Follow me:

Thüringen: In de voetsporen van Bach, Luther en Goethe!

In het oosten van Duitsland, ten noordoosten van Frankfurt, vind je de prachtige regio Thüringen. Een regio in Duitsland die steeds populairder wordt, niet in het minst vanwege de uitstekende outdoormogelijkheden. Je kunt hier fantastisch wandelen en fietsen en zelfs skiën is in de wintermaanden mogelijk! Maar naast de natuur is ook de geschiedenis van Thüringen bijzonder; sla daarom oude steden zoals Erfurt, Mühlhausen en Weimar niet over!

Deze regio leent zich zeker voor kortere vakanties, zeker vanwege de prima aan te rijden afstand. Op zo’n 500 km vanaf Utrecht vind je deze regio en ook met de trein ben je in een mum van tijd in Thüringen.

Grote namen in Thüringen

Johann Sebastian Bach werd in 1685 geboren in Eisenach. Als organist woonde hij gedurende zijn leven grotendeels in omliggende steden als Weimar, Mühlhausen en Leipzig. Hij is één van de bekendste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek, om specifiek te zijn in de ‘Lutheraanse kerkmuziek’, een verwijzing naar zijn landgenoot Maarten Luther, die ook banden had met Thüringen.

De bekende reformator Maarten Luther trad in de 16e eeuw in Erfurt in een Augustijnerklooster. Jaren later kwam hij opnieuw naar Thüringen, op de vlucht voor de rijksban. Keurvorst Frederik de Wijze van Saksen nam Luther in bescherming en liet hem in het geheim ontvoeren naar de Wartburg in Eisenach. Incognito, als jonker Jörg, verbleef hij in dit oude kasteel en vertaalde in die periode het Nieuwe Testament in het Duits.

Johann Wolfgang von Goethe werd geboren in Frankfurt. Op 26-jarige leeftijd werd zijn relatie met Charlotte Buff verbroken en trok hij naar de Thüringer stad Weimar. Hier woonde hij tot zijn dood, hoewel hij regelmatig op reis was. Hij is misschien wel het meest beroemd geworden om zijn gedichten, maar was daarnaast ook wetenschapper, toneelschrijver, filosoof, natuuronderzoeker en staatsman. Een bewonderenswaardige staat van dienst!

Thuringen

Het oude centrum van Weimar (Foto: http://www.thuringengids.nl)

Weimar

Het fraaie Weimar is een prachtige oude stad, die eeuwenlang de hoofdstad van het hertogdom Saksen-Weimar was. Dat trok behoorlijk wat grootheden aan, zoals Bach, sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, componist Richard Wagner en ook onze eigen Nederlandse prinses Anna-Sophie, die in 1897 in Weimar overleed.

Het residentiële kasteel is te bezoeken, waar een prachtige kunstcollectie te bewonderen is. Ook de Anna Amalia Bibliotheek, in rococostijl, is erg mooi maar toegangskaarten zijn moeilijk te krijgen; wees er vroeg bij!

Goethe-liefhebbers brengen uiteraard een bezoek aan Goethes Wohnhaus met het Goethe-museum.

Erfurt

Op slechts zo’n 25 kilometer ten westen van Weimar, ligt de bekende stad Erfurt, hoofdstad van Thüringen. Deze stad is ontzettend oud, waarschijnlijk al van voor de 8e eeuw.

Een van de bezienswaardigheden van Erfurt is de oude joodse synagoge, waarvan de oudste delen waarschijnlijk rond het jaar 1100 gebouwd zijn. De synagoge was vroeger ingesloten door allerlei huizen en gebouwen en dat heeft het gebouw waarschijnlijk voor de ondergang gespaard. Daardoor is dit de oudste, compleet behouden synagoge in Europa.

Heel bijzonder in Erfurt is de Krämerbrücke, die wel wat weg heeft van de Ponte Vecchio in Florence. Ook op deze brug heb je aan weerszijden winkeltjes, een prachtig plekje in deze oude stad! Sla zeker de winkel van Goldhelm Schokoladen niet over! En loop daarna door naar de knusse Wenigemarkt om de schitterende geveltjes te bewonderen.

Daarnaast zijn er nog veel interessante musea in Erfurt, dus neem zeker de tijd om deze stad te verkennen. Je komt ongetwijfeld oren, ogen én tijd tekort!

Je kunt meer lezen over de bezienswaardigheden in Erfurt op het blog Reislegende.nl!

Thuringen, Erfurt

De Krämerbrücke in Erfurt (Foto: www.thuringengids.nl)

Mühlhausen

Mühlhausen is één van de steden waar de componist Bach werkte. Ook dit is al een oude stad en dat is nog terug te zien in de gezellige straten van de stad. De muren van deze stad zijn nog grotendeels intact, hoewel er van de oorspronkelijke 23 poorten weinig meer over zijn.

Ook in Mühlhausen kun je diverse musea bezoeken.

Natuurpark Hainich

Vlakbij Mühlhausen ligt het natuurpark Hainich, een prachtig stukje natuur. Bezoek ook zeker het hoge ‘Baumkronenpfad’, waarmee je naar een uitzichtplatform gaat. Je bevindt je op zo’n veertig meter hoogte en dat levert magnifieke uitzichten op!

Het park Hainich staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en bevindt zich nog in zijn oorspronkelijke staat.

Er zijn prachtige wandelroutes zoals de meerdaagse tocht ‘Rennsteig’, de oudste wandelroute van Duitsland. Wandelaars die deze route lopen en elkaar tegenkomen, groeten elkaar met ‘Gut Runst!’.  Er is een ‘Rennsteigsong’ en de witte R, die de route markeert, wordt ‘Mareile’ genoemd. De Rennsteig is zo’n 170 kilometer lang en je passeert voortdurend grenspalen. Je loopt echter ongetwijfeld niet alleen want jaarlijks schijnt deze route zo’n 100.000 wandelaars te trekken!

Wartburg

Bij Eisenach vind je het prachtige kasteel ‘Wartburg’. Diverse koningen resideerden in de Wartburg en het hof werd een ontmoetingsplaats voor kunstenaars.

De Wartburg is ook het kasteel waar reformator Luther incognito als een banneling verbleef. Toeristen kunnen nog een bezoek brengen aan zijn cel. Het verhaal gaat dat er ooit een inktvlek op de muur te zien is, toen Luther een inktpot gooide toen hij de duivel in zijn cel meende te zien. Tegenwoordig is de vlek echter niet meer terug te vinden dus is dit feit of fabel?

Van heel wat minder christelijke strekking is Wagners opera ‘Tannhäuser’, die ook op sagen rondom de Wartburg is gebaseerd, onder andere over de ‘Sängerkrieg’. Over dit zangtoernooi zijn er nog oude schilderingen in de Wartburg te zien. Koning Ludwig II van Beieren was zo onder de indruk van deze opera, dat hij de Sängersaal van de Wartburg liet nabouwen in het kasteel Neuschwanstein. Het is maar goed dat Luther dat niet meer meemaakte!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Rowan

  Ziet er heel gezellig uit met die prachtige huizen! Ik zou graag meer van Duitsland willen ontdekken.
  Rowan onlangs geplaatst…Taman Festival: Streetart in een verlaten pretparkMy Profile

  24 maart 2017 at 5:38 pm
 • Reply Wanda

  Duitsland heeft inderdaad heel veel van dit soort mooie stadjes. Wij zijn jaren geleden eens in die regio geweest en verbleven toen in Weimar om vanuit daar een uitstapje te maken naar Buchenwald. Echt een streek dat zowel qua natuur als geschiedenis indruk heeft gemaakt.
  Wanda onlangs geplaatst…Boer zoekt Vrouw | De eerste verliefde boerMy Profile

  2 april 2017 at 11:13 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge