Follow me:
Fattoria Il Piano San Gimignano

Fattoria Il Piano: Wijnproeverij in de Toscaanse Chiantistreek

Vlakbij het pittoreske San Gimignano, in de heuvels van de Chiantistreek, bezochten we afgelopen zomer Fattoria Il Piano. Hier worden de heerlijke Carlesi Zucconi-wijnen gemaakt van druiven die rijpen in de warme Toscaanse zon. Tijdens de wijnproeverij kijken we uit over de glooiende heuvels vol wijngaarden en olijfbomen, met in de verte het stadje San Gimignano boven op een heuvel.

Foto boven: Uitzicht vanaf Fattoria Il Piano op San Gimignano

Vanaf ons (fantastische!) agriturismo Borgo Montauto is het nog geen twee kilometer naar Fattoria Il Piano, maar vanwege de warmte èn het feit dat Il Piano een stuk hoger ligt, pakken we toch maar de auto. Een onverharde weg slingert door de heuvels omhoog en zo bereiken we even later de oude villa waar al eeuwenlang wijn gemaakt wordt.

We worden hartelijk ontvangen door Suleiman, een enorme hond (volgens mij een mix tussen een cane corso en een cane pastore) met een eigen Instagram-account: Tuscan Winedog. Hij wordt begeleid door David, die onze gids voor de wijntour blijkt te zijn. Zorgvuldig checkt hij even of we niet bang zijn voor honden, maar Suleiman kijkt zo goedig uit zijn ogen, dat we op slag fan zijn van deze gigantische lobbes.

Suleiman Il Piano
Suleiman

Het is overigens niet de eerste keer dat we een wijntour in de Chianti-regio doen: een aantal jaar terug bezochten we Castello di Verrazzano in de Chianti Clasico-regio.


Meer lezen over de Chianti-regio in Toscane? Ik schreef dit uitgebreide blog over deze prachtige regio.


San Gimignano
Wijngaarden rondom San Gimignano

De wijngaarden van Fattoria Il Piano

Als de groep compleet is, neemt David ons mee voor een rondleiding over het landgoed. David is zelf afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, maar verzorgt al jarenlang de rondleidingen voor Fattoria Il Piano. De tour en uitleg wordt dus in vlekkeloos Engels uitgevoerd en is voor ons goed te volgen. De wijnbouw op dit landgoed wordt sinds 1973 door de Carlesi-Zucconi familie uitgevoerd.

We bekijken eerst de prachtige wijngaarden, waar op dit landgoed voornamelijk Sangiovese-druiven voor geplant zijn. David vertelt over het gevolg van klimaatverandering voor de wijnbouw: de temperatuur is in juni al zo hoog, dat wijnbouwers de helft van de druiven wegknippen zodat de andere helft tenminste voldoende vocht krijgt. Ook de olijfbomen hebben het zwaar en is de opbrengst van olijfolie een stuk lager dan anders.

Ondanks deze weinig opwekkende berichten, zien de wijngaarden er prachtig uit. Eindeloos lange rijen wijnranken staan in kaarsrechten paden naast elkaar geplant. De druiven zijn nog groen maar al wel duidelijk zichtbaar.

San Gimignano is de streek van de Vernaccia, een droge witte wijn die alleen maar in deze regio geproduceerd wordt. Drink je (net als ik) liever rood, dan zorgt de heerlijke Sangiovese-druif voor uitstekende Chianti-wijn. Hoewel San Gimignano niet in de échte Chianti Clasico-streek ligt, mag de wijn uit deze regio toch Chianti genoemd worden, maar dan Chianti Colli Sienese (vertaald: Chianti van de heuvels van Siena). Het DOCG-stempel op de hals van de fles (geen zwarte haan, want die is alleen van de Clasico) is een kwaliteitskeurmerk van de wijn.

Fattoria Il Piano David
Uitleg van David in de wijngaard. Suleiman geniet vooral van de schaduw.

Tour over het landgoed

Na de wijngaarden worden we naar een oude, middeleeuwse wijnkelder gebracht, die in een oude heuvel verstopt lijkt te zijn. David geeft volop uitleg over de geschiedenis van het landgoed en ontgrendelt dan de enorme deur naar de wijnkelder.

Suleiman, die duidelijk last heeft van de warmte, ploft dankbaar languit op de koele keldervloer neer en is met geen stok meer in beweging te krijgen. En ook wij genieten even van de koelte van deze wijnkelder, waar talloze vaten opgeslagen liggen.

Wijnkelder Fattoria Il Piano
De oude wijnkelder

Ik houd echt enorm van de aanblik van oude, houten barrels, waar de wijn in ligt te rijpen. De vaten weerspiegelen iets van de enorme historie van de wijnbouw. Ook hier krijgen we uitgebreid uitleg over het fermenteringsproces van de Carlesi Zucconi-wijnen.

Na de wijnkelder bezoeken we nog een oude kapel en lopen we daarna terug naar de ontvangstruimte om de wijn nu ook echt zelf te proeven.

Wijnkelder Fattoria Il Piano

Wijnproeverij

Dit is natuurlijk ons favoriete gedeelte van de wijntour! We krijgen diverse wijnen voorgeschoteld, vergezeld van heerlijke lokale producten. Natuurlijk krijgen we uitgebreid uitleg over de wijnen en de Sangiovese-druif.

Wijnproeverij Chianti

De groep is niet zo groot en David blijkt een geanimeerd verteller, die ontzettend veel van het landgoed, de wijnbouw en Toscane afweet. Maar de gesprekken aan tafel gaan ook over talloze andere onderwerpen waardoor het een enorm gezellige bijeenkomst is. En tijdens de wijnproeverij dwalen mijn blikken toch regelmatig af naar het schitterende Toscaanse landschap om ons heen: wat is het hier mooi!

Na afloop schaffen we flink wat wijn aan zodat we het komende jaar voorzien zijn van heerlijke Chianti-wijnen. Op de een of andere manier smaakt wijn, waarvan je het landgoed zelf bezocht hebt, toch lekkerder!

Wijnproeverij Chianti

Fattoria Il Piano zelf bezoeken

Wil je na het lezen van dit blog ook een bezoek brengen aan Fattoria Il Piano? Ik kan het zeker aanraden! Niet alleen is de locatie ontzettend mooi gelegen, de wijnen zijn uitstekend en de tour heel interessant. De wijntour is zeker niet commercieel en omdat hier geen grote groepen deelnemen, is de tour juist heel persoonlijk.

Er zijn verschillende wijntours mogelijk: wij deden de ‘Estate Tasting’ die om 11.00 uur ‘s ochtends begint. Het is ook mogelijk om in de middag wijn te proeven, maar dan krijg je vanwege de warmte geen rondleiding door de wijngaard.

Wijngaarden Fattoria Il Piano
De wijngaarden van Fattoria Il Piano

Je hebt wel een auto nodig om bij Fattoria Il Piano te komen; hoewel je San Gimignano in de verte ziet liggen is het te ver om te lopen.

Ben je met een huurauto in Toscane maar wil je toch de Carlesi-Zucchoni-wijn kopen? Geen nood, het wijnhuis kan de wijn ook versturen. Neem je de wijn wel zelf mee, houd er dan rekening mee dat de wijn niet in een hete auto mag liggen. Tijdens onze vakantie hebben we dus aardig wat keren met de flessen wijn lopen slepen om de wijn koel te houden.

Je kunt ook overnachten bij Fattoria Il Piano: er is namelijk een agriturismo bij. Echter, wij hebben enorm goede ervaringen met overnachten bij het vlakbijgelegen Borgo Montauto dus die zou ik zeker aanraden!

Borgo Montauto Agriturismo
De weelderige tuin van ons agriturismo Borgo Montauto.

Fattoria Il Piano ligt vlakbij San Gimignano. Heb je mijn blog over San Gimignano al gelezen?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Janet

    Wat lijkt me dit een heerlijke regio zeg. Ik houd van die prachtige valleien vol met wijngaarden, het is heerlijk om daar rond te rijden en genieten van wat wijnproeverijen. Deze regio lijkt me tof om eens te ontdekken.

    12 februari 2023 at 7:32 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge