Tijdens mijn stedentrip in Stockholm heb ik er heel wat gegeten: de typisch Zweedse ‘kanelbullar’. Deze heerlijke kaneelbroodjes zijn heel eenvoudig zelf te maken en het is nog leuk om te doen ook! In dit blogartikel deel ik het recept zodat ook jij een vleugje Zweden in huis kunt halen.
Kopfoto door Daniel Masajada via Unsplash
Zweden heeft echt mijn hart gestolen. In 2018 mocht ik, samen met Jeroen, op een hele toffe persreis naar het noorden van Zweden: Zweeds Lapland. Een week land toerden we over eindeloze wegen door de bossen, langs helderblauwe spiegelgladde meren en door sfeervolle stadjes. Het Scandinavische sfeertje heeft mij echt te pakken gekregen (zoals je ook in dit blog over Scandinavische instagram-accounts kunt lezen).
Een van de hoogtepunten van onze persreis was een typisch Zweedse ‘fika’ bij de eigenaresse van een huskyfarm op een schitterende plek. Ze had heerlijke baksels gemaakt en urenlang zaten we te kletsen over het Zweedse leven. Hoewel we daar geen kanelbullar aten, herinneren deze Zweedse broodjes mij toch altijd aan die toffe dag!
Een jaar later ging ik een paar dagen op stedentrip naar Stockholm en ook dat was een fantastische reis. Ben je ooit in Stockholm, breng dan absoluut een bezoek aan Rosendals Trädgård, een soort tuincentrum 2.0 met een hele mooie theetuin en lunchroom er bij waar je heerlijke dingen (waaronder natuurlijk kanelbullar) kunt kopen.
Zelf kanelbullar maken
Ik vind het altijd leuk om gerechten te maken uit landen waar ik geweest ben. Zo eten we regelmatig Zuid-Afrikaanse bobotie en ben ik nu nog op zoek naar een goed recept voor de empanadas uit Argentinië!
En als ik een beetje heimwee heb naar Zweden, maak ik natuurlijk kanelbullar.
Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om ongeveer 12 tot 15 kanelbullar te maken:
Voor het deeg:
425 gram bloem
250 ml halfvolle melk
75 gram boter
60 gram bruine basterdsuiker
7 gram droge gist (te koop in zakjes op de bakafdeling in de supermarkt)
2 theelepels kardemom poeder
1 theelepel zout
Opmerking: kardemom is een sterk smakend kruid dus gebruik hier niet teveel van, het bepaalt de smaak van je deeg anders heel erg.
Kaneelvulling:
75 gram boter
40 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel
De afwerking
1 ei
1 eetlepel melk
parelkandij / kandijsuiker
Het is even een zoektocht naar parelkandij want dit wordt over het algemeen niet bij de gewone supermarkt verkocht. Ik kocht parelkandij bij de Welkoop maar je schijnt het ook wel eens bij een molen te kunnen kopen. Ik kan je wel echt aanraden om even moeite te doen om dit in huis te halen want de smaak en het uiterlijk van de kanelbullar wordt er veel beter van!
Bereiding
Nu gaan we aan de slag!
Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur tot het lauw is. Voeg dan de droge gist er aan toe. (Let op, je kunt ook verse gist gebruiken maar dan zijn de verhoudingen wel anders!) Roer de gist door de melk tot het opgelost is.
Deeg maken
In een schaal roer je de bloem, suiker, kardemom en een snufje zout door elkaar. Voeg vervolgens het melk/gist-mengsel en de boter (in kleine blokjes gesneden) toe. Nu kneed je zo’n 7 of 8 minuten tot je een egaal deeg hebt.
Het deeg moet rijzen. Zelf gebruik ik daarvoor de oven en zet deze op 50 oC. Zet het deeg in de schaal, afgedekt met een theedoek, in de oven en laat het een uur rijzen. Zet daarna vast een schaaltje klaar met de boter voor de kaneelvulling, zodat deze over een uur op kamertemperatuur is.
Broodjes maken en vullen
Als het deeg gerezen is, rol je het met een deegroller uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven werkblad. Zorg dat het deeg niet te dik is dus rol het goed uit tot een mooi dun deeg. Smeer nu de boter uit over de hele rechthoek en bestrooi het vervolgens eerst met de basterdsuiker en dan met de kaneel. Zelf houd ik er wel van als de kaneelsmaak duidelijk terugkomt dus gebruik gerust meer kaneel dan de aangegeven hoeveelheden in dit recept.
Daarna klap je de onderste helft van de rechthoek naar boven en vouw je vervolgens de bovenste helft van de rechthoek er overheen, zodat je een smalle strook overhoudt. Maak nu met een scherp mes allemaal stroken van ca. twee centimeter breed.
Dan komt er een handigheidje… Met hetzelfde mes snijd je de gemaakte stroken door het midden in tweeën, maar je stopt ongeveer een centimeter vanaf de top met snijden. Bovenin zitten de twee stroken dus nog aan elkaar maar je kunt ze uit elkaar trekken, oprollen en er een knoedeltje van maken. Ik zal eerlijk toegeven dat dit iets is waar ik nog goed op moet oefenen want ik heb dit nog niet helemaal onder de knie. In deze video kun je goed zien hoe het moet want het is wat lastig uitleggen.
Als je de broodjes gemaakt hebt en op een bakplaat met bakpapier hebt gelegd, dek je de bakplaat af met de theedoek en laat je de broodjes opnieuw in 30 minuten in de oven op 50 oC rijzen. Zorg wel dat je ruime afstand hebt tussen de broodjes want ze groeien behoorlijk!
De afwerking
Als de kanelbullar gerezen zijn, haal je ze uit de oven en laat je gelijk de oven voorverwarmen naar 230 oC. Meng het ei met de eetlepel melk goed door elkaar en bestrijk de broodjes met een kwastje met het ei/melk-mengsel.
Vervolgens besprenkel je de broodjes met de parelkandij. Zelf vind ik de parelkandij van de Welkoop erg grof, dus ik heb deze vooraf geprobeerd wat kleiner te maken in een vijzel.
Als de oven voorverwarmd is, bak je de broodjes in ca. 10-12 minuten af op 230 oC.
Laat de kanelbullar even afkoelen voor je ze eet; ze zijn vers het lekkerst maar je kunt ze, als je ze afdekt met aluminiumfolie, ook de dag er na nog prima eten.
Lineke zegt
Oeh lekker zeg! Ik begon te watertanden bij het lezen van je artikel en het zien van die heerlijke broodjes op de foto. Kan ik ook bij je bestellen? 😉
Anne zegt
Haha, ik moet eerst nog even oefenen op het model! 🙂