Follow me:

Het Sauerland – vijf leuke dingen om te doen!

Bij het Sauerland denken we al snel aan Winterberg en skipistes. Misschien hebben we nog wat vage beelden van glooiende heuvels maar daar houdt het vaak al snel op. Maar het Sauerland is zoveel meer dan dat! Vakwerhuizen, leuke stadjes, kastelen, stuwmeren en rivieren…het Sauerland heeft het allemaal! En dat op een steenworp afstand van Nederland!

Bij het lezen van de website Sauerlandgids.nl kom ik allerlei leuke dingen tegen die ik graag zou willen bekijken of bezoeken. Ik neem jullie graag mee naar de top vijf van mijn Sauerland-bucketlist!

sauerland

Mooie vakwerkhuizen in het Sauerland (Foto: Sauerlandgids.nl)

Slenteren door Frankenberg a/d Eder

Het stadje Frankenberg is een prachtig, oud stadje met mooie vakwerkhuizen. Het oude Rathaus heeft iets weg van een sprookjeskasteel, dankzij de sierlijke, puntige torens. Wat een mooi stadje is dit!  Het lijkt me fantastisch om hier door de straatjes en pleinen te slenteren en foto’s te maken van de schitterende huizen.

Zwemmen in de Hennesee of Diemelsee

Op warme zomerdagen moet het heerlijk zijn om te zwemmen in de Hennesee. Dit is een stuwmeer, vlakbij het stadje Meschede, waar groene ligweiden aanwezig zijn voor de zwemmers. Een dagje luieren aan het meer, af en toe een verfrissende duik en ’s avonds een hapje eten in Meschede! Klinkt als een perfecte vakantiedag!

Een stukje oostelijker vind je de Diemelsee, ook een stuwmeer waar je prima kunt zwemmen en watersporten. Omringd door de glooiende heuvels van het Sauerland, is dit een uitstekende plek om op een zonnige dag te ontspannen!

Terug in de tijd in Schloss Arolsen

In Bad Arolsen vind je het prachtige Schloss Arolsen, echt een bizar mooi kasteel! De wat vreemde gele kleur geeft het kasteel een bijzonder tintje en ik zou graag eens achter de gele muren willen kijken! Schloss Arolsen was de residentie van de Waldeck-Pyrmonts, het geslacht van koningin Emma, die dan ook op Schloss Arolsen geboren is. Ook trouwde ze in dit kasteel met de maar liefst 41 jaar oudere koning Willem III. Een reden temeer om dit historische slot te bezoeken!

Winterberg en de Kahler Asten

Het bekendste stadje in het Sauerland is toch wel Winterberg. Prachtig gelegen in het Rothaargebergte, is het een populaire wintersportplaats voor Nederlanders. Dat is eigenlijk ook de enige associatie die ik met Winterberg had, tot ik nu ontdekte dat je in Winterberg ontzettend mooie vakwerkhuizen vindt!
De prachtige witte Sint Jacobuskerk is ook wel een bezoek waard en natuurlijk ga ik ook een kijkje nemen bij de plek waar de Ruhr ontspringt!

Hoewel ik fervent ski-liefhebber ben, heb ik nog nooit in het Sauerland geskied. Mijn idee van skiën in het Sauerland is vermoedelijk een tikje te onderschattend want je schijnt hier toch prima skigebieden te hebben. Het lijkt me dan ook leuk om hier eens in de winter naartoe te gaan en vanaf de Kahler Asten af te dalen.
Maar ook ’s zomers zal het hier mooi zijn! Ik heb eens wat foto’s bekeken van het Rothaargebergte en dit ziet er mooi en rustgevend uit. De groene omgeving, het heuvelachtige panorama en de schitterende natuur trekken mij absoluut een keer naar deze regio en de Kahler Asten toe! Ik heb al een schitterende, 14 kilometer lange Kahler Asten Rundwanderweg gevonden dus die gaat een keer bewandeld worden!

 

sauerland

Winterberg (Foto: Sauerlandgids.nl)

 

Rodelen in Willingen

In mijn jeugd gingen we vaak naar Duitsland op vakantie. Een van de beste herinneringen die ik aan Duitsland heb, zijn de Sommerrodelbahnen. Heerlijk naar beneden zoeven in een rammelend karretje! De 700 meter lange rodelbaan in Willingen slingert prachtig naar beneden en op de website wordt zelfs gesproken over 3 jumps! Ik ben heel benieuwd en ga deze graag een keertje uitproberen!

Verder vind je in Willingen ook een wildpark met een roofvogelshow, mooi om te combineren met de rodelbaan! En ook schijn je prima te kunnen wandelen in Willingen dus deze mooie plaats komt zeker op mijn Sauerlandse to-do-list!

Het Sauerland – een aanrader!

Het Sauerland is absoluut een gebied dat een bezoek waard is! Ooit was dit een gebied waar veel metaalindustrie was. Dit is tegenwoordig meer in het Ruhrgebied te vinden maar veel oude gebouwen in het Sauerland herinneren nog aan die tijd.
Daarnaast heeft het Sauerland een onverwachts mooie natuur en is het een ideaal gebied om even tot rust te komen in je vakantie! Ik ga er in ieder geval snel een keer heen om mijn Sauerland-lijstje af te werken!

Ik heb naast dit artikel over het Sauerland nog veel meer artikelen over Duitsland geschreven! Wat een fijn vakantieland is dit!

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Sandra

  Hier ben ik vroeger zovaak geweest! Wij gingen toen altijd naar Winterberg, Willingen en de Kahler Asten. Zo leuk om weer even op te halen, haha.
  Sandra onlangs geplaatst…Video | Wandeling in duinMy Profile

  16 maart 2016 at 3:04 pm
 • Reply Wanda

  Hoewel ik vaak genoeg in Duitsland ben geweest, kan ik me niet herinneren dat we ooit in Sauerland zijn geweest. Op zich is het niet eens zo gek ver rijden voor ons, dus hoogste tijd blijkbaar om het een keer te gaan ontdekken!

  20 maart 2016 at 10:38 pm
  • Reply Anne

   Haha, ik heb precies hetzelfde! Het is zó dichtbij en toch kom ik er nooit!
   Hopelijk wordt het snel mooi weer zodat we mooie roadtrips kunnen maken!

   25 maart 2016 at 11:35 am
 • Reply Paul

  grappig dat er veel mensen niet komen, er zijn namelijk ook altijd veel NL-er wel te vinden. Prachtige omgeving!
  Paul onlangs geplaatst…Zomaar een dag Villa AnnabelleMy Profile

  24 december 2018 at 12:33 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge