Follow me:

Waarom Arnhem superleuk is voor een weekend weg!

De Gelderse stad Arnhem heeft echt waanzinnig veel te bieden voor een weekend of weekje weg! En dat is niet alleen om de prachtige natuur van de Veluwe. Arnhem heeft een gezellig stadscentrum met leuke cafes en restaurants en hippe winkels. En met de Museumjaarkaart kun je in deze omgeving al helemaal alle kanten op.

Sinds vorig jaar zijn we af en toe een weekend in ons chaletje op een vakantiepark in Arnhem te vinden. Het liefst nemen we onze racefietsen mee, maar bij minder weer bezoeken we bijvoorbeeld een leuk museum of kasteel. Wat kun je in en om Arnhem allemaal doen?

Ga de natuur rondom Arnhem in!

Als het weer het toelaat, gaan we altijd de natuur in Arnhem in. Zo stond ik gisterochtend al rond half 6 met mijn camera op de Posbank om de zonsopgang te fotograferen. Pas op, je mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang het Nationaal Park Veluwezoom in. De echte zonsopgang zelf moest ik dus aan mij voorbij laten gaan maar het ‘gouden uurtje’ pakte ik wel mee.

Arnhem Posbank

‘Wilde’ paarden in Nationaal Park Veluwezoom, op de top van de Posbank.

Gistermiddag stapten we op onze racefiets om nog een keer de Posbank op te gaan. De uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met bossen, vormen echt een fantastisch fietsgebied. Ik krijg er echt nooit genoeg van! Sowieso is de Veluwe een heerlijke regio om te fietsen: bijna overal zijn mooie fietspaden en je kunt alle kanten op.

Mooie wandelgebieden in de omgeving zijn bijvoorbeeld het Deelerwoud of de Ginkelse Heide.

2017

De Veluwezoom is ook een fantastisch gebied om te fietsen: hier het klimmetje van de Emmapiramide!

Waarom ik niet enthousiast ben over Nationaal Park De Hoge Veluwe

Een bekend natuurgebied is Park De Hoge Veluwe, dat pal tegenover ons vakantiepark ligt. Zelf zal ik dit niet zo snel bezoeken omdat ik de toegangsprijs van € 9,50 veel te hoog vind. Op hun website staat een heel artikel met argumenten waarom de prijs zo hoog is. Blijkbaar voelen ze zelf ook aan dat dit bedrag buiten proporties is.

Helaas gebruiken ze geen steekhoudende argumenten in hun betoog dus ik zie niet zo goed in waarom dit bedrag zo hoog moet zijn. Zo stellen ze dat je indirect via belastinggeld ook voor andere natuurgebieden betaalt. Zal ongetwijfeld, maar ik betaal niet dusdanig veel belasting dat ik daarmee zo’n 10 euro per bezoek aan Veluwezoom betaal! En voor de Amsterdamse Waterleidingduinen betaal ik slechts € 10,00 voor een heel jaar! Ook is het onzin dat je dankzij dit geld ‘gebruik mag maken’ van hun restaurant en theehuis… Volgens mij brengen restaurant en theehuis juist geld in het laatje en is het niet zo dat je hier per gratie gebruik van mag maken omdat je entree betaalt.

Kortom, er liggen genoeg andere mooie natuurgebieden in de omgeving dus sla ik De Hoge Veluwe voorlopig nog maar even over.

Arnhem Posbank

Er zijn genoeg andere natuurgebieden in de omgeving van Arnhem, dus ik sla vooralsnog Park De Hoge Veluwe wel over!

Wie wel een museum wil bezoeken…

…die heeft genoeg keuze in de omgeving. Zeker met een Museumjaarkaart zit je hier goed! In Arnhem zelf ligt het Openluchtmuseum. Ik heb jarenlang gedacht dat dit een saai en oubollig museum is, maar niets is minder waar! Een paar jaar geleden kwam een Fins reisgenootje naar Nederland en bezochten we een dag het Openluchtmuseum. We kwamen echt tijd tekort en ze vond het fantastisch om zo in een dag een indruk van Nederland te krijgen.

Er liggen ook diverse interessante landhuizen en kastelen in de buurt. In Oosterbeek is het Airborne Museum in de historische villa Hartenstein gevestigd. Een aanrader: in dit museum leer je ontzettend veel over de Slag bij Arnhem! We bezochten dit museum op een hele regenachtige dag: bij mooi weer kun je ook een interessante wandeling door het gebied maken. Deze hebben we dus nog tegoed! Sowieso vind je meer oorlogsmusea in deze omgeving.

Liever naar een mooi kasteel? Wij bezochten pas Kasteel Doorwerth en dat was verrassend interessant. Ook de bijbehorende lunchroom is een prachtig plekje.

Kasteel Doornenburg en Huis Zypendaal staan ook nog hoog op ons lijstje. Voor kinderen schijnt het Watermuseum leuk te zijn.

Arnhem Doorwerth

Het prachtige kasteel Doorwerth is echt de moeite waard!

Lekker uit eten in Arnhem

In Arnhem heb je echt veel leuke restaurants! Wij hebben onlangs echt heerlijk gegeten bij een Thais restaurant aan de Rijnkade: Salathai. Vlak achter de beroemde Korenmarkt zit een leuk steegje waar je het restaurant Mejuffrouw Janssen vindt. Erg lekker eten in een sfeervol restaurant. Naast Mejuffrouw Janssen zit Restaurant De Smidse, waar je ook heerlijk eet in, jawel, een oude smidse. Tip: probeer de rode huiswijn uit!

Liever een avondje goedkoop uit eten? Dan ga je het beste naar Happy Italy: een supergoedkoop maar erg goed adresje vlakbij het station. Hier eet je echt heerlijke pizza’s of pasta’s; het restaurant is enorm groot maar toch wel heel gezellig. Aanrader!

De kroeg zijn we hier nog niet echt in geweest, maar de Korenmarkt is wel een begrip in Arnhem en omstreken!

Arnhem Happy Italy

Goedkoop uit eten? Bij Happy Italy heb je heerlijke pasta’s voor superweinig geld!

Leuke steden in de omgeving

Hoewel Arnhem veel leuke winkelstraatjes kent (een blog hier over komt ongetwijfeld nog wel een keer!), zijn er ook diverse steden in de omgeving die de moeite waard zijn.

Ik kom zelf uit Apeldoorn dus daar gaan we graag naar toe. In de uitgestrekte bossen rondom Paleis Het Loo kun je echt fantastisch wandelen! Op zaterdag is er op het Marktplein een hele grote markt, die leuk is om te bezoeken. Tip: onderbreek je marktbezoek voor een kop koffie, een broodje of zelfs een high tea in Het Oude Kantongerecht, tegenover de markt. Hier word je uiterst gastvrij bediend en het is zo’n fijn en gezellig adresje!

Zutphen is ook een erg leuk stadje dat de moeite waard is om te bezoeken. Ook hier is er op zaterdag markt. Slenter door de oude historische straatjes en bezoek de bijzondere winkeltjes in deze stad! Aanrader!

Zutphen is een leuk stadje om te winkelen.

Vlakbij Zutphen ligt Bronckhorst: het kleinste stadje van Nederland. Je vindt hier vooral bijzondere winkeltjes en restaurants maar het is zo’n fijn plekje om even rond te slenteren. Op zonnige dagen zitten de terrassen al snel vol dus probeer op tijd een plekje in de zon te zoeken! Hetzelfde geldt voor het middeleeuwse stadje Doesburg, bekend vanwege de mosterd. Leuk plekje om te eten of te drinken: Stadbierhuys De Waag!

Glas & Keramiekatelier Kiki in Bronckhorst

Droompark De Hooge Veluwe

Ben je enthousiast geworden om eens een weekendje in Arnhem door te brengen? Wij verblijven altijd op Droompark De Hooge Veluwe in Schaarsbergen. Een ideale locatie: je zit al op de weg naar het Nationaal Park Veluwezoom. Het park heeft een leuk restaurant, een binnen- en buitenzwembad en heeft echt supermooie chalets te huur. Aanrader!

En wie toch een keer Park De Hoge Veluwe wil bezoeken: de ingang ligt aan de overkant!

Arnhem fietsen

Ideaal: vanuit ons chalet fietsen we binnen een kwartier al de mooiste natuurgebieden binnen!

Disclaimer: Dit artikel is volledig op eigen titel geschreven en is geen samenwerking met bovengenoemde partners of gesponsorde post. 

 

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Ilse Visscher

  Heel leuk geschreven, met zelfs nieuwe ideeën voor mensen die er in de buurt wonen! Die adresjes om uit eten te gaan ga ik zeker eens kijken. En oooh dePosbank! Ik kom daar het liefste ieder weekend.
  Ilse Visscher onlangs geplaatst…Blog #22: Persoonlijk: mijn verhaal over de kraamtijd, deel 1My Profile

  21 mei 2018 at 11:55 am
  • Reply Anne

   Dank voor je compliment Ilse, leuk om te horen! Ja, sinds ik in het westen woon mis ik de Posbank nog wel het meest!

   21 mei 2018 at 12:02 pm
 • Reply Wanda

  Ik heb ooit wel gewinkeld in Arnhem en toen riep ik inderdaad dat ik terug wilde voor een weekendje om de stad beter te ontdekken maar daar is het nog nooit van gekomen. Misschien toch maar eens zien of we in het najaar of anders volgend jaar een keer naar deze stad kunnen gaan.
  Wanda onlangs geplaatst…De mooiste autoroute aan de Costa BravaMy Profile

  22 mei 2018 at 10:31 pm
  • Reply Anne

   Zeker een keer doen, het is echt een leuke omgeving!

   25 mei 2018 at 6:20 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge