De één heeft er een vreselijke hekel aan, de ander vindt het helemaal bij de voorpret horen: het inpakken van je bagage. Zelf hoor ik bij de laatste categorie. Het liefst zou ik een week voor mijn reis al mijn koffer inpakken! Tijdens het reizen zelf is het juist lastiger om die koffer netjes te houden en om spullen terug te vinden. In dit artikel deel ik mijn tips met je om zo slim mogelijk te reizen!
Wanneer je met het vliegtuig reist, moet je vooraf goed nadenken of je alleen met handbagage reist of ook met ruimbagage. Ga je voor langere tijd op reis, dan is ruimbagage vaak wel nodig. Voor een korte stedentrip kun je meestal wel met alleen handbagage reizen.
1. Maak een inpaklijst
Het spreekt misschien wel voor zich, maar maak van te voren een goede inpaklijst. Reis je met handbagage èn ruimbagage, geef dan duidelijk aan in welke koffer of tas je welke spullen doet.
Zelf werk ik altijd het liefst met een papieren lijst, zodat ik makkelijk dingen bij kan schrijven en het eenvoudig afvinken is. Wanneer je het vervelend vindt om een lijst te maken, of je bent bang dat je dingen vergeet op de lijst te zetten, dan kun je het beste je lijst ergens opslaan en voor elke reis apart aanpassen en uitprinten.
2. Liever wasmiddel dan veel kleren
Ga je wat langer op reis, neem dan liever een tube wasmiddel mee in plaats van stapels kleding. Daarmee kun je heel wat ruimte besparen zodat je een kleinere koffer mee kunt nemen of ruimte kunt overhouden voor andere dingen. Doe het wasmiddel wel bij voorkeur in een plastic zakje in je koffer, zodat je geen troep krijgt als de tube onverhoopt wat lekt.
3. Welke kleding neem je mee?
Hier moet ik eerlijk bekennen dat ik hier ook wel eens de fout in ga: het willekeurig inpakken van kleding zonder daar goed over na te denken. Om op mijn bestemming er achter te komen dat ik eigenlijk best wel essentiële kleding mis…
Zoek van tevoren eerst goed uit wat het klimaat in het land van bestemming is. Kunnen de nachten fris zijn? Zorg dan voor een warme trui of jas. Ook is het slim om kleding uit te zoeken die bij elkaar matcht. Zo voorkom je dat je een bepaalde broek nauwelijks aan kunt omdat je er eigenlijk geen bijpassend shirt bij hebt. Het beste loop je in je gedachten de vakantiedagen en geplande activiteiten door zodat je goed in kunt schatten wat je nodig hebt.
4. Neem een extra handtas mee
Nog een tip die ik zelf lang niet altijd in de praktijk breng (en daar achteraf spijt van heb). Ik vergeet namelijk nog wel eens om een kleine handtas mee te nemen. Mijn handbagage is namelijk vaak een rolkoffer of grote rugzak, volgepropt met al mijn spullen. Maar als ik dan op reis ben en ik wil ’s avonds gezellig door een stadje lopen of ergens een hapje gaan eten, moet ik al mijn spullen uit mijn rugzak halen. Gaan we ‘vakantie-chique’ gekleed naar een mooi restaurant, dan valt mijn sportieve rugzak wel een beetje uit de toon. En met een rolkoffer is winkelen of flaneren al helemaal niet te doen.
Ik probeer er dus altijd aan te denken dat ik een extra (kleine) handtas meeneem. Vlieg je met KLM, dan mag je vaak al een kleine tas meenemen naast je gewone handbagage. Maar bij andere maatschappijen mag dit vaak weer niet, dus probeer ik een kleine handtas in mijn bagage te stoppen. Heb je geen kleine handtas die je hier voor kunt gebruiken, dan zijn er ook wel kleine opvouwbare rugzakjes te koop.
Bij de webshop Omoda kun je allerhande modellen tassen kopen. Zie jij jezelf al reizen met bijvoorbeeld zo’n prachtige Michael Kors tas?
5. Pak je handbagage slim in
Ik zorg altijd dat ik thuis een plastic tasje samenstel voor in mijn handbagage. Hier doe ik alles in wat ik tijdens de vlucht nodig denk te hebben. Meestal is dat een tijdschrift of boek, iets te eten voor tijdens de vlucht, een reisgids van mijn bestemming, soms een notitieboek en pen, een usb-kabeltje en oordopjes zodat ik muziek kan luisteren. Dankzij dit vooraf ingepakte tasje kan ik, als ik het vliegtuig in loop, in één handbeweging dit uit mijn handbagage halen zodat de rest van mijn handbagage gelijk in het bagagevak boven de stoel kan. Dit voorkomt dat ik eindeloos in het gangpad de rij wachtenden ophoud omdat ik alles nog uit mijn handbagage moet pakken. Ook hoef ik dan halverwege de vlucht mijn medepassagier niet lastig te vallen omdat ik iets uit mijn handbagage moet halen.
Ook zorg ik er voor dat ik alle elektronica en vloeistoffen bij elkaar in mijn handbagage stop, zodat ik ook bij de douane niet te lang hoef te zoeken.
6. Gebruik packing cubes
De één vindt dit superfijn, de ander heeft er niets mee. Persoonlijk vind ik het wel heel prettig. Ik kocht ooit voor een paar euro een set packing cubes bij de Xenos. Ideaal om zo je spullen wat meer gescheiden te houden. Zeker wanneer je met een backpack reist, is dit wel heel prettig.
Wanneer je geen goedkope packing cubes kunt vinden, kun je ook altijd waszakjes gebruiken, of zelfs gewone plastic tassen.
7. Pak zo compact mogelijk in
Dit spreekt natuurlijk wel een beetje voor zich. Je wilt zoveel mogelijk spullen meenemen in een zo klein mogelijke koffer dus dat betekent dat het passen en meten is! Kleine losse dingen kun je makkelijk tussen je kleren stoppen om zo de gaatjes wat op te vullen. Shirts rol ik meestal op zodat ze zo min mogelijk ruimte innemen.
Neem in plaats van een grote handdoek een dunne hamamdoek mee. In plaats van drie zware boeken een e-reader. En een föhn? In de meeste hotelkamers ligt er wel eentje. Dat scheelt el snel een hoop ruimte!
8. Houd rekening met vertraagde bagage
Dit is alleen van toepassing als je ook met ruimbagage reist. Houd er rekening mee dat er een kleine kans is dat jouw ruimbagage straks niet op de band ligt maar een paar dagen later arriveert. Zorg er dus voor dat je belangrijke zaken zoals medicijnen, contactlenzendoosjes en andere zaken in je handbagage meeneemt, evenals iets aan kleding voor een eerste dag.
Ga je naar een zonnige bestemming? Doe dan ook vast je bikini in je handbagage, zodat je in ieder geval op een tropisch strand of aan het zwembad kunt ontstressen van al het geregel rondom zoekgeraakte bagage!
9. Check goed de afmetingen van je handbagage
Denk niet dat ze niet zo streng zijn bij de bagage controle… Ik heb ooit ruim € 50,00 af mogen tikken bij EasyJet omdat mijn rolkoffer te groot was! Zonde van het geld dus controleer thuis goed wat de afmetingen zijn van jouw koffer èn wat er bij de vliegtuigmaatschappij toegestaan is.
10. Hoe houd je ruimte in je bagage over voor souvenirs?
Denk er aan dat je meestal op vakantie wel wat koopt, voor jezelf of voor het thuisfront. Zo kochten we tijdens ons bezoek aan Tilcara (Argentinië) een schitterend tafelkleed, waarmee ik vervolgens twee weken in mijn backpack rondgelopen heb! Gelukkig was mijn backpack groot genoeg en had ik van te voren al rekening hier mee gehouden. Het zou zonde zijn als je niets mee naar huis kunt nemen omdat je koffer bij vertrek al uitpuilt.
Een tip die ik af en toe eens in de praktijk breng: bewaar oude kleding, die je eigenlijk weg wilt doen, voor de vakantie. Zo heb ik wel eens een paar oude gympen achtergelaten op mijn bestemming zodat ik op de terugweg ineens veel meer ruimte in mijn koffer had!
Heb jij nog goede tips voor het inpakken van je bagage?
Dit artikel kan gesponsorde links en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel volledig mijn eigen mening deel.
Marcella zegt
Wij hebben al best vaak kleding of schoenen achter gelaten op onze bestemming. in Australië nog liet in mijn geliefde oude Birkenstocks achter. Ze waren af na 3 zomer én 5 weken op reis zijn. En ja, het levert altijd fijn veel ruimte op! Ik reis tegenwoordig met een rugtas als handbagage omdat ik een rugtas in mijn grote tas altijd zo zonde van de ruimte vind.
Anne - Ditisanne.nl zegt
Ja, vind het zelf altijd wel handig om dingen achter te laten in plaats van mee terug te slepen en hier weg te gooien. 🙂
Ik heb meestal ook een rugtas als handbagage, vooral omdat ik in het vliegtuig altijd zoveel dingen bij de hand wil hebben.