Follow me:
Salzburg

Salzburg: Een stedentrip naar de Oostenrijkse muziekstad!

Wie Salzburg zegt, zegt Mozart. Deze prachtige barokke Oostenrijkse stad ademt als het ware muziek uit. Op elke hoek van de straat worden de welbekende Mozartkugeln verkocht. Ook de nostalgische film ‘Sound of Music’ vindt haar roots in Salzburg en je kunt heel wat filmlocaties in de stad terug vinden!

Foto boven: Tourismus Salzburg

Als ik heel eerlijk ben, vind ik Salzburg een veel leukere stad dan Wenen. Natuurlijk is Wenen een stuk groter en kun je daar veel meer tijd doorbrengen, maar ik vind juist het knusse en gezellige van Salzburg heel leuk. In Salzburg heb je echt het gevoel dat je in Oostenrijk bent; in Wenen had ik dat wat minder.

De Hohensalzburg

Hoog boven de stad torent de burcht Hohensalzburg uit. Een kasteel zoals een kasteel ook echt hoort te zijn, met dikke muren en imposante torens. De vesting ligt op de Festungsberg en is één van de grootste kastelen van Europa. Tegenwoordig kun je de Hohensalzburg bereiken dankzij de Festungsbahn: een treintje dat de toeristen omhoog brengt.

Dankzij de Salzburgerlandcard kunnen we gratis in de diverse musea in het kasteel, zoals het Festungsmuseum en het grappige Marionettenmuseum. Je mag hier zelf met marionetten aan de slag en dat is moeilijker dan het lijkt!

Vanaf de burcht ontvouwt zich een prachtig panorama: diep onder je ligt Salzburg als een miniatuurstad met smalle straatjes en mini-autootjes.

Salzburg
De Hohensalzburg torent hoog boven Salzburg uit! (Foto: Tourismus Salzburg)

Uitzicht vanaf de Kapuzinerberg

Het mooiste uitzicht op de burcht heb je vanaf de Kapuzinerberg, aan de overkant van de rivier Salzach. We steken de rivier over via de grappige Mozartsteg, de voetbrug over de rivier. Aan de noordkant van de Salzach begint de steile klim omhoog naar het Kapuziner Kloster. We worden beloond met een werkelijk fantastisch uitzicht over de stad! Door de gezellige Linzergasse lopen we terug naar de Salzach, om via de Staatsbrücke over te steken naar het oude centrum van Salzburg.

Het centrum van Salzburg

Het centrum van Salzburg is compact en heel stijlvol in de nog barokke sfeer. In traditionele koffiehuizen schenkt men grote koppen koffie en serveert er een uitstekende Sachtertorte bij.

Je vindt hier gezellige smalle straatjes, leuke cafeetjes en er hangt een heel fijn sfeertje. Overal staan prachtige oude gebouwen en in de zomermaanden rijden er voortdurend paardenkoetsjes af en aan.

Ondanks dat de stad niet zo groot is en je er in twee dagen wel helemaal doorheen bent, is het ook gewoon een leuke stad om te relaxen. Lekker met een mooi boek bij een gezellig koffietentje van het sfeertje genieten!

Salzburg
Uitzicht vanaf de Kapuzinerberg op Salzburg (Foto: Tourismus Salzburg)

De Dom van Salzburg

De Dom van Salzburg is een prachtige oude kathedraal, midden in het centrum. Al in 774 stond hier een basiliek die helaas in de 16e eeuw afbrandde. De huidige kathedraal dateert uit 1611. Vooral vanaf de Hohensalzburg is te zien hoe groot de Dom is. De karakteristieke blauwkoperen torens geven de stad een wat sprookjesachtige aanblik!

Een leuk weetje: de beroemde componist Mozart heeft nog op het orgel van de Dom gespeeld!

Mozart en Salzburg

Over Mozart gesproken: deze Oostenrijkse componist is onlosmakelijk verbonden met Salzburg. Hij werd hier in januari 1756 geboren en bracht een deel van zijn leven in deze Oostenrijkse stad door, onder andere aan het bisschoppelijke hof. Toch was de band tussen Mozart en zijn geboortestad niet al te hecht en gedurende zijn leven verhuisde hij naar Wenen, waar hij in 1791 overleed.

In de drukke Getreidegasse vinden we het geboortehuis van Mozart. Hier is een museum ingericht voor de beroemde musicus, waar bezoekers de originele kamers kunnen bezoeken. Er zijn onder andere oude muziekinstrumenten, portretten en oude brieven te bewonderen.

Overal in de stad zijn de beroemde chocolaatjes ‘Mozartkugeln’ te koop als typisch souvenirtje voor thuis!

Mozarts geboortehuis Gertreidegasse
Mozarts Geburtshaus in de gezellige Gertreidegasse.

Schloss Mirabell en Schloss Hellbrunn

Wie de Sound of Music heeft gezien, herkent ongetwijfeld de schitterende tuinen van Schloss Mirabell! De zeven kinderen Von Trapp dansten hier met hun vrolijke kinderjuf Maria tussen de kleurige bloemen door. In de prachtige Marmorsaal in het slot heeft de familie Mozart nog gemusiceerd, al zullen de meeste toeristen voor de symmetrische tuinen komen.

Schloss Mirabell bezocht maar nog niet genoeg gekregen van mooie tuinen? Een eindje buiten de stad vind je het schitterende Schloss Hellbrunn. In de tuinen van dit kasteel vind je bijzondere waterfonteinen: de Wasserspiele. Ook het bekende prieeltje uit de film over de Von Trapps staat in de tuin van Hellbrunn.

De Salzburger Festspiele

Ook al is Salzburg niet zo groot, het is een hele fijne stad om in te verblijven. De klassieke stijl maakt dat je je zelf ook een beetje in een film waant en overal is muziek te horen! Zeker wie in de zomermaanden komt, kan genieten van de Salzburger Festspiele: een enorm festival met veel klassieke muziek en uiteraard Mozarts opera’s.

De muziek wordt op verschillende plekken in de stad uitgevoerd, onder andere bij de burcht Hohensalzburg.

Praktisch Salzburg

We noemden het net al: de Salzburgerlandcard. Wie in de schitterende Alpenregio Salzburgerland verblijft, kan deze pas aanschaffen om gratis veel bezienswaardigheden te kunnen bezoeken. Een dag Salzburg is bij de pas inbegrepen. Overigens is Salzburg ook prima te bereiken vanuit het werkelijk schitterende Berchtesgadener Land, de Duitse regio die als een schiereiland in Oostenrijk ligt.

Ik heb hele goede herinneringen aan Hotel Hofwirt, dat aan de voet van voornoemde Kapuzinerberg ligt. Het centrum is op loopafstand en het hotel is aan een rustige straat gelegen. De prijs voor een 2-persoonskamer is gemiddeld € 140,00. Aanrader!

Salzburg winter
Ik combineerde een bezoek aan Salzburg vaak met mijn wintersport (Foto: Tourismus Salzburg).

Combineer Salzburg en je wintersport!

In het verleden combineerde ik Salzburg vaak met een week wintersport. We reisden op donderdagavond met de trein vanuit Nederland naar Salzburg, waar we vrijdagochtend arriveerden. Vrijdag gebruikten we om de stad te bezoeken en de typisch Oostenrijkse sfeer op te snuiven. Zaterdagochtend vroeg namen we de trein naar het skigebied naar keuze (in mijn geval vaak Saalbach-Hinterglemm), zodat we uitgerust konden skiën!

Meer lezen over Salzburg? In dit uitgebreide blog met 25 tips voor Salzburg vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en toffe adresjes in Salzburg!

Heb je wat langer de tijd? Ontdek dan zeker ook de prachtige regio Salzburgerland! In dit blogartikel vertel ik je meer over de bezienswaardigheden in deze regio.

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Daphne | Travelshot.nl

  Leuk artikel ! Ik vond Salzburg echt een fijne stad, helaas was het vrij regenachtig en grauw toen ik de stad bezocht, graag ga ik er nog eens heen met mooi weer 😉
  Daphne | Travelshot.nl onlangs geplaatst…Op naar de Vesuvius!My Profile

  2 oktober 2016 at 10:44 pm
  • Reply Anne

   Oke, dat is jammer inderdaad! De meeste steden zijn op hun mooist met mooi weer!

   2 oktober 2016 at 11:01 pm
 • Reply Wanda

  Deze stad wil ik zeker nog eens bezoeken! Twee jaar geleden was het de bedoeling maar na ons uitstapje naar Wenen en vooral de hitte op dat moment, hebben we er van afgezien maar het is zeker een stad waar ik graag naar toe zou willen.
  Wanda onlangs geplaatst…Op de Koffie: Oostenrijk, Boektober & herfstMy Profile

  3 oktober 2016 at 7:56 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Ik ben dan weer nooit in Wenen geweest, dat lijkt mij nog een erg mooie stad! Maar Salzburg is wel heel leuk!

   9 oktober 2016 at 11:25 am
 • Reply Annelies Gerrits

  Prachtige stad! Lang geleden heb ik een tijdje in Oostenrijk gewerkt en heb toen Salzburg een paar keer bezocht. Zou er graag nog eens heen willen!

  27 oktober 2016 at 11:22 pm
  • Reply Anne

   Wat gaaf dat je in Oostenrijk gewerkt hebt! Was ooit mijn grote droom! 😀

   28 oktober 2016 at 12:07 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge