fbpx
Follow me:

Koninklijk wandelen in de Kroondomeinen bij Paleis Het Loo

In de herfst is het heerlijk wandelen in de prachtige bossen rondom Paleis Het Loo. Het park, dat maar liefst 650 hectare bossen bevat, ligt aan de rand van Apeldoorn en dat maakt het heel benaderbaar. En het sfeertje dat er rond deze locatie hangt? Die is toch wel koninklijk te noemen! 

In het park kan gekozen worden uit diverse wandelroutes maar zelf loop ik eigenlijk altijd hetzelfde rondje: naar de Hoge Veldvijver. Het is daar zó mooi! We steken op deze route de chique Koningslaan over en zien het naastgelegen schitterende grasland met de grote, oude eiken die in de herfst prachtig kleuren!

De Hoge Veldvijver

De Hoge Veldvijver

We lopen langs het Jagershof; het grote huis dat ooit gebouwd werd voor de hofjagers en dat nu door een echtpaar bewoond wordt: je zal er wonen! Iets verderop vinden we het Paardenkerkhof, waar de paarden en huisdieren van de Oranjes begraven liggen. De teksten op de grafsteentjes roemen de liefde en trouw van de paarden, honden en katten.

In de buurt van de Veldvijver zien we het botenhuis, het theepaviljoen en het badpaviloen; alledrie in dezelfde prachtige stijl. Voor het theepaviljoen is een houten vlonder; een fotogeniek plekje! Aan het einde van de vlonder kun je in het water de gigantische karpers zien zwemmen!

Het is mogelijk om rond de vijver te lopen, om vervolgens terug te lopen naar het Paleis. We zien de Sprengen liggen, verstilde beekjes in het boslandschap. Op de terugweg passeren we nog het hertenkamp, waar de reeën zó tam zijn dat ze rustig blijven staan als je vlak langs ze loopt.

Prachtig zicht over het Hertenkamp

Prachtig zicht over het Hertenkamp

Theepaviljoen aan Hoge Veldvijver

Het Theepaviljoen aan de Hoge Veldvijver.

 

Prins Hendrik Garage
In het begin van de 20e eeuw was Koningin Wilhelmina er nog niet zo van overtuigd dat de auto’s de wereld zouden veroveren. Het duurde dan ook even voor haar echtgenoot, Prins Hendrik, een garage kreeg voor zijn liefhebberij: auto’s! Deze garage is inmiddels omgebouwd tot restaurant/café, met nog wel een knipoog naar de oorspronkelijke bestemming van dit gebouw. In het interieur zijn namelijk kleine verwijzingen naar de auto-hobby van de Prins aangebracht.

De Prins Hendrik Garage is een zelfbedieningsrestaurant, waar je allerhande broodjes, salades, soepen, gebak etc. vindt. Op het terras kun je heerlijk zitten; je hebt er een mooi uitzicht op de Koninklijke Stallen en het mooie binnenplein. Rond de Kerstdagen ligt hier een ijsbaantje en staan er vuurkorven en koek-en-zopie-tentjes voor extra sfeer!

In de Koninklijke Stallen zie je de diverse oude auto’s en rijtuigen van de koninklijke familie uitgestald staan. Koetsen, hondenkarretjes, oude Volvo’s…van alles staat er achter de glazen wanden (gratis toegang).

OI000050


Praktisch
Entree voor het Paleispark is € 2,00 p.p. Kom je hier vaker, dan loont een jaarkaart € 8,00 zeker.
Er staan alleen betaalautomaten bij de ingangen bij de grote parkeerplaats (van het Paleis) en het kleine parkeerplaatsje Bosloo, dat je verderop langs de Amersfoortseweg vindt (vlak voor het einde bebouwde kom). De eerstgenoemde parkeerplaats raden we je niet aan; hier vraagt men maar liefst € 5,00 voor parkeren. Bij Bosloo is parkeren gratis.

Openingstijden Paleispark: van 9.00 uur tot een half uur na zonsondergang (uiterlijk 18.00 uur).

Een kaart met wandelroutes vind je hier.

Combineer je wandelen bij Het Loo met een middagje shoppen in Apeldoorn? Bij het Apeldoorns Koffiehuys kun je heerlijk lunchen! Een heel idyllisch plekje en een uitstekende menukaart!

 

Prachtig zicht op Paleis Het Loo in de herfst

Prachtig zicht op Paleis Het Loo in de herfst

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Renske

  Ik woon niet eens enorm ver van dit gebied – ik gok drie kwartier rijden -, maar ik ben er nog nooit geweest. Het lijkt mij er prachtig mooi zeg!

  18 oktober 2015 at 11:06 am
  • Reply Anne

   Ik woon zelf in Apeldoorn dus dan kom ik er wel wat vaker. Maar vind het elke keer weer prachtig dus het is (vind ik dan ?) een autoritje wel waard! Zeker als je het combineert met het Paleis zelf of met een middagje shoppen in Apeldoorn!

   18 oktober 2015 at 11:36 am
 • Reply Stephanie

  Wauw ziet er mooi uit daar! Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me wel de moeite waard!

  19 oktober 2015 at 8:39 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, het is er schitterend! Misschien een leuke locatie voor een bloggersmeeting? ?

   19 oktober 2015 at 11:36 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge