Follow me:
Ringvaart Haarlemmermeer

Fiets een rondje Ringvaart Haarlemmermeer: 62 km langs het water!

Op een zonnige dag, liefst zonder al te veel wind, fiets ik graag een rondje langs de Ringvaart rondom de Haarlemmermeer. Het is fietsen zonder al te veel na te denken over de route: je volgt gewoon het water! Rond de Haarlemmermeerpolder ligt een ruim 60 kilometer lange ringvaart, waar indertijd het water uit de polder in afgevoerd werd. De dijk is een populaire plek om te fietsen of, wat wij ook regelmatig doen, voor een rondje met de cabrio.

Wanneer we met de racefiets deze ronde doen, nemen we eigenlijk weinig tijd voor de bezienswaardigheden langs de Ringvaart. Maar er is genoeg te zien en vergeet ook de leuke hotspots niet! Zeker als je af en toe even van de ringvaart afwijkt, zijn er veel mooie dingen te zien!

Vanuit Hoofddorp fiets ik meestal via Zwaanshoek naar de Ringvaart. Daar sla ik linksaf, de Hillegommerdijk op.

Een ommetje vanaf de Ringvaart langs de bollenvelden

Fiets je de Ringvaart in april of begin mei? Dan is het de moeite waard om even een ommetje te maken langs de bloeiende bollenvelden! Vlak voor Beinsdorp neem je de brug naar Hillegom. Bij de eerste rotonde sla je linksaf, de Olympiaweg op. Deze volg je tot het verkeerslicht op de Leidsestraat. Hier steek je heel schuin naar rechts de weg over om daar linksaf te slaan, de Veenenburgerlaan in. Op dit prachtige dijkje zie je links en rechts de bollenvelden liggen! Een heel fotogeniek plekje, maar wees wel voorzichtig met het foto’s maken: verniel de bloemen niet!

april cabrio

Fiets je deze weg helemaal uit, dan kom je bij de Keukenhof uit. Direct na de Keukenhof sla je linksaf, deze weg vervolg je een heel eind dwars door Lisse. Op het kruispunt met de Oranjelaan sla je rechtsaf, vervolgens linksaf de Kanaalstraat in en die brengt je weer terug op de Ringvaart.

Een tussenstop bij de Olmenhorst

Je kunt de Ringvaart verder vervolgen, óf je steekt recht over, de Lisserbroekerweg op, die je bij Landgoed De Olmenhorst brengt. Op het landgoed vind je talloze boomgaarden, waar je in het najaar zelf appels en peren kunt plukken.

Behalve de boomgaarden zijn er ook leuke winkels op het landgoed, waaronder de mooie landwinkel. Hier kun je lokale producten kopen of wat drinken op het zonnige terras. Een mooi plekje!

Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, Lisserbroek

Olmenhorst boomgaard
De boomgaard van ‘De Olmenhorst’

We fietsen weer terug naar de Ringvaart en vervolgen deze in zuidelijke richting.

Grand Café De Parel – Leimuiderbrug

Grand Café De Parel is één van mijn favoriete hotspots in de Haarlemmermeer. Het ligt heel mooi aan de Ringvaart, met zicht op het water. Rondom het restaurant is een terras, waar je op een zomerse dag heerlijk buiten zit en de eindeloze stroom voorbijgangers kunt bekijken.

Het eten is echt ontzettend lekker en wordt prachtig opgediend. Hoewel de gerechten op de kaart wat ‘eenvoudig’ lijken (o.a. schnitzel, saté en spareribs) weten ze deze toch op uitzonderlijk lekkere wijze klaar te maken en heb je echt het gevoel dat je ‘luxe’ uit eten bent!

Kom je met de auto, dan is het vaak zoeken naar een parkeerplek. Ook is het terras op een zonnige dag in no-time vol dus je moet een beetje geluk hebben!

Grand Café De Parel, Leimuiderdijk 365, Leimuiderbrug

Ringvaart Haarlemmermeer
De Ringvaart bij Buitenkaag.

Route Ringvaart: via Rijsenhout en Schiphol

We stappen weer op de fiets en vervolgen de route. Het eerstvolgende dorp is Rijsenhout: een ontzettend langgerekt dorp dat kilometerslang aan de Ringvaart ligt. In Rijsenhout vind je Theetuin The Fig Tree: ik ben hier zelf nog nooit geweest maar hun Instagramaccount ziet er wel erg leuk uit! Ik ga er snel een keertje kijken!

Wanneer we ‘s avonds een rondje fietsen, dan slaan we meestal net voorbij Rijsenhout linksaf, waar een prachtig fietspad rechtstreeks naar Hoofddorp loopt. Maar voor een rondje Ringvaart fietsen we natuurlijk door!

Op Schiphol houdt het fietspad langs de Ringvaart even op: je slaat hier linksaf en bij het volgende verkeerslicht rechtsaf. Je fietst nu langs de luchtverkeersleiding, langs het Steigenberger Airport Hotel en langs kantoren van KLM. Even later kun je op het fietspad rechtsaf slaan en zo kom je weer op de Ringvaart uit (zie onderstaand kaartje).

Ringvaart kaartje

De Molen van Sloten

Even later komen we langs een iconisch punt op de route: de Molen van Sloten, waar zich ook het Kuiperijmuseum bevindt. De molen is elke dag tussen 10 en 17 uur te bezoeken. Je krijgt dan een rondleiding door de molen. Terwijl je wacht op de start van de rondleiding, of wanneer je de rondleiding achter de rug hebt, kun je ook gelijk het Kuiperijmuseum bezoeken.

Molen van Sloten & Kuiperijmuseum, Akersluis 10, Sloten

Molen Ringvaart
Dit is niet de molen van Sloten maar één van de andere molens langs de Ringvaart.

Restaurant ‘Bij Qunis’

Wil je op een unieke locatie dineren? Ga dan eens uit eten bij restaurant ‘Bij Qunis’. Dit restaurant is gevestigd in één van de voormalige stoomgemalen, die ooit de Haarlemmermeerpolder leegpompten. Het schitterende gebouw is nu omgebouwd naar een restaurant.

Het eten is behoorlijk aan de prijs, maar je krijgt daar wel kwaliteit voor terug! En hoe tof is het om in dit industriële pand te dineren!

Restaurant ‘Bij Qunis’, Akerdijk 12, Lijnden

Het Fort bij Vijfhuizen

Nog één van mijn favoriete plekken in de Haarlemmermeer! Vlakbij Vijfhuizen ligt een oud fort, dat ooit gebouwd is voor de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie van 135 kilometer lang om Amsterdam te kunnen beschermen in oorlogstijd. In de omgeving vind je echt heel veel van deze forten, die uiteindelijk nooit echt gebruikt zijn.

Kunstfort Vijfhuizen
Het fort bij Vijfhuizen

Het fort van Vijfhuizen is omgedoopt tot Kunstfort Vijfhuizen, waar kunstwerken en tentoonstellingen te zien zijn. Veel interessanter vind ik persoonlijk Restaurant ‘t Fort, waar je echt heerlijk kunt eten! De quesadilla is echt een aanrader! Op een zonnige dag kun je erg leuk lunchen op het terras. Een van de leukste hotspots in de omgeving!

Kunstfort Vijfhuizen en Restaurant ‘t Fort, Fortwachter 1 & 3, Vijfhuizen

Restaurant t Fort Ringvaart
Quesadilla’s bij Restaurant ‘t Fort

Langs de ringvaart: Het gemaal van Cruquius

Zelf fiets ik meestal vanaf het fort via de Geniedijk terug naar Hoofddorp, omdat dit een heel mooi fietspad is. Iets verderop aan de Ringvaart vind je echter nog een laatste interessante bezienswaardigheid: het gemaal van Cruquius.

We noemden het net al: er waren vier gemalen die ooit het Haarlemmermeer leegpompten zodat er een polder ontstond. Wil je weten hoe dat in zijn werk ging? Bezoek dan het museum in het gemaal van Cruquius. Hoewel een deel van het museum voor mij iets te technisch is, is het wel fantastisch om de gigantische installatie in werking te zien. En dat in het prachtige industriële gebouw langs de Ringvaart, dat al fotogeniek op zich is!

Naast het gemaal vind je Theehuis Cruquius, waar je ook fijn op het terras kunt zitten.

Cruquius Haarlemmermeer
Het gemaal De Cruquius

Een rondje Ringvaart fietsen – Praktisch

Op zonnige dagen in het weekend kan het behoorlijk druk zijn op de Ringvaart. Niet alleen zijn er dan heel veel fietsers, maar ook rijden er de nodige auto’s en motoren. In alle rust een rondje fietsen is er dan niet echt bij… Zorg in ieder geval dat je goed rechts houdt zodat je zonder gevaar gepasseerd kan worden.

Wanneer je de hele ronde fietst, is dit ongeveer 65 kilometer. En om de een of andere reden lijk je de hele ronde ook wind tegen te hebben… 🙂 In diverse dorpen langs de ringvaart vind je wel een restaurant of café aan het water voor een tussenstop.

Woon je niet in de Haarlemmermeer maar wil je toch eens het rondje Ringvaart fietsen? Je parkeert je auto heel makkelijk bij de woonboulevard van Cruquius, vanaf waar het een klein stukje fietsen is naar de Ringvaart.

Een aanrader is het fietsboekje van Ontdek HLMRMeer: op hun website vind je meer informatie over deze gratis kaart!

Ringvaart Haarlemmermeer

Meer lezen over wat er te doen is in de gemeente Haarlemmermeer? Lees dan mijn blog over mijn ontdekkingstocht!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Max

  Dank Sanne voor je mooie routeaanduiding om bij Schiphol voorbij de KLM kantoren te komen. Ik ben hier keer op keer fout gefiets. Hopelijk vandaag een eerste keer foutloos. Groetjes, Max

  1 juni 2020 at 2:20 pm
  • Reply Anne

   Haha succes Max! Ik ben ook een keertje verkeerd gefietst en dat was echt balen!

   1 juni 2020 at 2:31 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge