Follow me:
Haarlem

Haarlem: Terrasjes, musea en leuke winkels!

Het is nauwelijks twintig minuten met de bus vanaf mijn huis naar hartje Haarlem. Toch doe ik het maar zelden, terwijl Haarlem een fantastische stad is! Het oude centrum is heel gezellig en er zijn veel bezienswaardigheden! Wat is er te zien en te doen in deze mooie stad?

De Grote Markt is een prachtige plek in Haarlem, die gedomineerd wordt door de mooie Grote Kerk. Neem ook de tijd om de bijzondere panden te bekijken die om dit enorme plein gebouwd zijn! Een leuk adresje op de Grote Markt is Grandcafé Brinkmann: het laatste overblijfsel van het enorme Brinkmann imperium dat hier ooit heerste.

Brinkmann Haarlem

Grote of St. Bavokerk

Aan de Grote Markt vind je de prachtige Grote of St. Bavokerk. Ooit was het een katholieke kerk, maar na de reformatie werd de kerk protestants. Er vinden nog steeds diensten plaats in deze prachtige oude kerk.

Een leuk weetje: het spreekwoord ‘de kogel is door de kerk’ komt waarschijnlijk van een gebeurtenis tijdens de 80-jarige oorlog. De Spanjaarden waren niet erg blij met de toenmalige predikant en vuurden tijdens de dienst een kogel op hem af. De kogel miste gelukkig zijn doel maar is nog steeds in de binnenmuur van de Bavokerk te zien.

Stadswandeling Haarlem

Het Corrie ten Boomhuis

Vanaf Brinkmann is het maar een paar stappen lopen naar het Corrie ten Boomhuis, aan de Barteljorisstraat. Corrie ten Boom beschrijft in het ontroerende boek ‘De Schuilplaats’ hoe het woonhuis achter de horlogewinkel tijdens de oorlog een schuilplaats voor joden was. Vanuit hier nam Corrie en haar familie actief deel aan het verzetswerk in Haarlem. In 1944 wordt de familie verraden en wordt Corrie met haar zus afgevoerd naar Ravensbrück, waar haar zus overlijdt. Corrie overleeft de oorlog en schrijft een groot aantal boeken en geeft talloze lezingen over de hele wereld. In ‘De Schuilplaats’ vertelt Corrie hoe er in haar slaapkamer een dubbele muur geplaatst werd, zodat er een schuilplaats ontstond waar ca. vijf of zes mensen zich in konden verbergen.

Tijdens de (gratis!) rondleiding bezoek je het hele huis en vertelt de gids de geschiedenis van de familie Ten Boom. Voor wie ‘De Schuilplaats’ gelezen heeft (zoals de meesten tijdens de rondleiding) is het verhaal dat de gids vertelt, eigenlijk een herhaling van het boek. De rondleiding leverde nu veel ‘o ja’-momentjes op voor de meeste deelnemers. Desondanks is het huis zeker een bezoek waard; kijk alleen vooraf even op de website voor de tijden van de rondleiding.

Corrie ten BOomhuis Haarlem
Het Corrie ten Boomhuis

Hotspot: Jacobus Pieck

Als we na een ruim uur weer buiten staan schijnt de zon nog volop. Via de gezellige markt lopen we de Warmoesstraat in, een prachtig straatje met oude klinkertjes, groene leilindes en heel veel leuke terrasjes! Boven de mooie gevels piekt nog net de hoge toren van de St. Bavo omhoog. Omdat het lunchtijd is, strijken we neer op het terras van Jacobus Pieck. De menukaart is heel uitgebreid, maar we kiezen allebei voor een broodje carpaccio. De bediening is vlot en vriendelijk en je zit hier op een uitstekende plek!

Ook binnen ziet het er gezellig en knus uit en aan de achterkant beschikt Jacobus Pieck nog over een prachtige besloten terras! Dit is absoluut een plekje om te onthouden en we komen hier ongetwijfeld nog wel eens terug!

Haarlem
Prachtig uitzicht vanaf het terras van Jacobus Pieck!

Hotspot: Hofje zonder zorgen

Dit is echt een fantastisch adresje! Hofje zonder zorgen zit aan de Grote Houtstraat en vanuit de achterste ruimte heb je een prachtig uitzicht over het Proveniershof, het grootste hofje van Haarlem. Ik at hier een heerlijk broodje carpaccio en kan het je zeker aanraden!

Hofje zonder Zorgen, Grote Houtstraat 142A

Hofje zonder zorgen

Hotspot: Frenchie

Een leuk restaurantje in een prachtig oud pand aan de Gedempte Oude Gracht. De menukaart is op de Franse keuken gestoeld en je kunt hier heerlijk eten. Aan de voorkant is er een klein terrasje, maar binnen ziet het er zo gezellig uit, dat het geen straf is om binnen te eten!

Frenchie, Gedempte Oude Gracht 46

Frenchie

Maak een stadswandeling door Haarlem

Ik heb deze route voor een mooie stadswandeling van 6,5 kilometer samengesteld en daarbij kom je langs mijn 25 favoriete adresjes! Niet alleen leuke restaurants en winkels maar ook bezienswaardigheden, uitzichtpunten en de Haarlemse hofjes. De route begint bij het Centraal Station en eindigt in de enorme KoepelKathedraal.

Korte Houtstraat Haarlem
Is dit het mooiste straatje van Haarlem?

Winkelen: NYHAVN

Een van de leukste winkels in Haarlem vind ik NYHAVN, een duurzame conceptstore waar ze echt leuke dingen verkopen! Het is heerlijk om hier een tijdje rond te scharrelen en te kijken naar het moois dat er verkocht wordt.

NYHAVN vind je midden in het centrum dus je hoeft er niet voor om te lopen!

NYHAVN, Koningstraat 15

NYHAVN Haarlem

Hofjeswandeling in Haarlem

En nog iets waar Haarlem om bekend staat…de hofjes! Er zijn speciale hofjeswandelingen, zowel op internet te vinden als via de VVV. De hofjes zijn nog bewoond en daarom zijn sommigen niet te bezoeken of slechts gedurende enkele uren per week. Helaas kwamen we er deze zaterdag niet meer aan toe maar ik probeer binnenkort een hofjestocht te lopen en natuurlijk met jullie te delen!

Hofje Haarlem
Een van de hofjes van Haarlem

Museum Het Dolhuys

Voor een volgend bezoek aan Haarlem staat ook het Dolhuys op het programma! Dit museum, gevestigd in een voormalig instituut voor krankzinnigen, gaat over de psychiatrie en noemt zichzelf ‘museum van de geest’. Het is een interactief museum waarin men vertelt hoe door de eeuwen heen met waanzin werd omgegaan. Wikipedia schrijft: “Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen en wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is”. Kortom, een uiterst boeiend museum!

Andere musea in Haarlem

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Haarlem. Ben je een paar dagen op stedentrip in deze stad, dan kun je ook nog naar deze musea:

 • Het Teylers Museum, dat gaat over kunst en wetenschap
 • Het Frans Hals Museum met schilderijen van deze schilder
 • De Hallen, waar je moderne kunst kunt bewonderen
 • Het Archeologisch Museum
Table 24 plank
Shared dining bij Table 24 (Foto: Table 24)

Tips voor restaurants in Haarlem

Ik kom niet zo vaak in Haarlem om te shoppen, maar wel regelmatig om uit eten te gaan! Hoofddorp, waar ik woon, heeft namelijk niet het meest bruisende centrum dus als we gezellig uit eten willen, gaan we al snel naar Haarlem.

Dit zijn mijn favoriete restaurants in Haarlem:

 • Mijn absolute favoriet is Table 24. Een heel fijn restaurant met ongelofelijk lekker eten! Table 24 kent het shared dining concept, met allemaal kleine hapjes. Alleen…ze zijn zo ontzettend lekker dat je helemaal niet meer wilt delen als ze voor je neus staan! Ik schreef eerder al eens een blog over Table 24 en kan je dit restaurant echt aanraden!
 • Het restaurant Ratatouille heeft een Michelinster, maar is een stuk hipper dan de doorsnee Michelinrestaurants zijn. Je kunt hier erg lekker eten en als je het menu neemt, is het ook nog wel betaalbaar ( € 61,00 voor een 4-gangendiner).
 • Ook ons favoriete Thaise restaurant zit in Haarlem. Bij Erawan kun je echt superlekker Thais eten! Een superfijn plekje!
 • Een gezellige avond tafelen? Dan ben je bij Restaurant Dijkers aan het goede adres. Het eten is uitstekend en het is er warm en gezellig binnen. Geen adres waar je nog maanden over napraat, maar wel gewoon goed eten.
Botermarkt Haarlem
De Botermarkt

Tips voor de omgeving van Haarlem

Ben je wat langer op stedentrip in Haarlem, dan kun je ook nog wel wat van de omgeving meepakken. Je verwacht het misschien niet, maar er zijn prachtige natuurgebieden te vinden in de omgeving van de stad.

 • In het voorjaar: tulpenvelden spotten in de omgeving van Lisse
 • Maak deze prachtige wandeling in de Kennemerduinen
 • Of ga wandelen in de Waterleidingduinen
 • Een dagje Zandvoort is altijd leuk bij mooi weer. Ik kan strandtent The Spot aanraden! Wist je dat er vanuit Haarlem een trein rechtstreeks naar Zandvoort gaat?
 • Bezoek de mooie Beeldentuin in Hoofddorp
 • Pak de trein voor een dagje Alkmaar of Amsterdam
Kennemerduinen Bleek en Berg
Prachtige natuur in de Kennemerduinen!

Accommodatie in Haarlem

Er zijn heel wat hotels in Haarlem maar houd er wel rekening mee dat de prijzen gemiddeld aan de hoge kant zijn.

Een fijn adresje op een perfecte locatie is Bambu, boven het restaurant, met uitzicht op de Grote Markt. Een betere plek in Haarlem is er niet te vinden!

De kamers zijn mooi, de badkamers een tikkeltje gedateerd en de steile trap naar boven is misschien niet ideaal. Maar qua prijs-kwaliteitverhouding is dit een prima adresje!

Heb jij nog goede tips voor een dagje Haarlem?

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Yvonne

  Haarlem! Ben er 1 keer geweest en vond het ook een heerlijke stad. Was nu in Deventer van ‘t weekend en vond er een klein beetje hetzelfde sfeertje terug naar mijn idee. Leuk om in NL op stap te zijn vind ik, zou ik echt vaker willen doen. Haarlem staat in ieder geval genoteerd als optie om (weer) naartoe te gaan! Leuk!
  Yvonne onlangs geplaatst…Nazaré, fotoverslag van een geweldig vissersdorpMy Profile

  31 mei 2016 at 8:29 pm
 • Reply Wanda

  Deze stad staat al een tijdje op mijn lijstje van nog te bezoeken maar het is e helaas nog niet van gekomen. Dit zijn echt wel steden die mij enorm aanspreken, gewoon vanwege de prachtige gebouwen en de geschiedenis van zo’n stad.
  Wanda onlangs geplaatst…Museumdorp Orvelte, leuk voor jong & oudMy Profile

  6 juni 2016 at 10:53 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge