hardloopwedstrijden ofzo?
Dewi zegt
Wow, wat een goed idee. Dit wil ik ook wel eens proberen! Kun je het ook een dag van te voren klaarmaken en dan de volgende dag alleen maar de toppings toevoegen? Het poeder vind ik wel vrij duur, maar zo te horen kun je er lang mee doen 🙂
Anne zegt
Dat durf ik niet te zeggen; als je het vers maakt smaakt het naar ijs en lijkt de substantie ook op roomijs dus misschien is dat vast te houden als je het invriest? Maar er zit wat vocht in van de amandelmelk dus weet niet hoe ‘waterijs-achtig’ het dan wordt.
Het poeder is wel duur maar ik doe er echt een kleine eetlepel in, dus dan gaat het wel.
Marcella zegt
Ik vind dit heeeerlijk, maar heb het zelf nog nooit gemaakt. Dat moet ik echt eens gaan doen dus! Goed recept heb je!
Anne zegt
Meestal vind ik dingen in een restaurant veel lekkerder smaken dan wanneer ik het zelf maak. Maar met de acai bowl proef ik geen verschil dus zeker een aanrader om zelf te maken!
Daphne de Vries zegt
Ik ben echt dol op acai bowls! Ik eet ze eigenlijk vooral in het buitenland, maar heb me sinds mijn Australië avontuur voorgenomen ze ook zelf te gaan maken. Dit recept komt precies op tijd en is dan ook erg handig!