Follow me:
Berchtesgadener Land

Dit was 2021: Een jaar vol veranderingen!

Vorig jaar, eind 2020, keken we allemaal reikhalzend uit naar 2021. Het Corona-jaar 2020 hoopten we snel achter ons te laten en in 2021 zou het allemaal weer normaal worden…zo dachten we. Maar niets was minder waar: ook 2021 was een jaar vol beperkingen, lockdowns en andere COVID-maatregelen. Het was echter niet alleen maar kommer en kwel, gelukkig zijn er ook genoeg leuke en toffe dingen te melden in het afgelopen jaar. Dit was 2021 voor mij!

In februari verhuisden we van Hoofddorp naar Apeldoorn, wat natuurlijk het hoogtepunt van dit jaar was. Maar naast het verhuizen en klussen deden we nog meer leuke dingen en kon ik zelfs twee keer op reis! Dat was wel heel fijn omdat ik in 2020 nauwelijks gereisd had.


Reisfotografie

Hoogtepunt van 2021: De verhuizing

Half 2020 kochten we een oud klushuis waar maandenlang aan verbouwd werd om het weer bewoonbaar te maken. Hoewel we in februari al verhuisden, stond 2021 nog voor een groot deel in het teken van deze verbouwing. Er moest namelijk nog zoveel gebeuren dat we in de weekenden nog steeds druk waren met de tuin en met de afwerking binnen. We hebben dit jaar dus nog niet zo van het Veluwse buitenleven kunnen genieten, maar dat halen we hopelijk in 2022 in!


Badhuisweg voorkant

Op dit moment zijn we al heel ver met het klussen en verbouwen. De tuin is zo goed als klaar: er moet alleen nog wat grind bijgevuld worden op de looppaden. De schuur en buitenkeuken zijn klaar, het gazon ligt er in, de terrassen zijn aangelegd en de borders zijn goed gevuld. We hebben een kippenren met drie Wyandotte krielkippen en ik heb minibieb ‘Green Gables’ geopend!

Binnen zijn we op dit moment bezig met het laatste grote project: de trap. In januari wordt er een mooie sisal-achtige loper gelegd dus nu zijn we druk met het schuren en verven van de zijkanten van de trap (het stuk waar geen loper komt). Ik kan niet wachten tot de loper ligt want de trap zag er echt vreselijk uit!

Dan hebben we alleen nog wat kleine klusjes over: plintjes plakken op de logeerkamer, de badkamerdeur kitten en verven, een soort aanrechtplank maken in de bijkeuken, wat boekenkastjes ophangen…allemaal klusjes die we af en toe tussendoor kunnen doen.


2021

Weer terug in Apeldoorn

We zijn echt ontzettend blij met het resultaat en het is hier heerlijk wonen! Er wordt vaak gevraagd of we al gewend zijn in Apeldoorn. Voor mij was dat natuurlijk heel makkelijk omdat ik hier bijna mijn hele leven al gewoond heb. Die draad pak je dus zo weer op. Ik mis wel heel erg mijn oude tennisteam in Hoofddorp want we hadden een supergezellig team maar hopelijk kan ik ook hier in Apeldoorn een leuk team vinden.

Verder ben ik weer bij een enorm fijne kerk aangesloten waar ik erg blij mee ben. En ik geniet nu enorm van het wonen bij de mooie natuur en was afgelopen jaar dan ook regelmatig in de bossen te vinden! We hebben allebei een soort hybride-mountainbike gekocht waarmee we makkelijk over bospaden kunnen fietsen dus heerlijk om ‘s avonds nog even het bos in te gaan.

Voor Jeroen was het natuurlijk lastiger omdat voor hem alles nieuw is. Gelukkig heeft hij inmiddels ook al heel wat mensen ontmoet, vooral via de tennisclub dus dat komt vast goed.


Boswachterspad Kootwijk 2021
Ik was dit jaar regelmatig in de natuur te vinden.

Reizen in 2021: Het Berchtesgadener Land en Madeira

Ik maakte dit jaar twee reizen: voor mijn doen niet veel maar ik was er dolgelukkig mee!

Berchtesgadener Land

Eind juni / begin juli ging ik met een vriendinnetje een week naar het Berchtesgadener Land: helemaal in Zuid-Duitsland tegen de Oostenrijkse grens aan. Het allertofste die week was de uitdagende hike naar het Watzmannhaus: één van de mooiste hikes die ik ooit deed! Ook de 23 km lange wandeling naar de Wimbachgriesshütte was heel gaaf (en uitputtend!). Iets relaxter was de e-mountainbiketocht naar de Litzlalm en het dagje Salzburg dat we deden.

Ik vond het Berchtesgadener Land een verrassend mooie bestemming en kan het absoluut aanraden. Zeker in 2022 is dit een mooie plek om naartoe te gaan; normaal gesproken kan het er erg druk zijn met Aziatische en Amerikaanse toeristen, maar in deze Corona-periode is het er een stuk rustiger dan anders.


2021 Bindalm Berchtesgadener Land

Madeira

Met Jeroen samen ging ik eind augustus / begin september een kleine twee weken naar Madeira. We waren hier allebei nog nooit geweest maar het stond al lang op mijn bucketlist. Een fantastische bestemming en we hebben enorm genoten van deze reis!

We overnachtten in een schitterend 5* hotel in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Vanuit daar maakten we mooie roadtrips, deden we deze drie prachtige hikes en maakten we een boottocht naar de Ilhas Desertas. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en wij begrijpen heel goed waarom!


2021 Wandelroutes op Madeira

Een nieuwe baan

Nog een grote verandering in 2021… Het was aanvankelijk mijn plan om vanuit Apeldoorn in Amsterdam te blijven werken. Ik had namelijk een superleuke job bij een bedrijf op de Amsterdamse Zuidas. Omdat er vanuit Apeldoorn een rechtstreekse trein naar de Zuidas rijdt, leek mij dat prima om te doen.

Toen werd ik echter benaderd voor een mooie functie in Ede, wat een stuk dichterbij was en waar nog wat voordelen aan zaten. Lang verhaal kort: in oktober nam ik afscheid in Amsterdam en in november startte ik in Ede.

Hoewel ik het prachtige uitzicht van de Zuidas natuurlijk wel een beetje mis, is mijn nieuwe baan ook heel leuk. Bovendien heb ik nu om de week een dag vrij zodat ik ook wat meer tijd voor mijn blog heb! Daarnaast kijk ik erg uit naar het voorjaar omdat ik dan vanuit mijn werk op de terugweg langs de Posbank of het Deelerwoud kan rijden om nog even te fotograferen of te wandelen.


Zuidas Amsterdam 2021
Bye bye Zuidas!

Sporten in 2021

Eerlijk is eerlijk: sporten tijdens COVID is niet ideaal. Nu de sportschool voor de zoveelste keer dicht is baal ik daar oprecht van.

In verband met mijn verhuizing naar Apeldoorn had ik mijn abonnement bij het fantastische Club Sportive in Amsterdam al opgezegd. Dit jaar ben ik gestart bij Club Pellikaan in Apeldoorn, wat minstens zo’n mooie sportschool is. Het belangrijkste voor mij is dat er een fijn zwembad bij is en dat er leuke lessen gegeven worden. Daarnaast kan ik hier padellen en zelfs tennissen, hoewel we ook lid geworden zijn bij een tennisclub in Apeldoorn.


2021
Mijn abonnement bij ClubSportive ruilde ik om voor een abonnement bij Club Pellikaan in Apeldoorn.

Ik had als doel om 1000 kilometer te fietsen en 500 kilometer te wandelen in 2021. Het fietsen is bij lange na niet gelukt, omdat we dus meestal op zaterdag aan het klussen waren. De racefietsen zijn dus de schuur nauwelijks uit geweest! Hopelijk kunnen we in 2022 wat vaker op de fiets zitten want dat was de reden dat we verhuisd zijn. We hebben dan wel wat meer op de mountainbike gezeten maar daarmee fietsen we vaak wat kortere rondjes van zo’n 25-30 kilometer.

Wandelen ging wat beter, de 500 kilometer heb ik niet gehaald maar uiteindelijk eindigde ik op precies 400 kilometer. Ik ga in 2022 alsnog proberen om de 500 kilometer aan te stippen!


Falzsteig Watzmann 2021
Ik wandelde zo’n 400 kilometer in 2021, waaronder deze toffe wandeling naar het Watzmannhaus.

Boeken lezen in 2021

Een ander doel in 2021 was het lezen van 40 boeken. Ik had verwacht dat ik dat (net als de jaren er voor) niet zou halen omdat we nog zo druk waren in het huis, maar dit jaar ging ik zelfs ruimschoots over de 40 boeken heen!

De mooiste boeken die ik dit jaar las (en die ik aan kan raden) zijn:

Dit lijstje is overigens op chronologische volgorde waarin ik ze las.


Anne of Green Gables 2021

Bloggen in 2021

Vanwege de COVID-crisis zie ik, net als andere reisbloggers, dat mijn bezoekersaantallen flink lager zijn dan andere jaren. Maar nog steeds wisten bijna honderdduizend unieke bezoekers DitisAnne.nl in 2021 te vinden! Soms duizelt het mij wel een beetje als ik zie hoeveel mensen mijn blogartikelen lezen: als ik voor een zaal van 100.000 mensen stond zou ik tenminste best wel nerveus worden! 🙂

Komend jaar heb ik hopelijk wat meer tijd om in mijn blog te steken. En hopelijk kan er ook weer wat meer gereisd worden zodat jullie weer volop over reistips en mooie routes en bestemmingen kunnen lezen! Mijn doel voor 2022 is om meer tijd in Pinterest en Facebook te steken en om wat regelmatiger op deze social media te posten.

Dank weer aan alle bezoekers die in 2021 reisinspiratie vonden op mijn blog: zonder lezers geen blog dus ik ben jullie heel dankbaar!


Insta Top Nine 2021
Mijn Insta Top Nine van 2021: V.l.n.r. 1. Maria Gern (Berchtesgadener Land), 2. Posbank, 3. Posbank, 4. Berchtesgadener Land, 5. Wimbachtal (Berchtesgadener Land), 6. Het Leesten, 7. Clerveaux, 8. Kroondomein Het Loo, 10. De Vosselt bij zonsopgang (Kroondomein Het Loo)

Vooruitblik naar 2022

Het is lastig om plannen te maken voor 2022 omdat we nog geen idee hebben hoe het jaar gaat lopen.

Qua doelen houd ik dus maar hetzelfde als in 2021 aan:

 • 1000 kilometer fietsen
 • 500 kilometer wandelen
 • 40 boeken lezen

Daarnaast hoop ik komend jaar dus wat meer tijd in mijn blog te kunnen steken zodat ik weer veel toffe content voor jullie kan produceren!

Voor wat betreft het reizen is alles nog erg onduidelijk. We hopen dat we dit jaar wel een keer op de ski’s kunnen staan, maar dat hangt helemaal af van de ontwikkelingen in de skigebieden. Het zal in ieder geval een last-minuteboeking worden. We overwegen om weer naar Arabba in de Dolomieten te gaan omdat dit echt een waanzinnig mooi skigebied is. Maar ook Les Sybelles is nog een optie dus even spannend nog.


Arabba 2021
Fijne jaarwisseling gewenst en een goed 2022!

Voor de zomervakantie hebben we helemaal nog weinig plannen. We zijn ons momenteel een beetje over IJsland aan het inlezen dus er is een kans dat we die kant op gaan. Maar ook dit zal helemaal afhangen van de ontwikkelingen in het buitenland dus het kan zomaar iets heel anders worden.

Hoe dan ook, we proberen gewoon om positief te blijven en er toch weer een mooi jaar van te maken! Ik focus maar vooral op alles wat we nog wél kunnen en nog wél hebben en dan blijft er ontzettend veel over om dankbaar voor te zijn!


Pico do Arieiro Madeira
Bij de Pico do Arieiro op Madeira

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Danielle

  Wat een heerlijke lijst boeken! En ik ben echt half verliefd op je huis. Het is zo’n plaatje!

  30 december 2021 at 11:16 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! We zijn er ook zó blij mee!

   7 januari 2022 at 6:30 pm
 • Reply Wanda

  Fijn dat jullie verhuizing naar Apeldoorn zo goed is uitgepakt, het is toch altijd even weer wennen, ook al was het geen onbekende stad voor jou. En ja, wat reizen betreft, het was ook voor ons een mager jaar wat het buitenland betreft, alleen Frankrijk, maar hopelijk lukt het dit jaar wel weer. Berchtesgarden staat hier ook al jaren op ons lijstje, dus wie weet lukt het dit jaar dan eindelijk, want die regio trekt ons enorm aan.

  6 januari 2022 at 11:59 pm
  • Reply Anne

   Ja, we zijn blij dat de verhuizing goed gegaan is.
   Berchtesgaden kan ik zeker aanraden, echt een prachtig gebied en zoveel dingen om te doen!

   7 januari 2022 at 6:31 pm
 • Reply Marcella

  Zo gaaf, Madeira! Dat eiland staat al langgg op onze wishlist, dus ik hoop dat we er over een tijdje ook van kunnen genieten. Ik heb een aantal van je favoriete boeken toegevoegd aan mijn lijstje. Ik wens je vast veel plezier op wintersport!
  Marcella onlangs geplaatst…Overnachten in Friesland – 10x de leukste tipsMy Profile

  23 januari 2022 at 11:45 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge